Станишев: Цветанов е персонално отговорен за подслушването
Сергей Станишев   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
273

Цветан Цветанов използваше и използва до ден днешен МВР арогантно, тенденциозно в продължение на 4 години, каза лидерът на БСП Сергей Станишев след като даде показания в Специализираната прокуратурата.

Станишев дава показания малко повече от час във връзка със сигнала, който самият той подаде до главния прокурор за нерегламентирани подслушвания в МВР.

Лидерът на социалистите каза, че по закон лично министърът на вътрешните работи отговаря за работата на служба СДОТО и така той е персонално отговорен и няма филтри между него и ръководството на службата. Цветанов е отговарял за законосъобразното използване на СРС-тата от МВР, заяви Станишев.

"И носи най-малкото политическата отговорност, а съвсем вероятно и наказателна отговорност, ако има нередности", каза Станишев. "Най-малкото, което Цветанов трябва да направи е да излезе от политиката, от листите на ГЕРБ и от ръководството на предизборния щаб на ГЕРБ", каза Станишев.

Той припомни, че прокуратурата вчера повдигна четири обвинения на служители в СДОТО, освен това констатациите на прокуратурата след проверката са, че 2/3 от информацията в неговия сигнал е достоверна. Попитан каква е разликата между разпита на Цветанов вчера и неговия собствен разпит днес, Станишев отговори:

"Това е разликата, г-н Цветанов отговаря за това, а аз съм свидетел, който предоставя информация за начина, по който е получен сигналът", конкретизира лидерът на БСП.

Той припомни още, че след проверката е станало ясно, че техниката за подслушване е била използвана по време, когато по официални документи трябвало да бъде в гараж. Друга констатация на прокуратурата, припомнена от Станишев, е, че е направен опит да бъде заблудена прокуратурата и да бъде възпрепятствана проверката, както и че е била заличена информация по насилствен път с отвертка. За Станишев е важно

да се изясни и проверката на прокуратурата да стигне до край, за да каже кой е поръчителят.

"Кой в България вярва, че служители на МВР, на СДОТО ще си правят някакъв часпром, особено по отношение на този доста обширен списък от лица, за които се твърди, че са подслушвани. Кой вярва на това", попита риторично Станишев.

По думите на Станишев, прокуратурата в момента опитва да възстанови информация, която целенасочено и противозаконно е била унищожена. "Моето убеждение беше, че ако аз лично не внеса този сигнал и не обявя, че такава информация е на лице, и че тя е проверяема, не знам дали щеше да се стигне до проверката. Да, тя е безпрецедентна в съвременната история на България, защото и ситуацията е безпрецедентна", каза Станишев, отговаряйки на въпроса дали съжалява, че не е уведомил по дискретно прокуратурата и да се предотврати изтриването на информацията.

Лидерът на БСП каза, че не очаква Борисов да се освободи от Цветанов, защото въпреки че лозунгът на ГЕРБ е "Имаме воля", за това точно няма воля. Станишев каза, че подслушването, в това число и законното, е нараснало неимоверно в последните години в България като брой - над 45 хил. са официалните СРС-та, както и още едно от първите действия на ГЕРБ било да се премахне независимото бюро за контрол на СРС-та, 100-те милиона харчени на години за СРС-та, и ниския брой на СРС-та от 5%, годни за доказателство в съда.

"Имаше много сигнали през годините и в последните месеци, и много скандали за недостатъчен контрол върху използване на СРС-та за частни, политически нужди на управляващата партия", посочи той.

Лидерът на БСП изтъкна, че ползата от това случаят да бъде изяснен е в интерес на всички граждани, защото "ръководството на МВР беше превърнато в частна структура на една политическа клика", каза той и отново попита кой гарантира за Борисов, след като той гарантира за Цветанов, че не е правил нередности, които противоречат на данните на прокуратурата.

Станишев припомни още как Цветанов чете СРС-та от трибуната на НС и "обвини български лекари, че са убийци, а съдът ги оправда и попита кой носи отговорност за това". "Тогава той можеше да използва СРС-та, а сега, видите ли, бил политическо лице и не знае. Трябва да има един аршин", заяви той. Станишев също каза, че е получил сигнала в запечатан плик.

По-късно чаквам при представянето на доброволческата акция на КБ "Заедно с теб" Станишев се пошегува, че очаква Цветанов да обвини и Държавния департамент на САЩ, че работи за организираната престъпност, след като и те са констатирали основните политически дефекти на управлението на ГЕРБ.

Цветанов вече обвини прокуратурата в национално предателство, за това, че за първи път действа ясно, принципно, иска да изясни истината, без да се прави чадър, каза Станишев. Това издава една нервност и абсолютна неадекватност в поведението, коментира той. Може би го е страх да не го вкарат в затвора, там много хора го обичат, добави една от доброволките, стояща близо до лидера на БСП.

"Показателно е, че г-н Борисов, който навсякъде тръби, че има воля, няма волята да освободи своята партия и себе си от този камък, който му е закачен на врата - Цветанов", каза Станишев. "Няма воля и тук възниква въпросът - защо? Дали Цветанов знае твърде много за самия г-н Борисов? Дали той е необходим инструмент за натиск, сплашване, фалшификация и манипулация на изборите? Задайте този въпрос на ГЕРБ", заяви социалистът.

Станишев подаде сигнал в прокуратурата в края на март по повод анонимен доклад, разкриващ нарушения. Това даде основание за започване на разследване в рамките на МВР.

Прокуратурата обяви резултатите от проверката в два доклада - един публичен, и един секретен.

Днес предстои Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да обсъди дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас.

Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287 а, т. 2 НК, който гласи, че с цел да заблуди орган на съдебната власт унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 500 до 1000 лв.

Вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше разпитван близо 8 часа последователно в Столичното следствие и в Специализираната прокуратура.

В столичното следствие разпитът е бил свързан с временно отстранения от длъжност директор на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров  и образуваното срещу него досъдебно производство

След повече от 2 часа разпит в Специализираната прокуратура Цветанов отрече, че обвиненията срещу директорите на СДОТО-МВР са за нерегламентирани подслушвания. Той отказа да дава пълна информация на медиите за характера на водените разговори вътре. "Както мен, така също и Станишев, и всички, които участват в този скандал, ни разпитват като свидетели", заяви той.

Коментари 273
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

273 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 25 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 31 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 51 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 52 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна