Кристалин Чавдаров: Сами ковем съдбата си
Кристалин Чавдаров   
Източник: Личен архив
21

"Аз вярвам в онова бъдеще за младите хора в България, което е достойно, трудолюбиво и перспективно. Онова, което не поставя в съмнения и дилеми житейския път на всеки млад", казва Кристалин Чавдаров - създателят на организацията „Аз мога – тук и сега“, който освен бизнес в България, развива и две компании в две други държави - Германия и Сърбия (бел. ред. и трите бизнеса са свързани с ИТ).

Кристалин е на 25 г. (през май т.г. ще навърши 26 г.), роден е в село Руен, община Айтос, област Бургас. Завършил е средното си образование в несебърското СОУ "Любен Каравелов".

Бил е студент в Германия, по думите му – „за кратко и неуспешно“, а след това се връща в България и започва да работи над многобройните си идеи за реализация.

Определя себе си като ръководител (все повече) и творец (все по-малко), а в свободното си време се посвещава на хармонията в природата, дълги пътувания, грижи за най-новия член на семейството му - Mr. Churchill Chavdarov (бел. ред. осиновил е бездомно куче) и „разговори и срещи със съратници и размисли над сакралното у човека и дизайна“.

Освен в България, той развива бизнес и в чужбина.

„Извън България развивам 2 компании в 2 държави. С нищо не се отличава като естество на дейност от България, единствено в обемите на работа (приходи / разходи) - извън България имам по-високи резултати, но и по-сериозни отговорности и, колкото и да Ви изненадам, бюрокрация“.

На въпроса „по колко часа на ден работиш и приемаш ли дейността си като работа или по-скоро хоби, което носи и радост, и доходи“, той отговаря така:

„Точно колкото е нужно, а това в последните месеци е достигало и до 18 часа, но колкото се работи, толкова се почива. Преди всичко моята дейност е отговорност, защото чрез мен не само аз се изхранвам, а изхранвам и семейства - на първо място, а и изпълнявам на най-високо, безкомпромисно ниво доверието/желанията на клиентите си, а те плащат много и не са чак толкова алтруистично настроени“.

В последните години времето му е ангажирано и от една организация, която развива - „Аз мога – тук и сега“, насочена предимно към младото поколение (учениците между 8 и 12 клас).

Източник: Личен архив

Организацията се занимава с няколко инициативи, сред които е Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства, "SUPERлятна академия" и "Поход на вдъхновителите", който обхваща много малки и големи градове в България и в него участват много експерти от различни области, които се срещат с ученици от 8 до 12 клас и им предават житейски опит, знания и стимул да се развиват.

По повод тази инициатива през 2013 г. той стана един от 40-те млади лидери на България, излъчени в класацията на "Дарик" - "40 до 40".

Кристалин е от онези млади хора у нас, които вярват в бъдещето на подрастващите в страната им.

В онова бъдеще за младите хора в България, което по думите му „е достойно, трудолюбиво и перспективно. Онова, което не поставя в съмнения и дилеми житейския път на всеки млад“. Казва, че неговата мечта е достижима, защото я е превърнал във всеобща цел и много хора работят над това младите да останат в България, да са горди с труда си и спокойни за бъдещето на техните деца.

Повече за него, за стремежите, целите, амбициите и мечтите му, свързани с младото поколение, вижте в интервю с Кристалин Чавдаров на Наталия Такова – Мазгарева от Vesti.bg:

- Здравей, Кристалине! Поводът за разговора ни са няколко инициативи, които ти подемаш, свързани с младите хора в България. Но първо да поговорим за теб. Ти самият си успешен млад българин. Ще ми разкажеш ли повече за професионалния си път - как започна всичко?
- Привет, Наталия! Сърдечно ти благодаря за топлите думи, но не бих бил успяващ, ако това не е начин на мислене и ежедневно действие или по-скоро НЕотказване от поставените цели. Всичко за всеки започва в момента, в който си постави ясни и реализируеми цели, отвори сърцето си за промяна и не се страхува от реализацията на мечтите/целите си - при мен това се случи преди 7-8 години, а започна да дава плодове от 2009-2010 г. насам. Не е важно да заспиваш и да се събуждащ с идеите си, а да "гориш" с тях денонощно. Казвам 2009-а, защото тогава се върнах в България от Германия, където бях студент (за кратко и неуспешно) и още със завръщането си започнах да работя над идеите и въпреки, че ще се повторя - денонощно.

- През годините какво оцени повече – че човек трябва да полага неимоверни усилия за постигане на целите или, че трябва да разчита и на правилните хора, които да му помагат в трудни ситуации - дори само с житейския си опит или професионални съвети?
- Сами ковем съдбата си, никой не ни е длъжен и на никой не му пука за нашия провал. Щастието и успехът са в нашите ръце, не можем да се сърдим на никого другиго, освен на себе си, ако сме се провалили, но всеки провал трябва да се приема като ценен урок и да продължим още по-вдъхновени и мотивирани напред към целите си. Затова и превърнах моето лично мото в име на организацията, която стои зад всички инициативи, свързани с младежи - "Аз мога - тук и сега"!

Източник: Личен архив

- В последните месеци активно се провежда „Походът на вдъхновителите“. Как ти хрумна идеята за тези мероприятия?
- "Аз мога - тук и сега" развива четири инициативи от 2010 г. насам. Първата от тях е националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства – 2011 г. След това създадохме "SUPERлятна академия" – 2012 г. Третата инициатива е "Поход на вдъхновителите" – 2013 г. Този натрупан опит и срещата ми с ученици и учители от цялата страна даде ясна картина, че младите до голяма степен са амбициозни, но неориентирани или "загубени" поради липса на внимание от техните родители и учители, демотивиращ приятелски кръг и най-вече загубени, защото нямат в обкръжението си пример, който да идеализират и да гонят неговата съдба.

Често съм си мислил, че, ако аз имах възможност в ученическите си години да се срещам и комуникирам с професионалисти, експерти, успяващи, популярни и надъхващи хора, то сега щях да съм на съвсем друго измерение в успеха си!

- Каква всъщност е целта на походите, какви хора взимат участие, какви градове обикаляте и защо се спряхте именно на тези локации?
- Целта е да обикаляме из малки и големи населени места в цяла България, да се срещаме с различни млади хора, учители, директори, родители, приятели да поговорим с тях за това какво реално могат да постигнат, като им дадем примери, чрез работещи формули и успяващи ПРЕДприемащи хора.

Да стигнем до всяко едно училище и ясно да покажем, че всички имаме равен старт както в малкия град, така и в големия - всичко се крие в човека, вътре в него.

Походите се случват с участието на 5-10 изявени експерти/личности от различни сфери. Например, най-търсеният експерт-програмист, най-успешният хотелиер, най-талантливият дизайнер, най-богатият предприемач, най-известният актьор, най-сръчният монтажист, инженер, доктор, строител.  Вдъхновителите разказват своята история (житейски опит) и как са постигнали това, което са, и най-вече, което ще бъдат!

Вярвам, че чрез тези примери младите се мотивират и ясно си дават сметка накъде да се насочат - към коя от сферите. Аз не подкрепям идеята, че всеки трябва да стане ИТ специалист, а вярвам в това, че трябва всеки да открие заложбата/интереса си и да се превърне в експерт в нея – така, работейки, няма да мрънка, а ще изпитва удоволствие, а при това ще получава и заплащане. Искам всички млади да се замислят, че след като тези  вдъхновители са успели, те също могат да последват техния пример и да докажат, че също могат - тук и сега.

Походът търси и предлага нещо повече. Да си успял в предприемачеството, бизнеса или професията, не винаги означава, че си добър човек. Дядо ми винаги ми е повтарял да се стремя да бъда добър човек. Всичко е една съвкупност. Освен да печелиш пари, е хубаво да имаш и добро сърце. В този ред на мисли хората, които идват в "Поход на вдъхновителите", освен, че са добри предприемачи/експерти, те провокират децата да продължат с опитите, да не се отказват, защото с труд, амбиция и постоянство се постигат всички мечти! За това и инициативата ни е абсолютно безплатна и аз искам да благодаря на всички вдъхновители за големите им добри сърца, че намират време и мотивация да обикалят заедно с мен и дават надежда, хъс и най-вече пример на нашето бъдеще, т.е. на нашите деца!

- По-голямата част от семинарите, свързани и с професионалната насоченост, обикновено се провеждат във ВУЗ-овете. На срещите, които правите, обаче, акцентирате повече на училищата и децата в тийнейджърска възраст. Защо избрахте малко по-младата и различна аудитория?
- Това е най-важната възраст - от 8 до 12 клас! Възрастта, в която най-активно мечтаеш, градиш визията за живота си, решаваш как точно ще постигнеш тези мечти - в кой ВУЗ ще кандидатстваш, на какви уроци да ходиш за целта и т.н., и т.н. И ако ние изтървем децата си да повярват на заобикалящата ги лъжа, а именно, че лесният начин на изкарване на пари е чрез измами, лесният и охолен начин на живот, наркотици, нон-стоп купони, лъскави коли и т.н., то ние сме се провалили не само като общество, а и като личности, защото наш дълг е да създадем реална среда, а тя е само една - работа! За това акцентът в инициативите на "Аз мога - тук и сега" са основно средношколците.

Източник: Личен архив

- Знам, че много държиш да гостувате и на деца от по-отдалечените градове на страната. Защо?
- До момента сме обиколили 16 населени места, като сред тях наистина има и малки и отдалечени населени места, като Ветово (обл. Русе), Айтос, Сопот, Гоце Делчев, Кюстендил, Добрич, Враца и т.н., а причината е равният старт. Аз самият съм родом от забравено от Бога населено място, но това никак не ми е попречило да стана човек. Дискриминацията (за каквото и да е) е остаряла мода - в съвременният свят на никой не му дреме от къде си, а какво можеш и какво ще направиш!

- Има ли много будни деца сред тях - жадни за знания, напористи и амбициозни?
- Нарастващият със стотици брой на участници в инициативите на "Аз мога - тук и сега", като SUPERлятна Академия, Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства и "Поход на вдъхновителите" най-добре говори за това колко амбициозни, искащи и можещи тук и сега деца има в страната. Би било глупаво да изтървем тези деца да мият чинии в чужбина, когато можем да им предложим да бъдат горди с труда и уважението към личността им тук в родната им майка България. Да, има не стотици, а хиляди млади преспективни умове!

- А защо според теб повечето големи семинари и образователни/професионални срещи се провеждат в столицата, а сякаш хората забравят за по-малките градове в страната?
- За жалост, огромна част от експертите, институциите и бизнеса е съсредоточен в София, а това е предпоставка тези специалисти да нямат свободно време и желание за разходи, за да проведат среща с ученици, например в град Ветово, както ние - защото инициативата ни е безплатна. Това, което искам да кажа, е, че хората твърде много обръщат внимание на етикетите на дрехите им да има трицифрени числа. Всичко друго е оправдания - държавата ни по диагонал е 700 км. - прекосяват се за половин ден, който желае намира и начин да го направи.

Горд съм, че се запознавам с все повече хора, които не само са топ експерти, а и българи с огромни сърца, които имат комфорта да загубят един-два работни дни в името на бъдещето ни.

- Какви според теб са плюсовете и минусите в образователната ни система в момента?
- Нашето средно образование е на световно ниво! В българските училища преподават хора с огромни сърца, нашите учители са експерти, трудолюбиви и грижовни за бъдещето на децата. Дори ако погледнем историята, след всеки крах на държавата ни именно те - учители и будители, са изправяли отново на крака нацията ни. Без учителите ни ние не можем да продължим . Не си представям как един учебен час ще се осъществи без учител. Не си представям ученика на кого ще се възхищава и от кого ще черпи не само знания, а и морал, етика. Без учители не може, а нашите са безценни!

Като всяка една система (не само в България), тя има нужда от глътка свеж въздух и аз съм сигурен, че ще се намери човекът, който ще има куража да е в крак с нуждите на учениците и учители. Според мен това е проблемът - образованието не се променя според нуждите на учащите и преподаващите, а според теоретици.

Източник: Личен архив

- А какво смяташ, че трябва да се промени?
-  Общественото целокупно плюене и недоволство от училището и учителите. Ако започнем с това, а това не изисква пари - аз ви гарантирам, че бързо ще дойдат и другите промени!

- Вярваш ли, че държавата е единственото звено, което трябва да работи в посока на позитивна промяна, или тази промяна идва и от самите нас?
- Държавата сме ние! Апелирам всички да спрем да мрънкаме, че някой политик и/или министър ни е виновен за всичко. Предлагам нещо дребно - хайде, всеки от нас да промени утре сутрин едно нещо в себе си. Хората мрънкат за всичко и всеки, когато те самите са неуспели, а аз вярвам, че всеки човек е ужасно много силен, за да се остави в неуспеха и провала си. Нека днес да вдигнем глави и заедно с политиците, държавата ни направим една крачка заедно и тази крачка да е инвестицията ни в нашето общо бъдеще!

- Кой бе твоят вдъхновител през годините и кой е най-ценният съвет, който си получавал някога?
- Моят дядо е Вдъхновителят в моя живот, завещанието му бе в три думи - бачкане, постоянство и амбиция. В годините съм срещал неколцина успяващи хора, които също са ме докоснали с философията си, но често се вдъхновявам от лелката, която продава гевреци пред метрото, вдъхновявам се от постоянството на българина. Вдъхновявам се, вдъхнови се и ти!

- Последният поход за 2015 г. се проведе в София. Знам, че през лятото пък ще организираш още едно мероприятие за децата – този път по-дълго като време, но и още по-полезно - Национална SUPERлятна Академия - "Аз мога - тук и сега". До какво ще могат да се докоснат там всички записали се?
- Преди SUPERлятна Академия, ще се проведе Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства от 24 до 26 април в град Девин. Миналата година участваха 600 ученици и учители, а тази година очакваме да са около 900. Нямам търпение - аз и целият ми екип сме в организационна фаза и откровено казано само това се говори в офиса и само това е в главите ни - да ни прощават клиентите. Е, разбира се не сме изоставили дизайна и софтуерната разработка.

Национална SUPERлятна Академия ще се проведе в началото на месец септември. Академията е уникална по рода си, защото дава възможност при равни условия в продължение на 8 дни 100 ученика и учители да работят, учат и общуват с ТОП експерти в областта на ИТ, дизайн, маркетинг, интернет, а черешката на тортата е в последните 3 дни, когато ги разпределим в отбор и ги поставим в съвсем реална обстановка на един малък екип, който трябва да се сработи и реализира истински продукт, като наградата е 2000лева - това е огромно предизвикателство за младите и учителите им, които пък от своя страна са наравно с учениците си. Ужасно креативно, емоционално  - сега вече нямам търпение и за това!

- Знаеш ли, замислям се с колко много неща си се захванал едновременно – как намираш сили, честно? Какво ти дава стимул?
- Общуването с екипа ми - аз съм истински щастливец, че съм заобиколен от хора, които не познават "не" за отговор, които са лоялни и на които мога да разчитам! Дава ми сили очичките на децата, когато сме на Поход, Състезание или Академия. Дава ми сили усмивката, насълзените очи и прегръдката на учителите - аз го правя за тях и с тях. Вярвам, че всичко това е бъдещият ни общ успех - това ми дава сили!

- А какво би казал на всички онези, които имат нужда само от няколко думи, за да съберат сили и смелост да преследват целите и върховете?
- Повтаряйте след мен: "Аз мога - тук и сега"

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите