19

И збирателната активност към 17:00 часа е 24,7% сочат данните на агенция „Галъп”. Според социолозите от „Тренд” избирателната активност към същия час е 24,9%, съобщи NOVA.

Избирателната активност на тези избори е с 3-4 пункта по-ниска в сравнение с изборите за ЕП от 2014 г. Все пак очакваме много хора да се върнат от почивка и може в последните часове да има скок на активността, но колкото и да навакса, ще остане ниска, коментира Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл”.

Симеонов обясни, че колкото по-голямо е населеното място, толкова по-малко са мобилизирани хората. „Това се дължи на факта, че в по-малките населени места живеят привърженици на политически сили, които по-лесно мобилизират и затова рано сутринта има активност на едни места, а следобед има активност на други места, но като цяло хората, които живеят с по-висок жизнен стандарт  са и малко по-дистанцирани към политиката”, добави той.

Според направените проучвания по време на кампанията хората са се интересували главно какво се случва в България. „Затова и кампанията е имала значение, защото беше центрирана към България. Предполага се, че от ниската активност би трябвало да спечелят онези формации, които имат предвидима величина, защото така техните дялове ще натежат повече. Също така обаче се предполага, че онези, които са по-мобилизирани и ентусиазирани и са по-близо до бариерата  могат да спечелят, защото бариерата ще бъде по-ниско. Възможно е да се наблюдава нещо подобно”, обясни Симеонов.

Социологът Евелина Славкова от агенция  „Тренд” подчерта, че още предварителните анализи са посочили, че ще има ниска избирателна активност. „Смятам, че избирателната активност в момента не е особена изненада. Трите почивни дни, които се събраха, също оказаха своето влияние върху изборния процес. Това, че нямаше нови политически партии, които да мотивират и да изкарат хората, които традиционно не гласуват за политическите партии, които имаме в  момента, също е причина за ниска активност. 2014 г. имаше нови политически партии, които се явиха на изборите. Това повиши избирателната активност”, уточни тя.

Славкова обясни, че в областните градове и в малките градове са гласували най-голям процент от хората са гласували, за разлика от столицата и селата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@