8

В оенноокръжна прокуратура (ВОП) - София привлече като обвиняем генерал-майор от резерва Стоян Тонев – бивш Началник на Военномедицинска академия, съобщиха от прокуратурата.

От там посочват още, че „Тонев става обвиняем за това, че в периода 21.01.2003 г. до 03.12.2013 г, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Началник на ВМА, съзнателно сключил неизгодни сделки със СМДЛОД „Астра” АД,

а от това произлязла значителна вреда за ВМА, в общ размер на 16 330 495 лв“.

Благодарение на 5-те „неизгодни договора“, на Самостоятелната медико - диагностична лаборатория (СМДЛОД) „Астра“ АД „се предоставя да извършва високоспециализирани медико-диагностични изследвания с медицинска апаратура, собственост на ВМА, срещу наемна цена, включваща възнаграждение за ползване и консумативни разноски“.

По време на разследването обаче се установило, че „в три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната наемна цена“.

Освен това разходите за обслужване на въпросната апаратура била „за сметка на ВМА“.

Р. Бъчварова: Даваме шанс на ген. Тонев да изясни ситуацията

Борисов: Оставка на Тонев само ако е виновен

Обвинен е и А. Иванов в качеството му на Началник Катедра „Образна диагностика“ и Началник на Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография“ към МБАЛ - София към ВМА.

Според обвинението А. Иванов е превишил правата си, като извършил служебни действия с цел да извлече „имотна облага“:

„Той предоставил на СМДЛОД „Астра“ АД, за безвъзмездно ползване - свободно и неограничено извън определеното с договорите време, медицински апарати, собственост на ВМА и зачислени на поверената му клиника“.

Прокуратурата посочва още, че „за това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал негов подчинен – А. Иванов да извърши престъплението по служба описано по-горе, Стоян Тонев е привлечен като обвиняем и за допустителство“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@