7

Вековните дървета в София са 71, а в софийската част на Витоша - още 23, сочат актуалните данни на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София, предоставени на БТА.

Най-многобройни сред тях са летните дъбове - близо 50, които са и сред най-дълголетните растения. Сред вековните растения, които могат да се открият в столицата са осем чинара и три бадема.

Срещат се още бряст, благун, айлант, смърч, чинар, софора, ясен, цер, черница и момонтово дърво.

На Витоша освен летен дъб, могат да се видят над столетни растения и от вида зимен дъб.

Най-старото живо дърво в столицата е черница на възраст около 650 години, която расте на софийската улица "Искър". Тя достига височина от 20 м и има диаметър на стъблото от 4,1 м.

По възраст я следва шествековен летен дъб с три стъбла, който се намира на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец".

На пет века са три от летните дъбове - на ул. "Йоан Екзарх" в кв."Лозенец", в с. Мърчаево и в с. Драгалевци.

В район Панчарево - основно в селата Бистрица и Кокаляне, има още 35 вековни дървета - горун, благун, летен дъб, цер и бук.

Най-старото дърво в България е Байкушевата мура - в парк Пирин - на около 1300 г.

От екоинспекциите извършват проверки за екологичното състояние на дърветата всяка година и регистрират настъпилите промени. Грижа за дърветата обаче имат общините, на чиято територия се намират.

С популяризирането на вековното богатство на столицата са се заели няколко неправителствени организации в рамките на проект "Вековните дървета говорят 2.0".

Целта е софийските вековни дървета да се популяризират като безценно природно богатство сред младите хора, жителите на столицата и гостите на града.

Един от резултатите по проекта ще бъде актуализиране и издаване на карта на вековните дървета в София, която ще бъде безплатно разпространявана чрез информационни центрове и организации в столицата с идеята да достигне до жителите и гостите на града и да ги отведе в свободното им време до някои от най-интересните дървета, които ще бъдат обозначени с табелки.

Тази година вековните дървета са акцент и в националния конкурс "Дърво с корен", като са отделени в специална категория "Вековните дървета говорят".

Организациите-партньори по проекта смятат, че ще бъдат открити и регистрирани и нови вековни дървета в София. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@