136
Си ийският градски съд (СГС) днес измени мярката за неотклонение на обвиняемия Алексей Петров от "домашен арест" на "подписка".

Това е най-лека мярка за неотклонение. Състои се в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган.

До сега мярката за неотклонение на Петров беше "домашен арест" и му беше забранено да напуска жилището си без разрешение на съответния орган.

Според СГС нямало опасност бившият съветник в ДАНС да се укрие или да извърши друго престъпление, а доказателствата срещу него са силно разколебани.

"В следващите дни

ще заведа над 10 дела срещу определени медии и срещу определени политици", заяви Алексей Петров.

Той отказа да назове кои ще бъдат политиците и медиите, но каза, че разбира собствениците на някои медии, тъй като те трябва да изпълняват политическа държавна поръчка.

"На един етап тези медии са финансирани с държавни пари и аз мога да докажа това", заяви Петров.

"Аз зная, че нищо не съм извършил. Близо шест месеца пропагандната машина най-злостно манипулираше и лъжеше обществото, че съм свързан с проституция и че връзките ми с израелския посланик са във връзка с проституция. И оттук се сещате кой ще е първият политик, срещу когото ще заведа дело", каза Алексей Петров.

Запитан какви са щетите върху бизнеса му, Петров заяви, че на много фирми са нанесени щети в огромни размери. "На държавата ще й струват над 100 млн. лв. делата, които ще заведа за нанесени щети", убеден е той.

Петров енергично похвали съда, като заяви:

"Съдът доказа, че е единствената достойна институция в България, която не се поддава на натиск.

Бяхте свидетели на една илюстрация - как прокуратурата може да фабрикува доказателства, как прокуратурата е инструмент за политически поръчки на управляващите".

Според Петров, най-тиражираното обвинение, което му е било повдигнато, е за склоняване към проституция. "Половин година моята снимка се показваше заедно с едни голи жени. Днес разбрахте, че такова нещо няма", каза обвиняемият.

Прокуратурата ще обжалва мярката "подписка" и започва предявяване на материалите по делото срещу Алексей Петров за рекет.

Прокурорът Светозар Костов каза, че до края на този месец ще започне да запознава защитата на Алексей Петров със събраните материали срещу него и след това ще внесе обвинителния акт в съда.

"Ние искахме много отдавна да приключим това разследване, но малко или много нещата се забавиха", каза още Костов.

Днес съдът сметна, че е налице обосновано предположение за извършен рекет спрямо свидетеля Георги Цветанов и още няколко лица - Велизар Велизаров, Пламен Георгиев и Валентин Шотев.

"Доволни сме за това, че съдът посочи, че в четири пункта от обвинението има убедителни доказателства и обосновано предположение за виновност. Не разбрахме аргументацията на съда защо минава към най-леката мярка за неотклонение, след като има такава позиция относно доказателствата", каза Костов.

Според него с рекета на тези четири лица са нанесени щети в размер на стотици хиляди лева.

"При Шотев няма настъпила щета, тъй като той е издържал на натиска, но в останалите случаи хората са извършвали разпоредителни действия с имущество", обясни прокурорът.

Костов обясни, защо според него след поредица разпити на свидетеля Георги Цветанов той едва в началото на тази година си е спомнил, че Алексей Петров му е нанасял удари и го е заплашил с лопата. "Вероятно Цветанов просто не е искал да си спомни и паметта му или психиката му е скрила тези факти някъде дълбоко, тъй като по мое човешко мнение, той е преживял ужасни неща", смята прокурорът.

Прокурорът напомни, че има странни случки със свидетели по делото, станали от лятото досега. Последният инцидент е в началото на януари и става дума за злоумишлени действия срещу кола на свидетел по делото.

"Съдебният състав днес счете, че тези неща нямат връзка с Алексей Петров и вероятно поотделно взети не значат нищо или почти нищо. Ние не смятаме така. Смятаме, че това, което се случва на свидетелите и те самите смятат, че някой иска да им подскаже как да се държат", убеден е прокурорът.

 

Актуалните обвинения

срещу Алексей Петров, предявени на 27 януари 2011 г., съдържат седем самостоятелни различни престъпления, обясни днес прокурорът Светлозар Костов.

Става дума за:

1. Сформиране и ръководене на организирана престъпна група;

2. Престъпление - изнудване, по чл. 214, съпроводен с опит за убийство;

3. Изнудване по чл. 314, спрямо Пламен Георгиев;

4. Изнудване по чл. 213 а;

5. Изнудване по чл. 213 а, спрямо Валентин Жотев;

6. Обвинение за помагач на Марчело Джотолов при извършване на изнудване по чл. 213 а;

7. По чл. 357, ал. 1 от НК.

Прокурор Костов посочи, че обвиненията са такива, не защото прокуратурата иска да намери повод за задържане на Петров, а защото си върши работата и е разследвала.

Тезата на Прокуратурата е, че

евентуалният кандидат за президент на Република България Алексей Петров

е създал и ръководил две самостоятелни организирани престъпни групи, извършващи различни престъпления.

Прокурорът определи като "рекетьорска бригада" групата от трима души, извършвали изнудвания: Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров. Според обвинението, Джотолов е този, който е изпълнявал волята на Алексей Петров и принудително е събирал дългове.

Прокурор Костов обясни, че срещу Марчело Джотолов има пет конкретни обвинения, част от престъпната дейност на "рекетьорската бригада".

От своя страна адвокат Ина Лулчева продължава да поддържа тезата си, че обвинението срещу Алексей Петров е преквалифицирано, като вместо изнудване чрез заплаха, той е обвинен в изнудване чрез опит за убийство.

Според адвокатката свидетелят Георги Цветанов, за когото се твърди, че е бил заплашван с убийство, е готов на всичко, за да послужи на обвинителната теза и не е надежден свидетел.

Защитата твърди, че не можело задържането на Алексей Петров да се обосновава с нови обвинения, които не са съществували към момента на взимане на мярката.

Според СГС от седемте обвинения срещу Петров само по едно

може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление - "изнудване" спрямо Георги Цветанов.

Съдът отхвърли другата част на това обвинение, според която Алексей Петров е извършил опит за убийство на Георги Цветанов.

Съдът счете, че може да се изкаже обосновано предположение само по обвинението, че Петров е изнудвал Цветанов в периода септември-декември 1998 г., като е принудил Цветанов да се разпорежда с дружествени дялове на фирма или да убеди други лица да извършат разпоредителни сделки с таки акции.

Съдията по делото припомни, че свидетелят Георги Цветанов е разпитван 5-6 пъти от 1998 г., но чак сега, 12 години по-късно, той е съобщил, че обвиняемият му е нанасял удари, както и че е загубил съзнание от това.

Магистратите намират за спекулативно твърдението на обвинението, че свидетели по това дело са застрашени, тъй като са били заплашвани.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@