15

Персонален индентификационен код ще ни осигурява достъп до масивите на Националната агенция за приходите (НАП), където всеки ще може да провери какъв трудов договор е депозирал работодателят му и дали има такъв документ.

Това е една от възможностите, които от тази година агенцията ще предоставя на хора и фирми, съобщи на пресконференция Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.

Получаването на ПИК отменя необходимостта от покупката на електронен подпис. От сряда, 11 януари, ще могат да се подават заявления за получаване на кода във всеки офис на НАП.

Заявленията могат да не се подават лично, но получаването на кода е персонално. Услугата е безплатна. От НАП препоръчват кодът да се поиска и получи от офиса на НАП по постоянен адрес на потребителя.

Чрез ПИК ще можем да проверим също и осигурителния си доход, както и да получим информация за сумите, преведени по индивидуалните ни партиди за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

До няколко месеца с индивидуалния си код ще можем да подаваме искане за издаване на удостоверения, да се извършват плащания и да виждаме данните си от така наречената данъчно-осигурителна сметка.

Ще имаме възможност също чрез тонално набиране на кода да получаваме различна информация от кол-центъра на НАП.

Кодът е 12-разряден, той ще е известен само на притежателя и на системата, която го е генерирала, но не и на администрацията. При загубата или унищожаването му, НАП ще генерира нов и ще заличи стария код.

Всички хора, които са получили доходи, различни от трудовите, трябва да подадат годишни данъчни декларации,

напомниха от Националната агенция за приходите. Който е бил безработен към края на годината, от тази година няма да има задължение да подава годишна декларация, при условие, че авансово внесеният данък е равен на данъка, който дължи, съобщи Боряна Георгиева.

Няма промяна в сроковете за подаване на декларациите - до 30 април. Поради това, че този ден е неработен, декларации ще могат да се подават и на 2 май. Декларациите са налични във всички офиси на НАП, има ги и на сайта на агенцията.

Сред новостите по отношение на данъчните облекчения за младите семейства е това, че тази година ще се изисква само един документ, за да се възползват от правото на това облекчение.

Ако хората не са получавали доходи през годината или доходи различни от трудовите, но през годината са предоставяли или ползвали заеми - различни от банкови, също трябва да подадат годишната декларация.

На пресконференцията в НАП Диана Янчева, директор на дирекция "Бизнес-статистика" в НСИ, съобщи, че фирмите, които не са работили през миналата година, вече ще представят само декларация за икономическа неактивност. По този начин бизнесът няма да бъде нужно да представя така нареченият нулев годишен отчет.

Месечните бизнес-анкети в промишлеността, строителството, услугите, търговията вече ще бъдат приемани и по електронен път, каза Янчева. Системата работи от 3 януари и ще е активна до 16 януари. На тези дати ще е може да се подават данните всеки месец.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@