2

О т 2300 аптеки, договорни партньори на НЗОК, уведомления за затваряне са подали 38 аптеки, съобщиха от Касата.

В сряда фармацевти протестираха срещу новия софтуер, който трябва да внедрят в работата си. Целта е да бъде проверявано всяко лекарство и така до пациентите да не стигат фалшиви. Фармацевтите обаче се оплакват, че това щяло да затрудни работата им и можело да доведе до опашки в аптеките.

Това са: 

Столична здравноосигурителна каса – 2 аптеки; София - област – 4 аптеки; Благоевград – 3 аптеки; Варна – 1 аптека; Габрово – 2 аптеки; Кюстендил – 8 аптеки; Кърджали – 1 аптека; Ловеч – 1 аптека; Монтана – 3 аптеки; Пазарджик – 9 аптеки; Перник – 2 аптеки; Шумен – 2 аптеки.

От НЗОК напомнят, че в индивидуалните договори на аптеките с РЗОК е записано изискването магистър фармацевтите да информират касата за намерение да не работят в ден, извън обявения график. Здравната каса не изисква в уведомленията да бъдат описани причините, поради които аптеките няма да работят.

Общо на територията на цялата страна, в по-малко от половината от 28-те районни здравноосигурителни каси уведомления за затваряне на аптеки през вчерашния ден са подали 38 аптеки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@