7

„Има феномен в тези избори и това е изключително ниската избирателна активност. Под 2 млн. души гласуваха. Това би трябвало да бъде червена лампа за всички политически партии. Г-н Борисов доста често слуша и внимава какво казвам.Той направи няколко хода, които му помогнаха да преодолее огромната загуба, която се очертаваше”. Така социологът Кольо Колев коментира резултатите след края на евроизборите пред „Здравей, България” по NOVA.

В деня на изборите Бойко Борисов заяви: 

"А трябва всяка агенция, която е лъгала през този месец, като излязат резултатите, ако са любезни медиите, да пишат - никога не познала резултатите агенция еди коя си или даваща лъжливи надежди или преднина на еди кой си".

Вчера заклейми работата на социолозите, които предрекли победа на БСП.

„Добре и в прогноза на времето не могат да участват, защото всичко ще е грешно”, каза Борисов и продължи: "Имаше един червен Кольо, зелен Кольо".

Според политолога доц. Стойчо Стойчев социолозите използват методи, които не са прогностични. „Нещата, които те дават като моментни нагласи, не могат да бъдат използвани като прогнози. Проблемът при нас е, че ние винаги ги представяме като прогнози. След това има очакване те да се изпълнят. Другият проблем, е че прогнозите се използват за правене на пропаганда и политика”, поясни Стойчев.

По думите на Кольо Колев не би трябвало да има прогнози преди 17.00 ч. „Всеки професионалист ще ви каже, че числата до този момент се менят страшно много. Но след 17.00 ч. няма технологично време нещата да се променят особено. Едва ли всички масово ще тръгнат да гласуват след това”, каза още Колев.

Двамата коментираха и темата в коя партия в момента има най-много проблеми.

Според Колев всички са загубили изборите. Според него "Демократична България" и ВМРО донякъде са победители. 

„Драмата при партиите е там, където се губят гласове. Най-големият проблем в момента е при ДПС, защото при тях електоралната загуба е най-голяма. Останалите успяха да се съхранят донякъде”, коментира Стойчо Стойчев. По думите му е погрешно да се сравняват евроизборите с националните.

Стойчев коментира, че в Европа социалното напрежение е по-голямо и затова активността е по-висока и даде пример с Франция. Според него европейските избори не трябва да се сравняват с национални. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@