17

"Топлофикация" - Перник е внесла инвестиционно намерение за изграждане на нова инсталация за производство на топлина, базирана на слънчеви тръбни панели и соларни колектори. Топлоносител, както и досега, ще бъде гореща вода, а проектът е предназначен да намали консумацията на фосилни горива.

Предвижда се да бъдат монтирани около 8500 панела с общо 170 000 тръби и абсорбена повърхност от 16 000 кв. м. Очакваната пикова мощност ще бъде 17 500 киловата. Инсталацията ще бъде разположена изцяло на площадката на ТЕЦ "Република" върху плоските покриви на сградите, или на кота нула в участъци, където няма други мощности.

Надписват ли ни сметките за парно и няколко съвета за по-ниски сметки

Манолова: Топлофикация София не спира да се излага

Ремонти на парното в София, кога и къде спира водата

Планира се от реализацията на проекта да се спестяват по 19 440 тона въглища през летния сезон и 340 000 - 350 000 лв. от емисии на парникови газове. Обичайно ТЕЦ "Република" гори по 1 700 - 1 800 тона въглища в денонощие, уточни пред БТА изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов.

Основното натоварване ще е през лятото за горещо битово водоснабдяване, като ще се повиши температурата на подаваната вода към домовете на перничани.

По предварителни разчети инвестицията ще бъде на стойност около 4-5 млн. лв.

"Надяваме се да се изплати за 10 години", коментира пред БТА инж. Ясен Кацаров - началник отдел "Инспекторат". По думите му технологията предоставя решение на проблемите, свързани с околната среда и отговаря на изискванията на регулаторните органи.

Според него реализирането на инвестиционното намерение ще помогне предприятието да извършва спокойно ежегодната профилактика на съоръженията през лятото, без ремонтните дейности да се отразяват на топлоснабдяването на перничани, което иначе спира всяко лято за месец.

Очаква се инвестиционното намерение да се реализира до 2020 г.

"Подобна иновация все още не е реализирана никъде", коментира пред БТА Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. По думите му идеята била обща и се обсъждала от всички Топлофикации в страната, но все още е в предпроектна фаза.

Късо съединение на кабел доведе до прекъсвания на топлоподаването от ТЕЦ "Република" в Перник в периода 19-28 февруари тази година. Централата трябваше да премине от въглища на природен газ. Аварията предизвика проверки на КЕВР и Министерството на енергетиката.

Резултатите от тях показаха липса на инвестиции в мрежата. При промяна на горивото, съоръженията в централата не могат да достигнат необходимата топлинна мощност. През последните пет години топлофикационното дружество не е извършвало планова подмяна на амортизирани участъци и авариите през 2017 г. са били с 30% повече спрямо предходната година.

Източник: Thinkstock

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@