17

Д ело за 16 милиона лева укрити данъци влиза в съда, съобщиха от Прокуратурата.

Управителят на дружеството "Надин Комерс" ЕООД Радослав Босилков и още четирима души са били обвинени в петък от специализираната прокуратура като участници в организирана престъпна група за данъчни измами в особено големи размери. Според внесения в Специализирания наказателен съд обвинителен акт Босилков е бил и ръководител на групата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в понеделник.

Освен Босилков, спецпрокуратурата праща на съд още четирима души, сред които е и Денис Бошнаков, управител на "Феросплавен завод" – дружество, което е част от бившето "Кремиковци". Останалите трима са Мариян Комитов, Иван Иванов и братът на купувача на "Кремиковци" Лъчезар Варнаджиев – Павел, пише БНР.

Според събраните доказателства групата на Босилков е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г., като за две години е нанесла на държавата щети в размер на 16 153 180,42 лева.

Щетата в размер на 16 милиона лева е нанесена чрез "добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец", обясняват от прокуратурата.

Те са били контролирани именно от "Надин Комерс", от които фирмата симулативно е изкупувала огромни количества скрап с фалшиви счетоводни документи. Това пък е водело до изкуствено завишаване на разходите на "Надин" и съответно чрез по-малката печалбата се е избягвало плащането на дължимите данъци.

Разследването е установило, че въпросните "кухи фирми" не са разполагали с лицензирани площадки, а начело на тях са стояли лица, които не са били в състояние да извършват търговска дейност.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@