9

В селенската патриаршия обяви, че ще се заеме с уреждането на каноничния статут на Охридската архиепископия.

В официалното съобщение се казва, че е обсъден въпросът с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия.

За първи път България дава на Македония Благодатния огън

Македонската църква е готова да признае Българската за църква-майка

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Има получено писмо в патриаршията от македонския премиер Зоран Заев, с което той иска помощ и подкрепа за разрешаване на въпроса със статута на църквата в Македония.

Св. Синод на Вселенската патриаршия „реши да се заеме с този въпрос, да предприеме необходимите крачки, съгласно неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия.“

Миналата есен Македонската православна църква - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка.

В края на ноември в България бе създадена специална комисия по въпроса начело с митрополит Киприан.

В началото на месец януари в Светият Синод на Българската православна църква се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на Охридската архиепископия и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално.

Но съвсем неочаквано на 14 май Българската православна църква реши да не изпраща свои представители за празненствата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, които се проведоха на 28 май в Охрид.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@