0

"Един миг и късче от сърцето ти" са нужни за да създадеш промяна.

В това вярва екип от млад и позитивни хора, готови да помагат на институционализираните деца в неравностойно положение с мотивация, професионализъм и доброта. Някои приемат това, което имат, за даденост, но сдружение „Ре-Акт“ знаят колко трудна е професионалната и социална интеграция на младежи, настанени или напускащи коригиращи институции.

Любен е на 32 години, по професия е финансист, а по призвание – социален предприемач. В продължение на 6 години е помагал и консултирал малки и средни бизнеси като кредитен консултант в банка, а сега – като председател на Сдружение „Ре-Акт “ – поема голяма социална отговорност, която носи доброволно и осъзнато.

Георги е от Плевен, но животът го отвежда за няколко години в Англия, където преминава през множество професии, преди да се сблъска с "любовта на живота си" - велосипедите. Преди 7 години се връща в България и става управител на магазин за велосипеди на една от големите български марки. С това Георги среща детската си мечта с любимото си хоби и професионалното си занятие и преди 3 години и половина открива първото велоателие Fix'N'Ride.

Те са едни от финалистите в социалната инициатива Game changers – ПРОМЯНАТА.

Според тях ПРОМЯНАТА е в създаването на социално-ангажиран цех за производство, сглобяване и монтаж на велосипеди, в който да се обучават и работят младежи с противообществени прояви, настанени в коригиращи институции. Реалната работна среда, придобиването на трудови, социални и практически умения може да означава по-добро бъдеще за тези млади хора.

Сдружение „Ре-Акт“ вярват, че всяко дете или младеж има право да получи шанса за по-добри условия на живот и социална интеграция в обществото, независимо от своето минало или произход, за да има по-голям шанс за промяна.

Какво разказаха за сдружението, какво ги мотивира да помагат на младежи, как го правят и каква е моралната награда, която получават в края на всеки свой ден, изпълнен с дела и чудеса, вижте в интервюто с „Ре-Акт“ за Vesti.bg:

- Здравейте. Разкажете ни повече за старта на „Ре-Акт“ - какво Ви обедини, вдъхнови и устреми да учредите организацията?
- Интересното е, че нашето приятелско обединение започна още в средата на предната година - лятото на 2009-а, когато един член на нашия управителен съвет работеше в Европейската комисия като специлист по подбор на персонала и наред с много работа през седмицата имаше скучни почивни дни в сивото белгийско ежедневие. Та в един от тези дни му хрумала идея, която сподели с останалите основтели на Ре-Акт. Тази идея беше проста и ясна – трябва да направим нещо за децата в неравностойно положение в България, особено за тези в институции. Всички останали се съгласихме без много да го мислим – млади хора, специалисти с добри професии, стабилни семейства, които ни бяха възпитали и отгледали, с възможност да се забавляват и пътуват в живота си... всички ние към онзи момент бяхме между 25 и 30-годишни и бяхме получили достатъчно, за да можем да си ангажираме вниманието към онази част от обществото, която винаги ще олицетворява бъдещето – децата. Те бяха и са нашето основно вдъхновение до ден днешен, а надяваме се - и в бъдеще. Останалото, както казват, е история.

- Едно от нещата, което Ви обединява, е това, че по-голямата част от основателите всъщност са завършили образованието си в чужбина. Какво Ви мотивира да се върнете в България и да се трудите за промяната тук и сега, а не да градите живота си зад граница?
- Нереализираните възможности в родината ни. Когато си „на Запад”, в един подреден свят, където не съществуват дребнавите проблеми на нашето ежедневие, се натъкваш на една единствена мисъл, която те преследва – „И ние в България можем така”. Осъзнаваш, че нищо не пречи България да е част от този „на Запад”, а ако си реалист разбираш, че за да се случи това е необходимо и време, ресурс, смяна на нагласите на хората и хиляди други знайни и незнайни съставки. Оттогава някак си те жегва отвътре – искаш да споделиш и съставките, и рецептата на всичките си сънародници, а сам себе си учиш, че най-вкусното ястие къкри на бавен огън.

- Разкажете на читателите ни повече за индивидуалните и групови програми за обучение на децата, които организирате?
- Ре-Акт е нишова организация, която основно работи с непопулярна целева група на деца и младежи с девиантно поведение, настанени в т.нар. „поправителни училища“. Всичките ни програми, проекти, работилници, кръжоци и уъркшопи на терен са съобразени със средата и перспективите, които имат нашите деца. Всички тези, условно казано, „работилнички”, се разделят в четири категории:

1) Професионални и практическиосновен акцент е развитието на умения и знания за реализиране на децата в кариерно отношение след напускане на интерната. Тук влизат курсове по готварство, дървообработване, приготвяне на топли напитки и не на последно място - кръжока, който винаги предизвиква фурор сред децата – Велоработилница.

2) Творчески и социални – тук залагаме на изграждане на нагласата на младежите и изразяването чрез творчество. Смесваме различни методи на неформалното образование (арт терапия, правене чрез действие, въвличане на участниците и т.н.), за да изкараме доброто у децата и те да имат възможност да изразят себе си и емоциите си чрез изкуството. В тази категория е правенето на сапуни, свещи, театър, декупаж, рисуване, журналистически кръжок, рециклиране на хартия, дори и кръжок по операторско майсторство.

3) Комитет за Обществена Ангажираност (КОА) е една специфична дейност, която развиваме с децата от Възпитателно училище - интернат Ангел Узунов, гр. Ракитово. В рамките на КОА възпитаваме и стимулираме доброволчеството сред младежите. Искаме и те да почустват онова, което чувстват нашите доброволци, отивайки в интерната и грижейки се за тях самите. Дейностите тук са разнообразни – от къщички за птици през тренинги за овластяване до подпомагане на деца с физически недъзи да участват в състезание по риболов.

4) Спорт – това е нашето най-ново направление на работа, което е продиктувано от профила на момчетата, с които работим. Те обожават да се състезават и искаме да стимулираме тази им черта. Първият кръжок в тази сфера е микс между творческото и спортното – брейк, който изисква много добра физическа подготовка.

- Моля, пунктирайте кои са основните социални и икономически условия в България, които възпрепятстват децата в неравностойно положение и те не могат да изберат или да поемат по желания от тях професионален път?
- Някой от социално-икономическите фактори са:
- Нездравословната средата на децата в неравностойно положение;
- Нагласата на обществото спрямо тях, включително и дискриминацията;
- Липсата на информация у самото общество за „невидимите деца”;
- Бедност в семейството;
- Грешен подход на институционално ниво;
- Липса на координация между различните институции;
- Отсъствие на дуално образование, вкл. и обучения от ранна детска възраст за кариерно ориентиране на всички ниво;
- Работа на базата на подход, фокусиран върху нуждите на системата, а не върху нуждите на децата в неравностойно положение.

- Кои са трудните моменти в дейността ви? С какво ви е най-тежко да се сблъсквате?
- Трудни моменти винаги има във всяка една дейност, от всякакво естество, но ние ги наричаме „предизвикателства”. Обаче, най-тежкото, с което се сблъскваме, е „непукизма” на някой хора... наречете го отчаяние, липса на вяра, самочувствие или отсъствие на емоционална интелигентност, но „непукизма” в части от българското общество е вирусът, който най-много спъва работата ни.

- А каква е образно казано „наградата“ в края на всеки един ваш ден?
- Погледът... един единствен поглед на дете, на което си променил деня, годината, живота е достатъчен да „заплати” всичките ти усилия.

- Историите на децата – с какви трудности най-често се сблъскват те и моля, дайте примери за успели млади българчета!
- Представете си едно дете на 13 години, тамън е станал тийнейджър, жив и здрав, светът тепърва се отваря пред него, животът му ще се разгръща от тук насетне. Сега вижте разликата – това дете реално никога не е имало детство в класическия смисъл на думата, израстнало е мърляво и сополиво, без играчки и образование, без смисъл да ходи на детска градина или училище, без морални принципи за добро и лошо, трезва преценка за вредно или не. На това дете му се налага много бързо от „дете” да се превърне във възрастен, да мисли за прехраната си след институцията - къде ще живее и какво ще работи. Въпреки, че не е имало детство, няма да му се полага и в бъдеще, но то трябва да се справи с „живота навън”.

Това се случва. Младежът става на 18, иска да се върне в родната си къща и да се събере отново с единия си родител, който го гони впоследствие. Младият човек се връща пак в региона, където е прекарал години наред и намира познати, които му дават временен подслон, който сега е постоянен, благодарение на доброто му отношение и сръчността му.

Предполагаме, че примери за успели млади българчета са Крисия, Хасан и Ибрахим от детската Евровизия.

- Поводът за разговора ни е инициативата ПРОМЯНАТА, която се реализира от фондация Reach for Change, в която вие сте едни от финалистите. Какво е чувството трудът ви да е така високо оценен?
- Колкото и странно да звучи, е чувство на дълг, че трябва тепърва да запретнем ръкави и да си свършим работата по най-добрия възможен начин.

- А ако вие сте следващите победители? Какво да очакваме от вас?
- За ЧУДЕСА не гарантираме, само разчитаме на тях, но КОЛЕЛА със сигурност – за малки и големи.

- И все пак, най-важното - колко малко е нужно да създаваш промяна?
- Един миг и късче от сърцето ти.

- А колко много значи тя?
- Цяла вечност любов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 36 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали