Докладите на ЕК за Балканите – похвали и критики
Източник: БГНЕС
1

В годишните доклади на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани по пътя към ЕС има похвали, но и доста критики. Докладите бяха обявени днес по страни:

В документа за Косово се отчита съществен напредък в отношенията между Белград и Прищина.

Основната тревога на комисията по отношение на Косово е свързана с независимостта на правосъдието и с ограничените резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. ЕК отбелязва като приоритет необходимостта от реформи в законодателството, свързано с организирането на избори и с администрацията, както и със защитата на малцинствата.

Сключването на споразумение за стабилизиране и асоцииране на Косово с ЕС е ключ към приобщаването на страната към Общността, се посочва в документа.

Отчита се приносът на Косово за напредък по въпроса за облекчаването на визовия режим и за работата на ЕУЛЕКС.

Отбелязва се необходимостта от приемането на допълнителни законодателни промени, както и обособяването на специален съд, който да се произнесе по откритите доказателства за етническо прочистване в страната в края на миналия век. Косово трябва да сътрудничи на този съд и да се справи с миналото си, пише в документа

През последната година Албания отбеляза напредък по пътя си към ЕС,

отчита ЕК. Отбелязва се, че са били предприети реформи в областта на правосъдието, а правителството е показало политическа воля да действа решително в борбата с корупцията. Допълва се, че се наблюдават добри резултати и по отношение на борбата с организираната престъпност, особено в областта на наркотиците, икономическите престъпления и трафика на хора.

Като положителна стъпка се отчитат предприетите действия, свързани с правата на сексуалните малцинства.

Същевременно ЕК отбелязва сериозни недостатъци в областта на правото. Препоръчва се решително продължаване на реформите в администрацията по отношение на професионализма и деполитизацията. В областта на правораздаването се настоява за допълнителни мерки за осигуряване на независимостта и отчетността.

Комисията настоява за още усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност, с последователни разследвания и повдигане на обвинения. Докладът настоява за повишаване на защитата на човешките права, включително на ромите, както и на правата над собствеността.

Посочва се, че правителството се е провалило в областта на медиите и свободата на изразяване. Настоява се за подобряване на климата за бизнеса, както и за траен политически диалог между властите и опозицията.

Ефективността на правосъдната система на Черна гора в последната година се повиши,

укрепна правната рамка за защитата на основните права, приет бе закон за омбудсмана, се посочва в доклада за страната.

Запазват се обаче сериозните тревоги по отношение на правата на свободно изразяване и на медиите, пише в документа. Препоръчва се по-задълбочена работа по разследванията на случаи на насилие срещу журналисти.

Комисията настоява за по-ясни действия за осигуряване на професионализъм и деполитизация на служителите в бюджетната сфера. За осигуряване на върховенство на закона е необходима силна политическа воля, посочва ЕК.

Приемането на законодателство срещу корупцията и за финансирането на партиите закъснява, се отчита в доклада. Според комисията липсват достатъчно разследвания и обвинения по случаи на корупция, включително срещу служители на висши длъжности. Необходимо е средствата за отнемане на незаконно имущество да бъдат използвани по-пълноценно, препоръчва комисията.

Сърбия показва известен напредък

в административната реформа и прие промени в законодателството в областта на правосъдието, се посочва в годишния доклад за напредъка на страната. ЕК отчита силния политически устрем на Белград за борба с корупцията.

Белград обаче трябва да задълбочи усилията си за съобразяване на законодателството си с европейското в областта на енергетиката, включително по отношение на проекта „Южен поток“. Комисията препоръчва на страната да работи за отпадането на свързаността в газовия сектор, т.е. за отделянето на собствениците на горивото от собствениците на преносната система.

Необходими са допълнителни усилия за осигуряването на независимостта на правосъдието, се посочва в доклада. Все още не са приети закони за осигуряването на безплатна правна помощ, както и за защита на хората, подаващи сигнали за нарушения и по отношение на конфликта на интереси, се отбелязва в документа. Корупцията остава широко разпространена в множество области. Липсва последователност в пресичането на корупцията и организираната престъпност.

