Радев: Трябва да изградим съвременна детска болница
Източник: БГНЕС
24

"Не трябва да се приспособяваме към съществуващата конструкция за национална детска болница, а да изградим съвременна такава", каза президентът Румен Радев. Той заяви това по време на срещата си с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", предаде БГНЕС.

От инициативата, която обединява граждани, родители, архитекти, лекари, неправителствени организации, се обявяват против изграждането на бъдещата Национална детска болница върху 40-годишния незавършен строеж в двора на Александровска болница.

Кирил Ананиев: Няма проект за детската болница

"Много важно е какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването”, каза президентът.

„Много важно е какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани.

Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването”,

каза президентът.

Източник: БГНЕС

От инициативата, която обединява граждани, родители, архитекти, лекари, неправителствени организации, се обявяват против изграждането на бъдещата Национална детска болница върху 40-годишния незавършен строеж в двора на Александровска болница.

Румен Радев заяви, че е необходим диалог, прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, за който вече има сключен договор, ще въплъти всички изисквания за съвременно здравеопазване като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания.

Президентът Радев посочи, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до него и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

Над 17 хил. поискаха оставката на Кирил Ананиев заради бъдещата детска болница

Държавният глава заяви, че с обединяването на усилията на всички – педиатри, родители, общественици, може да се намери най-точната формула и да се постигне това, от което имаме нужда – истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Румен Радев изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение.

Президентът посочи, че България е единствената страна в ЕС, която няма обособена детска многопрофилна болница. „Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство”, коментира президентът. Той заяви, че това се дължи на двата различни подхода – този на Министерството на здравеопазването – да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, която да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и подхода, който споделя голяма част от обществеността – че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване.

Да се реализира концепцията за това, което вие наричате „детски здравен парк”, да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват, добави президентът.

Георги Богданов от Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница” каза, че са отворени към всички институции, политически сили и хора, които се вълнуват от детското здравеопазване, защото е важно здравето на децата и какъв тип дългосрочно здравеопазване ще има за децата в България. Той отбеляза, че зад позицията, която е против 40-годишния строеж да стане национална детска болница стоят над 18 000 български граждани.

Изграждат Национална детска болница

Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България и член на инициативния комитет коментира, че

като архитект споделя всички притеснения националната детска болница да бъде преместена в този строеж.

Сред аргументите за това тя изтъкна състоянието на конструкцията и допълни, че становища от водещи конструктори са, че констуктивната експертиза, която е част от документацията за търга, е непълна, неточна и недостатъчна.

Бакалова каза също, че има проблем в чисто функционално отношение и има функционална непригодност. „Всички изследвания в архитектурата на здравните заведения в последните години доказват, че има съвсем друга планова схема. Не може една съвременна функция на модерна болница да бъде поместена в нещо, което е било актуално преди повече от 40 години”, каза Бакалова. Тя сподели притесненията на архитекти и инженери, че в заданието за проектиране липсват каквито и да е изисквания по отношение на качеството на сградата и се разчита единствено на нормативни документи.

„Една болница първо се създава, обезпечават се кадрите за нея, законовите постановки, които ще позволят тя да функционира, и чак тогава се гради”, коментира педиатърът д-р Адил Кадъм от УС на гражданската инициатива.

„Не може предварително да ни сложите в „черупка” и да искате ние все пак да се развиваме в нея.

Това е основният проблем – за лекарската гилдия и основно за педиатрите. Липсват основни, ключови отделения за болницата, и въпреки че тази конструкция, която е набедена, че трябва ние да се помещаваме в нея, се намира в един голям медицински кампус, липсата на относителна независимост за нас е много сериозен проблем”, посочи д-р Кадъм.

Той даде като примери лабораторията, липсата на травматология, както и на специфични малки звена, ключови в съвременната медицина и за ролята, която се очаква да изпълнява тази национална педиатрична болница – да гради стандартите за педиатрията. „Оценяваме, че от страна на управляващите е проявена някаква, моите уважения, но това е псевдоволя за решаване на проблема. Четиридесет години никой не намери сили да започне да преустройва детското здравеопазване и да даде възможност България да е на нивото на останалите страни”, коментира Кадъм.

Според нея в момента вместо да се създаде наистина добра педиатрична болница за българските деца, отново се опитват „с един куршум да убият два заека” – да оползотворят наличната конструкция, на която трябва да намерят приложение, и да „затворят устите на педиатрите”. „Това не е приемливо, за българските деца това е кощунство”, коментира тя.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 27 минути

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 43 минути

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 1 час

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 2 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 3 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 3 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 3 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 3 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 4 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 4 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 4 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 5 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 5 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР