137

П равителството на България одобри „екшън план”, който предвижда страната да влезе в „чакалнята” на еврозоната и да се присъедини към европейския Банков съюз до края на юни следващата година, съобщава „Ройтерс” (Reuters).

България отправи искане през юли да въведе механизма на обменния курс ERM-2, задължителен двугодишен предшественик за приемането на еврото, след като министрите на финансите в еврозоната и Европейската централна банка дадоха зелена светлина за това.

Ще обеднеем ли, ако въведем еврото

Реално българският лев отдавна е фиксиран към еврото чрез валутен борд. България е първата страна извън еврозоната, която иска да влезе в Банковия съюз. Така българската банкова система ще бъде по надзора на Европейската централна банка.

За да увеличи шансовете за влизане в еврозоната, правителството на България планира да подобри макрофинансовата рамка, да засили надзора на небанковия финансов сектор, включително пенсионните фондове и застрахователните компании, както и да работи по-усилено в борбата с прането на пари.

Борисов: Убеден съм, до година тръгваме към еврото

Предвижда се също така да бъде подобрена правната рамка за несъстоятелността след преразглеждане на законодателството и изготвяне на съответните промени.

„Прилагането на горепосочените мерки ще гарантира спазването на предварителните ангажименти в областта на политиките, които са от голямо значение за гладкия преход към ERM-2 и банковия съюз до юли 2019 г., като резултат ще бъде прието еврото”, посочват от правителството на ГЕРБ.

Бавят България за еврозоната заради КТБ, посочи Красен Станчев

От ЕЦБ се очаква да извърши преглед на състоянието на активите и стрес-тестове на българските банки, преди да реши дали да позволи присъединяването на България към Банковия съюз. Този процес може да отнеме година или повече.

С ниска инфлация, бюджетен излишък и малък държавен дълг България вече отговаря на номиналните критерии за приемане на единната валута, но българският брутен вътрешен продукт на глава от населението е само половината от средния за ЕС.

Според „Ройтерс” янка върху перспективите за еврозоната обаче хвърля фалитът на четвъртата по големина банка през 2014 г. както и събитията от последната седмица - ликвидацията на базирана в Кипър застрахователна компания остави около 200 000 българи без автомобилна застраховка, което доведе до оставката на ръководителя на застрахователния надзор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@