Основните права трябва да бъдат спазвани напълно в истинския живот, включително по отношение на уязвимите групи от обществото, заявява ЕК. Съществуват тревоги по въпроса за правото на свободно изразяване, пише в доклада.

Комисията препоръчва по-строго следене за приложението на приетото законодателство. Сърбия трябва да спазва обещанията си за регионално сътрудничество, включително по въпроса за Косово, тъй като този въпрос се разглежда успоредно с преговорния процес, се допълва в доклада.

Преговорите за членството на Босна и Херцеговина в ЕС са в застой,

отчита ЕК. Отбелязва се, че продължава да липсва политическа воля за предприемането на необходимите реформи.

В последната година се отчита много ограничен напредък в съобразяването на икономиката и политиката на страната с европейските стандарти. Липсата на какъвто и да било механизъм за координация по европейските въпроси се отразява зле на взаимоотношенията с ЕС. Политическото ръководство на страната дължи на народа поемането в ясна посока, заявява ЕК.

Преговорният процес по присъединяването на Македония към ЕС е в безпътица.

По същество той не е започнал заради неспазването на препоръките, издадени от Европейската комисия, се посочва в годишния доклад на Комисията. Правителството в Скопие не успя да постигне напредък по множество ключови въпроси, а това увреди последователността на реформите и в някои сфери се наблюдава отстъпление от тях.

В последните години се наблюдава нарастваща политизация на институциите и на правителствения контрол над медиите. Нарастват съмненията за избирателно правосъдие, а положението с медийната свобода се влошава.

Събитията напоследък показаха, че партийният интерес се поставя пред обществения, пише в документа. Комисията препоръчва да бъдат предприети решителни стъпки за намиране на изход по спора с Гърция за името на бившата югославска република. Неуспехът от продължаващите 19 години преговори има пряко и вредно влияние върху очакванията за присъединяване на Македония към ЕС. Поддържането на добри добросъседски отношения остава основен въпрос, се посочва в доклада.

ЕС трябва да остане стълб за икономическите и политическите реформи в Турция,

пише в доклада за страната. Преговорите на Анкара с ЕС не биха могли да бъдат изместени от някаква алтернатива, пише в документа. Стратегическото местоположение на Турция показва допълнителната необходимост от по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката и правосъдието и вътрешните работи, предвид кризите в Сирия, Ирак и Украйна, се отбелязва в доклада. ЕК допълва, че сътрудничеството в борбата с тероризма трябва да се задълбочи, особено по въпросите за чуждестранните бойци (в Близкия изток). По този въпрос ЕК препоръчва Анкара да приеме допълнително законодателство, съобразено с ЕС.

Комисията определя като историческа стъпка приемането на законодателство за мирното уреждане на кюрдския въпрос и отчита в положителен тон прилагането на споразумението за реадмисия и визова либерализация.

Действията на правителството в отговор на обвиненията от миналата година в корупция увеличиха тревогите за независимостта на правосъдието и разделението на властите. Комисията препоръчва разследванията за корупция да бъдат водени прозрачно.

Опитите за забрана на социалните мрежи и натискът на медиите, водещ до автоцензура, ограничават свободата на изразяване. Подходът по въпроса за свободата на събиране запазва ограниченията и следва да бъде съобразен с европейското право, пише в документа.

Турция следва да обърне повече внимание на спазването на основните права в законите и в живота, както и на действителното прилагане на законодателството, допълва ЕК.

В областта на икономиката комисията препоръчва допълнително развитие на свързаността на Турция с европейската система за пренос на енергоносители и с европейския енергиен пазар.

Време е Турция спешно да предприеме стъпки за нормализирането на отношенията си с Кипър, заявява ЕК. Допълва се, че Анкара трябва да се въздържа от всякакви действия на провокация, заплахи и възпрепятстване на нормалните двустранни отношения с острова. Сега е важно положителните стъпки по този въпрос да бъдат последвани от конструктивни изявления и конкретни действия, пише в доклада. Комисията очаква кипърските гърци и кипърските турци да започнат скоро преговори, които да прокарат пътя до взаимно приемливо решение.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 минути

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 14 минути

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 1 час

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.