Цацаров: Ако правим нещо, трябва да го докараме до съд
Източник: netinfo
261
Гв вният прокурор Сотир Цацаров подчерта пред журналисти, че амбицията на прокуратурата не е просто да образува дела и да хвърля шум в публичното пространство

"Мисля, че и президентът беше повече от ясен. Той каза, че всичко това не трябва да се използва за пушилка. Е, това беше точната дума. Нямаме намерение да правим пушилка, ако правим нещо, ние трябва да го докараме до съд", заяви Сотир Цацаров.

Цацаров отрече на бившия административен ръководител на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов да му е забранено да говори с Малена Филипова, както и Кокинов да е бил и изолиран.

"Извърших проверка в деловодството на ВСС, за да установя, че г-н Николай Кокинов, освен молба, в която иска да бъде освободен като административен ръководител на СГП, днес сутринта е внесъл

още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат",

каза Цацаров. Той обясни, че молбата за освобождаването в качеството му на прокурор не може да бъде разгледана при положение, че има образувано дисциплинарно производство.

Няма обаче никаква законова пречка за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор.

Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването

преди обявяването й, заяви пред журналисти във Висшия съдебен съвет главният прокурор. Господин Кокинов се опита да даде обяснение за този разговор, каза Цацаров.

За нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и журналисти, никой не може да мери и определя тона на други хора, както и формата на техния разговор, обясни главният прокурор.

"Това, което за мен беше най-неприятно и най-голямото нарушение е, че се оказва, че господин Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", каза главният прокурор.

Той не може да каже дали това е основание за наказателно производство, тъй като в момента още от петък във ВКП има образувана проверка. Тя именно трябва да изясни дали има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, дали е автентичен записът, ще се търси източникът на записа.

"Това, което е безспорно ясно до момента, бе съобщено и в петък. Искахме да имаме 100% увереност, че

този запис не е резултат от законно използване на СРС - е, не е",

заяви Цацаров. Аз не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали това, с което сме запознати, са само детайли от разговора и прочие -това ще бъде изяснявано. Но мисля, че трудно може да се отрече, че такъв разговор е проведен, добави Цацаров.

Той подчерта, че това, което интересува ръководството на прокуратурата, са действията на Николай Кокинов като прокурор и това, че е дал информация и на лице, на което тя не бива да бъде предоставена.

Що се отнася до момента в разговора, в който Кокинов казва: "Ти си го избра", който се отнася до главния прокурор, Цацаров коментира, че това не го притеснява. "Ще ме притеснява, ако стоя на едно място и не правя нищо. Опитвам се да правя това, което длъжността ми изисква", каза главният прокурор. Той коментира, че вече е могъл да каже, че има два пътя - единият е да си вършат работата, а вторият е да чакат.

"Нямам никакво намерение да чакам,

нямам никакво намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси или, не дай, Боже, участник в политическата игра в предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя просто трябва да си свърши работата", каза още Цацаров.

"Никога не съм очаквал, че от 10 януари досега могат да се случат толкова много неща и никога не съм очаквал, че тези неща могат да поставят на такова изпитание прокуратурата, че могат да са свързани с такива проблеми", каза той за това дали е очаквал толкова тежък старт на мандата му. Но е категоричен, че "това не означава, че трябва да седим и да чакаме". "Прокуратурата трябва да си застане на мястото. Тя е прокуратура", категоричен е той.

Главният прокурор подчерта, че не се притеснява, че от записа излиза, че Кокинов има двама началника: единият той, а другият - бившият премиер. "Знам, че няма от какво да се притеснявам", каза той. Цацаров не се чувства предаден от Николай Кокинов: "Ако си играем на това кой е предаден и кой не е..., ние не сме чета, която трябва да се кълне, просто всеки трябва да си върши работата."

Според него всичко, което се случва, нито ще му помогне, нито ще разбие прокуратурата. Той е категоричен, че прокуратурата просто трябва да си свърши работата. "Прокуратурата е започнала и обявила определени наказателни производства", подчерта обвинителят. Той добави, че тяхната задача не е да вдигаме шум в момента, а да доведат няколко успешни дела до съд.

Цацаров отклони въпросите за това кой ще изпълнява длъжността градски прокурор: "Нека да видим какво ще реши ВСС, нека зачетем и решението на етичната комисия. Едва тогава ще мислим кой ще бъде градски прокурор."

На въпрос дали той лично ще иска отстраняването на Николай Кокинов, Цацаров каза: "За какво да искам отстраняването на човек, който току що е подал оставка като административен ръководител. Бих искал неговото отстраняване и бих образувал още днес дисциплинарно производство срещу него, ако не беше фактът на подадената оставка".

Междувременно прокуратурата излезе със съобщение, че проверката се извършва от отдел "Инспекторат" при Върховната касационна прокуратура (ВКП), предвид наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба, тъй като касае участие на магистрат. Проверката е започнала на 26 април 2013 г. във връзка с публикувани в средствата за масова информация записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между лицата Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов.

В хода на проверката ще бъдат снети писмени обяснения от участниците в разговора, ще бъдат изготвени експертни справки за установяване автентичността на аудиозаписите, както и ще бъдат извършени действия за разкриване на лицето, изпратило до медиите файловете със записите, добавят от прокуратурата.

На 15 април Прокуратурата представи резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания. Според разпространения запис стана ясно, че прокурор Кокинов предава по-рано тези резултати на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Кокинов ще бъде поканен на изслушване в Етичната комисия във ВСС на 13 май,

каза Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), след заседанието на комисията. Още в петък образувах преписка по случая със записите на бившия премиер, министъра на земеделието и градския прокурор.

Беше взето решение да се самосезира комисията и да направи проверка. Реши се на 13 май, на следващото заседание на комисията, да се покани Николай Кокинов, както и да се съберат всички данни по случая, каза Ясен Тодоров.

Коментари 261
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

261 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 12 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет