6

Р ешение на Столичния общински съвет предизвика протеста на граждани пред сградата на Столичната община. СОС смята да изтегли заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 128.5 млн. лева за изграждането на инсинератор в ТЕЦ "София".

Сумата е 41% от необходимите 308 млн. лева, по-голямата част от които са осигурени от ОП "Околна среда”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ

Въпреки че от "Московска” 33 уверяват хората, че изгаряйки RDF отпадък, въздухът се очаква да стане дори по-чист, протестиращите не вярват на тези думи.

"Тук сме заради децата си, защото смятаме, че това изграждане може да се окаже пагубно за здравето им, както и за нашето. Горенето на отпадъци е последното действие, което трябва да се предприема. То е далече от рециклирането, от оползотворяването. Общината трябва да вложи всички тези средства за нещо друго, вместо за дейност, която ще повлияе пагубно на всички нас", казва майка, дошла на протеста.

Сред недоволните е и общинският съветник Симеон Славчев от "Политическа група 5”, който казва, че макар гласът им да не се чува в Общинския съвет, те ще се борят "да бъде чута думата на народа!"

Предлагат по-евтино парно, ако ТЕЦ „София” гори боклук

"Решението се взе на базата на анализ, направен от една консултантска фирма, която във всеки свой доклад препоръчва изгарянето като единствен и най-добър вариант", отбеляза Славчев.

"Предложихме работна група от български експерти от БАН и от всички университети в България да направят анализ”, отбеляза общинският съветник.

Славчев заяви, че от "Политическа група 5" ще внесат доклад в Общинския съвет с искане за свикване на референдум, "за да могат хората да кажат волята си".

"Има много други алтернативи, които ще струват в пъти по-евтино от този вариант, който избра СОС", смята инженер, също дошъл на протеста. Според него България ще изгуби 4 млрд. лева, ако инсталацията се изгради.

Протестиращият допълни, че с това решение са нарушени 4 закона, 2 наредби и Конституцията на България. Гражданинът каза, че той и други протестиращи смятат да си търсят правата в съда и да обжалват решението на Столичния общински съвет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@