Започна делото срещу уволнената шефка на Агенцията по вписванията
Състав на СГС гледа делото срещу Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
5
Си ийски градски съд започна делото срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

В началото на днешното заседание съдът отказа да конституира като граждански ищец Агенцията по вписванията, тъй като счете искът на агенцията за неясен. В него беше посочена само общата щета, нанесена от трите подсъдими от агенцията, а именно 53 хил. лв., но не беше конкретизирано коя от тях колко точно трябва да плати на агенцията в случай, че се докаже вината им.

И трите подсъдими отказаха да дадат обяснения на този етап от делото. Първият разпитан свидетел днес беше бившият зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова, която отговаряше за Агенцията по вписванията. Пред съда Петрова обясни, че често се е срещала с Виолета Николова и когато е било необходимо, е изпращала писма до нея. "Ежемесечно постъпваха предложения от ръководството на Агенцията по вписванията за допълнителното материално стимулиране (ДМС) за самия директор и неговия заместник", разказа тя.

"При среща със служители на дирекция "Информационни технологии" на агенцията, попитах удовлетворени ли са от сумите, които получават под формата на ДМС. Те се оплакаха, че не получават достатъчно средства и това беше поводът през октомври или ноември 2011г. да поискам от агенцията всички документи за разпределянето на ДМС. След като получих тези документи констатирах, че има три заповеди, издадени от изпълнителния директор със списък със служители, които да получават ДМС. В тези заповеди фигурираше и самата Виолета Николова", обясни бившият зам.-министър.

Средствата за стимулиране на изпълнителния директор и неговия заместник трябва да се разпределят със заповед на министъра на правосъдието, подчерта тя. След като е видяла заповедите Жанета Петрова е поискала дирекция "Вътрешен одит" на правосъдното министерство да започне проверка точно за разпределянето на средствата за допълнително материално стимулиране.

Жанета Петрова си спомни и че е имало журналистическо питане за допълнителното материално стимулиране, получавано от Виолета Николова, но не си спомни кога точно е получено то. Попитана защо, след като е разполагала с информацията за ДМС, получавано от Виолета Николова, след получаването на журналистическото питане от страна на БГНЕС, отново е искала информация от Николова за ДМС, получавано от нея, бившият зам.-министър отговори само: "Аз изпълнявах указанията на пресслужбата на Министерството на правосъдието".

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 хил. лв. под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 хил. лв. от тях тя си е дала сама.

В декларацията си за имуществото, което притежава към датата на освобождаването й, в графата "Налични парични средства", Николова пише: "Нямам нищо за деклариране". В депозит тя има общо 100 евро на нейно име, а съпругът й Росен Николов има 900 евро. За сметка на това през миналата година бившата директорка на Агенцията по вписванията се е сдобила с апартамент от 62 кв. м. на стойност 105 615 лева. Жилището е закупено с ипотечен кредит от Токуда банк. Николова има и потребителски кредит за 20 000 лева, отпуснат от банка ДСК.

На 16 април тази година Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Освен срещу Николова, обвинителният акт е и срещу Райна Иванова - директор на дирекцията "Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията, и срещу Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията по вписванията. Наложен е запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова по искане на СГП.

Прокуратурата обвинява Николова за това, че за периода 19 юли-19 декември 2011 г., като изпълнителен директор на Агенцията в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери - 53 хил. лв. Тя е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието Наредба от 2004 г. Освен това е нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл. 15 от същата наредба.

Райна Иванова е обвинена в това, че за същия период в съучастие, като помагач на извършителя Николова, умишлено я е улеснила да присвои поверени й за управление 53 хил. лв. Според обвинението Иванова не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като допълнително материално стимулиране (ДМС).

Двете са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 г. в съучастие помежду си са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Те са, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", с цел да бъде използван този документ пред зам.-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията по вписванията, е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения. От юли до декември 20011 г. обаче, според прокуратурата, тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова. Мярката за неотклонение на трите е "подписка". За присвояването законът предвижда наказание конфискация. Заради това е и наложеният запор.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 9 минути

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

България Преди 26 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 36 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 44 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 57 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 2 часа

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"