По одуктите с лого "Стара планина", в които бе установено
наличието на соя, ще бъдат изследвани в референтна лаборатория
в Европа.
Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав
Найденов пред журналисти.
Той поясни, че
това ще стане за сметка на фирмите производители, а
резултатите се очакват до седмица-две.
Найденов допълни, че изследването в референтна лаборатория,
за което настояват производителите, ще даде и качествен, и
количествен анализ.
Ден по-рано на извънредна пресконференция земеделският министър огласи, че в продуктите на четири фирми, които произвеждат месни продукти по стандарта "Стара Планина", е открита соя.
Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на
фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши
на "КЕН" от Стара Загора.
Изследването, извършено от Националната ветеринаромедицинска служба (НВМС), е потвърдило наличието на соя, но без да дава данни за количеството, открито в продуктите.
Месопроизводителите отричат да са слагали соя като заместител на месо
и твърдят, че е възможно в колбасите да има минимално количество следи от соя.
Ако се окаже, че е така, е възможно фирмите да се разминат само с глоби, каза министър Найденов. Но ако се докаже, че
соята е добавена умишлено, ще видите какво ще се случи с
контролния орган - той или е спал, или е бил приспан, закани се министърът.
Министърът посочи, че случилото се е тест за системата,
която е успяла да улови дори минимални количества соя, и сигнал
за месопроизводители. Снизхождение и компромис няма да има за
никого, каза Найденов.
"Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй
като това е важно както за нас като контролен орган, така и за
производителите.
Ако причината е в подправките или във вложеното
месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена
само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на
стандарта", е заявил генералният директор на НВМС Йордан Войнов.
Инспекторите са взели пробите
от търговската мрежа. Методът, по който са направени
изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по
аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на
соев протеин в месо и месни продукти, казват ветеринарите.
Независимо изследване ще прави и асоциацията на месопреработвателите
"Асоциацията ще отдели ресурси, тъй като е убедена в
коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от
същите партиди в трета референтна лаборатория в държава членка
на ЕС", е казала Светла
Чамова, изпълнителен директор на асоциацията.
Според месопрерабтвателите методът, използван от ветеринарните инспектори, не е акредитиран.
"Стара планина" скара производителите и властта
След като инспектори съобщиха, че в продукти по стандарт "Стара планина" е открита соя, месопреработвателите поискаха проверка в чужбина и заявиха, че не изключват пробите да са манипулирани
14 октомври 2010, 19:12
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!