54

М инистърът на финансите Владислав Горанов заяви в интервю за Агенция „Фокус”: „България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета”.

Той подчерта, че

фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп.

„Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет.

В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори с американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим

актуализация на Закона за държавния бюджет,

за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект”, обясни министърът на финансите.

Владислав Горанов допълни, че физическата доставка на новата техника се очаква да бъде през 2023 г. „Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности – на сухопътните войски и на флота”, каза още той. Министърът увери, че България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми.

Освен това Горанов съобщи, че

се очакват с 14 млрд. лв. повече приходи а 2019 г. спрямо 2014 г.

благодарение на подобрената събираемост и намаления дял на неформалната икономика. „Комисията за контрол на приходната администрация и борбата със сивата икономика отчита сериозни резултати благодарение на съвместната работа на правоохранителните органи, прокуратурата и отговорните ведомства по отношение на преходната част на бюджета”, обяви той. И добави: „Благодарение на общите усилия от 2014 г. до сега приходите в бюджета са увеличени с 50%”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@