17

З апочна премахването на ограничителите на „Граф Игнатиев“, придобили известност като "перки". Те ще бъдат заменени с чугунени колчета.

„От днес започва подмяната на ограничителите по „Графа“. В началото ще се започне от ъгъла на улицата със "6-ти септември“ до ул. „Раковски“. След това ще продължи и в останалите участъци“, каза директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в СО Васил Начевски. Той обясни, че в момента са пристигнали едва около 200 колчета, като за подмяната на всички стари ограничители по улицата ще са необходими около 600.

„Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на перките и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати колчетата ще бъдат извършени и за сметка на строителя, а общината ще заплати само болардите“, посочи той.

Начевски категорично отрече подмяната да има връзка с инцидента, при който мъж откърти няколко от перките, и увери, че всичко е било планирано. Подмяната не е започнала по-рано, защото са чакали колчетата да бъдат произведени, добави директорът.

„Всичко беше планирано и инцидентът от преди дни не е причина да се форсира подмяната“, подчерта той.

Мъжът, изкъртил перките: Това е моята гражданска позиция

Засега демонтираните перки ще бъдат прибрани в склад на общинското дружество „Софинвест“.

х
Източник: БГНЕС

„Перките вече имат култово значение за София. Бях видял дори едни японски туристи да се снимат с тях. Но с колчетата е много по-хубаво и практично. Става и по-естетично с тях“, заяви музикантът Александър Сомов минути, след като видя как се монтира първото колче.

Той обясни, че е ходил на много места в чужбина, и навсякъде има различни видове ограничители, които разделят трасето за движение от пешеходното пространство. Единствената разлика с нашите е, че там те са по-високи и видими. Сомов беше категоричен, че е необходимо да има ясна граница между двете пространства и определи предложенията там да няма ограничители като неприемлива.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@