15

С пециализираният съд измени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева от задържане под стража в домашен арест. Тя все още е в ареста и ще може да се прибере вкъщи, ако Прокуратурата не протестира изменението на мярката, съобщиха от Специализирания съд.

„След като бяха разпитани всички служители на Община „Младост“, Специализираният съд уважи искането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, като измени мерките им за неотклонение от задържане под стража в домашен арест. В случай, че прокурорът по делото не протестира това определение в законоустановения срок, те ще могат да се приберат вкъщи“, посочват от съда.

Делото срещу подсъдимата за вземане на подкуп кметица на "Младост" Десислава Иванчева, найната заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров започна днес със закъснение.

Специализираният наказателен съд го отложи с 1 час, след като Биляна Петрова поиска да й се даде време, за да се запознае със свидетелските показания на 11-те свидетели.

"Вярно е, че получих материалите по делото, но това се случи на 16.10 след 17 ч. Информацията е много, а времето твърде кратко, за да се запозная с казаното от свидетелите. Тази информация е изключително важна, защото идва от служители на Столичната община. Моля делото да се отложи, за да имам повече време да се запозная с материалите”, каза в съдебната зала Петрова.

Тя се оплака, че не може да се среща тайно с адвокатите си и разговорите им стават достояние на охраната. Петрова добави, че са лоши условията в помещението на Сливенския затвор и че през целия ден там е тъмно, а тя има проблем със зрението.

Съдия Иво Хинов заяви, че единствено може да даде време, за да се запознае със свидетелските показания, но другите обвинения ги намира за неоснователни.

Отстраненият кмет Десислава Иванчева подкрепи искането на заместничката си и подчерта, че за пореден път те разполагат с малко време, за да се запознаят с обвиненията срещу тях и помоли това да се промени.

Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са подсъдими за взимане на подкуп в размер на 70 000 евро на 17 април 2018 г. от бизнесмена Александър ВаклинДържавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева изнудвала бизнесмена Александър Ваклин срещу пари да получи необходимото му разрешение, за да строи в "Младост“.

На днешното заседание съдът разпитва 11 свидетели.

Главният архитект на София Здравко Здравков разказа пред спецсъда, че делегирал правомощия на Иванчева да спира и разрешава строежи до 15 метра. Иванчева сама си поискала тези правомощия. Това станало още в началото на нейния мандат. Здравков обясни обаче, че принципно нямало такава практика.

Пред съда той разказа още, че и при него имало редица сигнали за забавени преписки от страна на Иванчева, като сред тях била и тази на основния свидетел по делото Александър Ваклин. Здравков бил посъветван да подаде сигнал за забавените преписки в спецпрокуратурата. Така и направил в края на миналата година.

Той каза още, че е сезирал спецпрокуратурата за 7 случая и недоумява как останалите 23 районни администрации се справят, а само „Младост” не може. На въпрос на адвоката на Иванчева Марин Марковски дали той е бил запознат, че причината за забавата на преписките е фактът, че 6 месеца районната администрация не е имала главен архитект, Здравков обясни, че не е бил информиран за създалата се ситуация, но е разбрал, че мястото е било овакантено, но не можа да посочи за какъв период от време това е било така.

Бившият зам.-кмет Никола Вапцаров, заяви за БГНЕС, че е напуснал поста, защото Десислава Иванчева е възпрепятствала нормалния работен процес.

„Не бях доволен от това как се работи в общината. Забавяха се преписки, инвеститори бяха принуждавани да правят „доброволни дарения” срещу това да им се придвижи преписката. При съмнение в някоя процедура, Иванчева можеше да противодейства по законен начин, а не като бави процедурите. За засилване на параноята на кметицата много съдействаше и заместничката й Биляна Петрова”, обясни Вапцаров.

Той разказа как отстраненият кмет правела всичко възможно да пречи някой инвеститор да получи каквото и да било, дори принуждавала главния архитект Весела Тасева, която след излизане в дълги болнични беше уволнена от Иванчева, да фалшифицира дати, за да не се разбере, че се бавят документи.

Тези твърдения бяха опровергани от бившия пиар на Иванчева Петър Кърджилов, който обясни, че за всяко забавяне има обяснение.

„Отговорите на проблема са няколко. Единият е разкриване или подозрение за фалшификации в документите за реституиране на парцели. Във връзка с това Иванчева е търсила помощ от Фандъкова и Здравков да й помогнат и да разследват тези реституции, но такова съдействие не е получавала. Другата причина е поради политиката на Иванчева да преговоря с всеки инвеститор дали той може да приложи социална отговорност спрямо района като построи площадка, закупи пейки, но това никога не е било условие, за да придвижи дадена преписка. Третата причина е липсата на специалисти, които не се съгласяват да работят в общинска администрация за заплата от 600-700 лв.”, подчерта Кърджилов.

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ ИВАНЧЕВА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Апелативният спецсъд остави в ареста бившия кмет на „Младост” Десислава Иванчева

Пламен Георгиев за Иванчева: Позволявали са си доста глезотии

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@