23

Д о дни ще се проведе телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция. Сега работим за създаването на необходимите условия за осъществяването на този разговор, заяви премиерът на Македония Зоран Заев. 

Разговорът се очаква да реши спора с името - в момента на масата са имената Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония.

В София на лидерската среща Заев и Ципрас се договорили за Република Илинденска Македония, но този вариант отпадна. 

Още преди време се заговори за "Република Северна Македония", като това е най-вероятното наименование, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзияс са се договорили при последната си среща. Сред обсъжданите варианти назад бяха Република Вардарска Македония; Република Македония (Скопие). Те обаче са отпаднали. От Гърция наскоро предложиха и „Централна балканска република“. 

Заев все пак не коментира нито едно от тези три предложения, които Кодзияс обяви.

"Процесът е към самия край и вярвам, че той ще бъде щастлив и успешен...Да не избързваме с подробностите. Работим върху създаването на условия за телефонен разговор. Става въпрос за дни. След като това стане гражданите ще бъдат информирани, включително и за съдържанието му", подчерта македонският премиер, цитиран от държавното радио в Скопие.

"Въпросът е много чувствителен и ще бъдем внимателни. Искам тези дни да бъдат дни на успешен край на процеса.. когато всички подробности бъдат договорени, веднага ще ги споделя публично. Положението е чувствително и при нас, и в Гърция", поясни още Заев и добави, че накрая "гражданите ще се произнесат на референдум". 

Преди врема македонският президент Георге Иванов обвини Заев, че преговорите за името приличат на личен договор между двамата премиери. 

Македонска телевизия: Ново име за Македония, план за ЕС

Ципрас за Македония: Отиваме да вземем, а не да дадем

Македония: В Ню Йорк ще се проведе битката за името ни

От своя страна Кодзияс изрази надеждата, че в близките дни ще се стигне до решение на дългогодишния спор за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина.

Пред държавната телевизия ЕРТ Кодзияс отказа да потвърди дали двете страни са се разбрали за "Република Северна Македония". На въпроса защо се отлага телефонният разговор между премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас Кодзияс, каза, че "след постигнатото споразумение около рамката на договора с външния министър Никола Димитров в Ню Йорк сега дойде времето да се каже голямото "Да" или голямото "Не".

"Очевидно правителството в съседната държава бе изправено пред определени трудности и обсъжда някои преразглеждания на договора, но вярвам и се надявам, в близките дни всичко това да бъде преодоляно", каза още дипломат №1 на Атина.

Никос Кодзияс подчерта, че името, което ще бъде договорено, ще бъде съобщено от премиерите на двете държави. Според него предишните правителства в Гърция са се съгласявали за много по-неприемливи предложения, включително и за двойна формула за използване на името - една в страната и друга за света.

"Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на активната ни външна политика", категоричен бе Кодзияс. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@