10

С лужебното правителство направи отчет за работата си през последните близо шест месеца. На открито заседание в четвъртък всички служебни министри от кабинета на Гълъб Донев направиха равносметка на поставените цели, изпълнените ангажименти и основните приоритети.

Правителство на действието в екип

Премиерът Гълъб Донев и всички членове на кабинета изтъкнаха неколкократно екипната работа в правителството и общите усилия за постигането на национални цели и приоритети.

Заварихме държава "на пауза", в която връзките за взаимодействие бяха прекъснати, коментира Гълъб Донев в началото на заседанието.

Това служебно правителство е най-дълго управлявалото временно правителство, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие, посочи премиерът. Според него то е правителство на действието в екип.

Кабинетът се е справил отлично с организацията и подготовката на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., отчете служебният премиер. Десет европейски програми бяха одобрени в рамките на мандата на този кабинет, каза още Донев и уточни, че по този начин е осигурен ресурс от 19 млрд. лева европейско финансиране.

Социални политики за най-уязвимите

Имахме възможност да разработим поредица инициативи, които да се отразят върху жизнения стандарт и да запазят качеството на живот на най-уязвимите групи, заяви в отчета си служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той отчете необходимостта от такива мерки особено в условията на постоянно повишаващи се цени на енергоносители и на храни. Лазаров напомни, че по време на служебния кабинет е увеличен размерът на границата на бедност – с 22 процента.

Създадохме и условия 900 000 пенсионери да получат увеличението на своите пенсии от октомври миналата година, като средното увеличение е с 15,2 на сто, каза още Лазар Лазаров. 

Диверсификация в енергетиката

В рамките на пет-шест месеца успяхме да постигнем диверсификация и неща, които са отлагани през последните десет години, обяви в отчета си служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той припомни, че след откриването на интерконектора с Гърция на 1 октомври 2022 г., България вече може да получава природен газ на по-ниски цени. Вицепремиерът добави, че служебното правителство е успяло да овладее и цените на горивата.

Спокоен изборен процес, контрол на границата

Ние се справихме успешно с основната ни задача - да обезпечим законосъобразното протичане на изборния процес. Това заяви вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на отчета си. 

Държавата пое истински контрол над ГКПП “Капитан Андреево” за първи път. И този контрол продължава да се осъществява и до днес, каза още Демерджиев. Той отбеляза, че през изминалата година е имало близо 170 хиляди опита за проникване на мигранти в България, като добави, че е имало безпрецедентен мигрантски натиск.

Министърът съобщи още, че над 35 служители на МВР са задържани и предадени на прокуратурата заради незаконни действия, което е оказало дисциплиниращ ефект и е повлияло за промяна на картината на границата.

Средства по европейски програми за икономиката

Средствата от европейските програми са реални средства, които ще се влеят в икономиката в идните години, ще дадат тласък на редица важни процеси, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. От началото на август миналата година за България бяха одобрени 10 от 10 от европейските програми. По четири от тях някои от процедурите са започнали, а по всички ще има процедури в следващите месец-два, добави Пеканов.

Дерогация за суров нефт от Русия

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи при отчета на служебното правителство, че заслуга на кабинета през последната половин година е дерогацията за ползване на суров нефт с произход Русия.

Служебното правителство изгради единна база данни на доходите на физическите лица и тези данни ще бъдат предадени на министерствата за таргетиране на социалните помощи, в помощ на хората от високата инфлация, каза още Людмила Петкова.

Ускорена модернизация на армията

Основната задача, която Министерството на отбраната (МО) си постави в началото на месец август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили. Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той отчете, че е била изготвена и внесена за разглеждане и приемане от Народното събрание програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО, включваща 13 проекта, която трябва да бъде реализирана до 2032 година.

Терен за нова детска болница

Определянето на терен за строеж на нова детска болница е сред основните успехи, които отчете служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той отбеляза и подобряването на заплащането на труда на работещите в областта на  спешната помощ. По думите му в София са разкрити още три нови спешни центъра и е скъсено времето, за което екипите на спешната помощ пристигат да пациента. Приета е наредбата за Националната здравноинформационна система, разработено е мобилно приложение „е-здраве“, изпълнена е интеграцията на електронното медицинско досие, спешните екипи са свързани с болниците, повишени са заплатите и на работещите в Регионалните здравни инспекции, открити са над 400 нови места за специализанти, решен е и въпросът с разкриване на повече места за обучение на медицински сестри, работи се и по въпроса за обучението на парамедиците, отчете още министър Меджидиев.

Интерконекторът с Гърция

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков определи довършването на интерконектора с Гърция като успех на целия кабинет. 

Той напомни, че част от важните за страната инфраструктурни обекти са били обявени с решения на Министерския съвет за национални, като изтъкна, че някои от тях са били занемарени, а за други дори не се е говорило. Министърът потвърди ангажимента на ведомството към изграждането на нова болница за лечение на деца, като допълни, че вече е издадена заповед за промени в Подробния устройствен план (ПУП), с което, по думите му, процедурата става необратима. Шишков даде отчет и за хода на строежите и ремонтите по магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“. Друг национален обект е магистралата Русе – Велико Търново, напомни той и посочи, че за част от трасето има одобрен ПУП – за две части от пътя, което, по думите му, е важен "трамплин" по проекта, защото тази магистрала е важна транспортна връзка.

Присъствен учебен процес

Още с встъпването в длъжност обявихме, че ще се стремим към осигуряването на нормален и присъствен учебен процес, насочен към полагането на максимално добра грижа за развитието на образованието в България, заяви в отчета си служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Досега нямаме училище, което да е преустановило учебния процес поради това, че няма възможност да бъде отоплявано, заяви още той. Проф. Пенов отчете и работата по действията за Механизма за обхвата на децата - над 10 000 деца са се върнали в образователната система. 

Членството в Шенген 

Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. зад граница са минали безпроблемно, както и без нарушения и оплаквания за провеждането им, отчете служебният министър на външните работи Николай Милков. 

Членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, това е европейски приоритет - приоритет за цялата общност от държави, които сме в Европейския съюз, каза още той. Имаме постигнато общо разбиране - на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през тази година, така че присъединяването ни да бъде реалност във втората половина на годината – наесен, добави министър Милков.

Законопроекти, свързани със съдебната система

Всички политически сили признаха резултатите от изборите, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му това е показателно, че правителството си е свършило работата по този приоритет.

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) министър Зарков отбеляза, че законопроектите в частта за съдебната система са изработени и внесени в срок в парламента, но „темпото на тяхното разглеждане и приемане е незадоволително“. Като най-важен законопроект министърът на правосъдието определи законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързан със създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. „Този символен законопроект е важен както в България, така и извън нея“, заяви Крум Зарков и добави, че този закон стои между България и Шенген.

Диалог с културните дейци

Ръководството на Министерството е постигнало успех в укрепването на капацитета на институцията и е засилило диалога с културните партньори, институти и творци. Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на отчета си.

Той отбеляза още, че е било преодоляно забавянето, а на места е започнала отначало работата по закъснели или изоставени програмни усилия по отношение на националните, регионалните и локалните културни институции.

Приемането на 43 природозащитни цели

Едно от огромните предизвикателства, с които се срещнахме, беше приемането на първите за нашата страна специфични и подробни природозащитни цели – 43, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Един от ключовите фокуси, върху който работихме, бяха наказателните процедури в областта на околната среда, отчете министърът. Тя даде пример с наказателната процедура за завишените нива на фини прахови частици.

