2

Т е са братя, превърнали се в съвременни самураи, които вярват, че промяната е в здравите деца. По образование са икономисти, но най-голямата им страст си остава бразилското Джу Джицу – уникално бойно изкуство и спорт, събрал в себе си духа на традициите и на съвремието.

Те са – Влади и Боби, едни от финалистите в социалната инициатива Game changers – ПРОМЯНАТА. Двамата категорично обявяват война на наднорменото тегло и затлъстяването при децата, защото вярват, че спортът и ценностите създават здрави и уверени деца.

За Vesti.bg Влади и Боби разказват за страстта към бразилското Джу Джицу, силата на спорта да променя, както и за ползите от програмата им, насочена към децата.

Поводът за разговора ни е инициативата ПРОМЯНАТА, която се реализира от фондация Reach for Change, и в която спортен клуб "Twisted Jiu Jitsu" е едни от финалистите. Какво Ви мотивира да се включите в инициативата?

- Конкурсът на фондация Reach for Change е една прекрасна възможност за хора като нас, които са живо заинтересовани да променят средата около себе си и да помагат на околните с това, което могат най-добре, да открият и развият своя потенциал. Самият формат позволява човек да бъде креативен, да изразява себе си чрез идеите си и да ги реализира. Това можем да кажем към днешна дата, близо половин година след старта на конкурса. Иначе в началото основни бяха мотивацията и желанието ни да демонстрираме какво правим, че го правим успешно и че имаме страхотен план, как да променим живота на много български деца.

Кое Ви запали за бразилското Джу Джицу и от кога се занимавате с него?

- Боби: При нас, както може би и при повечето братя и сестри, интересът при „по-големия“ се предава лесно на „по-малкия“. Влади започна да се занимава с бразилско Джу Джицу още по време на следването си в Германия и почти веднага успя да запали и мен.

- Влади: Започнахме да обменяме техники, посещаваме семинари и мечтаем един ден в България всеки да може да тренира този уникален спорт, който за нас се превърна и в начин на живот. Вече близо 8 години се занимаваме активно с този спорт, а през последните 6 години преподаваме и развиваме нашия клуб – Twisted Jiu Jitsu.

Разкажете ни повече за детската програма на клуба „Туистед Кидс“, която е насочена към борба с наднорменото тегло и затлъстяването при подрастващите?

- Програмата ни Twisted Kids е естественото развитие на цялостната ни концепция за развитие на спорт в България. Започнахме с възрастните и когато видяхме, ползите, които всеки един от нас имаше върху себе си и живота си, както и нарастващия интерес от страна на хората разбрахме, че трябва да го насочим и към децата. Когато обаче децата започнаха да идват в залата и трудно да изпълняват основни физически упражнения и движения, осъзнахме, че проблемите са сериозни. Тогава започнахме да развиваме програмата в цялостната ѝ форма – постоянна работа с родителите и идеята за сътрудничество с институциите (детски градини и училища), които имат пряк контрол върху живота на децата. Само по този начин вярваме, че можем да направим истинската промяна в негативната статистика.

Всяко трето дете в България е с надномерно тегло.

Страната ни е на челните класации по затлъстяване, сърдечно съдови заболявания и др., и тази тенденция продължава да се запазва и развива. Това са известни проблеми, за които много се говори, а всъщност много малко се прави. Когато стартирахме нашите занимания с децата, знаехме, че трябва да променим това нещо и започнахме активно да работим не само за физическото развитие на децата, но и за техните хранителни навици. Редовно обсъждаме процесите с родителите, опитваме се да им даваме насоки, така че децата им да растат по-здрави и по-щастливи. Развиваме спорт по правилен, модерен и уникален за страната ни начин.

Освен това нашата кауза не е с фокус единствено върху храненето или движението и именно затова се нарича „Здрави деца“ – което включва, както всичко изброено по-горе, така и сериозен акцент върху общуването и правилните ценности, за да можем да създадем наистина едно „по-здраво“ във всяко едно отношение поколение.

Какви са причините според Вас за нарастващия процент на децата с наднормено тегло в България?

- Причините са доста комплексни. Недостатъчната физическа активност, лошите хранителни навици и лесния достъп до некачествената храна, както и липсата на достатъчно добър личен пример и ангажимент от страна на възрасните. Всичко това създава предпоставките, които вече се виждат ясно и в статистиката. Проблемът е, че тези плашещи цифри се неглижират, защото реално това не са непременно проблеми на настоящето. Тези деца обаче ще пораснат и ще се превърнат в болни възрастни. Те от своя страна също ще имат деца и така порочният кръг се затваря.

На какво искате да научите децата, които се включват в програмата?

- Искаме на първо място да ги научим, че спортът е здраве, да се научат да обичат активния живот, както и че могат да спортуват и да се забавляват едновременно. След това започваме постепенно да изграждаме у тях ценностите, които вярваме, че всеки човек трябва да притежава, за да бъде пълноценен възрастен. Не на последно място се опитваме да изградим основни хранителни навици не само в децата, но и в родителите им, така че процесът да не се прекъсва.

Има и още нещо, за което много хора не си дават сметка – ако наистина се научиш да обичаш даден спорт и за теб това да можеш да го практикуваш е изключително важно, ти автоматично ще започнеш да подобряваш хранителните си навици, да се интересуваш за това как трябва да се храниш, за да можеш да спортуваш пълноценно и за теб това да не е кошмар. Така се получава един автоматизъм в целия процес, който с „невидимата“ си ръка подрежда основни неща, важни за това какъв живот водим.

Ако Вие сте следващите победители, какво да очакваме от вас?

- Можете да очаквате развиването на програмата ни в още по-голям мащаб, разширяване на клоновата ни мрежа, разработване на специална програма за прилагане в училищата и адаптирането и за деца в неравностойно положение по примера на нашите ментори от Швеция и Бразилия. Не на последно място стартирането на националната платформа „Здрави деца“, която ще има за цел да обедини всички заинтересовани лица (публични институции, представители на бизнеса, спортната общественост и т.н.), така че да могат съвместно да работят за промяната на статуквото и коригиране на плачевните статистики, които цитирахме по-горе.

В какво се изразява промяна за Вас?

- Промяната се изразява в това максимален брой хора да променят своите нагласи и начин на поведение. В това всеки да е наясно, че със своите действия влияе върху средата, в която живее и хората, които го заобикалят. Само така един ден децата ни ще обитават държава, която е наистина едно по-приятно място за живот. Промяната не на последно място е в това да станем по-активни, по-дисциплинирани, по-трудолюбиви и по-смирени.

А лесно ли е да я постигнем?

- На теория – да, на практика – не съвсем. Не е лесно да се бориш с лесното и достъпното – много по-интуитивно е човек да се носи по течението, да се задоволява с малко и да не смее да излезе от комфорта. Е, Бразилското Джу джицу променя това. То ни кара да сме по-честни към себе си и околните и постепенно да пожелаем и приемем промяната. Защото нищо на този свят не е вечно и няма нищо по-естествено за човек от това да се стреми към по-добро.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 3 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 9 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 11 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 12 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 12 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 12 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 12 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 12 часа

Той е най-големият манастир в България