Няма загуби на средства по програмите в земеделието

Не допуснахме загуби по Програмата за развитие на селските райони, което се случва рядко, отчете служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той допълни, че няма кризи в сектора. "Завършихме Стратегическия план по новата Обща селскостопанска политика, който в себе си включва Програмата за развитие на селските райони, директните плащания, програмата за лозаро-винарския сектор, програмата за пчеларство и секторните интервенции", каза министър Гечев, посочвайки, че 8 млрд. евро са средствата, които ще стигнат до земеделските производители.

Земеделският министър подчерта, че секторът на земеделието е бил един от най-тежко засегнатите от кризата. Затова над 1 млрд. лева средства са дадени и от държавния бюджет, и от европейски инструменти.

Овладяване на инфлацията

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов определи като най-сериозното предизвикателство в работата на кабинета овладяването на инфлацията. 

От гледна точка на икономиката на България инфлацията беше най-сериозният проблем, с който се сблъскахме през август, когато встъпихме в длъжност, каза министърът. Благодарение на добрата работа на щаба, енергийното министерство и на всички колеги, овладяването на цените на енергоносителите даде определено глътка въздух, каза министърът и допълни, че принос за това са имали и преговорите по отношение на горивата. 

Изпитанието енергийна криза

Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса на доставчици и договори, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на откритото заседание на служебното правителство. Христов посочи, че работата е била паралелно в две основни направления относно доставките на газ. Министърът изтъкна и дейността за изграждане на енергийна инфраструктура. Важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основният източник за българския пазар, посочи Христов. Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки и споразумението, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Над 10 000 са проектите в Министерството на иновациите и растежа

Екипът на Министерството на иновациите и растежа на служебното правителство увеличи сериозно интереса на българските фирми към Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви в отчета си служебният министър на иновациите Александър Пулев. 

На 2 август 2022 г. в министерството имаше само четири проекта за помощ по НПВУ, а сега имаме 10 200 проекта на малки и средни предприятия, уточни Пулев.

Активна реклама на българския туризъм

Служебният министър на туризма Илин Димитров прогнозира ръст около десет на сто този зимен сезон. Той отчете като успешен летния сезон след активната реклама на българския туризъм, като напомни за засилените проверки по плажовете. Димитров изтъкна и амбицията на ведомството за това лято да има удвояване на броя на плажовете със "Син флаг". През миналата година 4,2 млн. българи са избрали за почивката си родината, съобщи министърът. Той информира още, че 95 на сто от дължимите на хотелиерите суми за настанените украински бежанци вече са разплатени след съответната проверка. 

Диалог със спортните федерации

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че през изминалите почти шест месеца ръководството на министерството е работило в няколко основни направления: възстановяване на нормалния диалог и взаимодействие със спортните федерации, обезпечаване на олимпийската подготовка, изготвяне на нови програми за финансиране на спортните дейности, Програма за кадрово осигуряване на българския спорт, Програма за домакинства на международни състезания, ревизия на спорни договори, извършвани от предходното правителство, прекратяване на порочни практики в търговските дружества, промяна на модела за кандидатстване по младежките програми по Закона за хазарта.

Честни и прозрачни избори

Освен че осигурихме честни и прозрачни избори, ние по никакъв начин не компрометирахме сигурността на целия изборен ден, каза в отчета си служебният министър на електронното управление Георги Тодоров. Той отбеляза, че в рамките на подготовката и провеждането на изборите за първи път открито е била обсъждана методиката за удостоверяване на съответното доставено техническо устройство за машинно гласуване. По думите му за първи път служебното правителство е показало в реално време целия процес по генериране на хешкода.

Огромна работа - като количество и качество, е извършена от целия екип на Министерския съвет и от всички служители по министерства и агенции, заяви в своите заключителни думи служебният премиер Гълъб Донев. Той заяви, че това е правителство на действието в екип и благодари на министрите и на служителите на министерствата и агенциите. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 2 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 2 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 2 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 2 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 2 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 3 часа

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 3 часа

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 3 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 3 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 3 часа

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 4 часа

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони