Проф. д-р Красимир Гигов: Информацията е едно от най-ценните оръжия, които имаме
Проф. Гигов   
Източник: БЧК
0

Проф. д-р Красимир Гигов е генерален директор на БЧК от 2019 г. насам и председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Последователно е преподавател, старши преподавател, началник-катедра, зам.-началник на ВМА, два пъти главен секретар на Министерство на здравеопазването. Носител е на Златен почетен знак на Министерството /I степен с лента/ за изключителните му заслуги към МЗ и проявените от него висок професионализъм, отговорност, лоялност и всеотдайност, както и за приноса му в провеждането и развитието на държавната политика в сферата на медицинското осигуряване при бедствия и екстремни ситуации. Допринесъл е съществено и за подготовката на здравните системи в Алжир и Тунис за действия в кризисни ситуации. Той разказва повече за всеобхватните дейности, които Българският Червен кръст реализира в отговор на пандемията у нас.

Проф. Гигов, как Българският Червен кръст отговори на кризата?

- От самото начало на пандемията БЧК активно работи в подкрепа усилията на държавата за справяне с извънредната кризисна ситуация. Продължава организираната още през март 2020 г. Национална благотворителна кампания „Заедно срещу COVID-19“. Благодарение на доверието на обществото към капацитета и отговорните действия на БЧК по време на кризи до момента са набрани средства в размер на 1 940 753 лв., а материалните дарения са на стойност над 1 577 000 лв. С даренията се обезпечават нуждите на лечебни заведения в цялата страна, както и се осигуряват хранителни, хигиенни и образователни пакети за уязвими обществени групи.

С цел да достигнем всеки нуждаещ се българин стартирахме и програмата „Дейности в отговор на COVID-19“, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) като част от Глобалния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за борба с COVID-19. Благодарение на нея успяхме на помогнем на над 40 000 души.

Не по-малко важни моменти от програмата ни са възобновяването на дейността на националния онлайн чат за психосоциална помощ и откриването на Контактен център за подкрепа в град Пловдив. Съвсем наскоро официално открихме и Национален кризисен оперативен център в Лозен.

- Забелязва се интересен акцент върху социалната подкрепа на хората. Има ли пандемията сериозни последици върху психическото състояние на българските граждани?

- Със сигурност пандемията се явява заплаха както за физическото ни здраве, така и за психическото. Вече над година живеем в обстоятелства без аналог за нашето време и това е сериозно предизвикателство. Вярвам, че това да се чувстваме добре психически е не по-малко важно от добрата физическа форма и е тема, на която трябва да се говори още по-открито в обществото.

Именно затова много се гордеем с възобновяването на нашия национален онлайн чат за консултации. Само месец след като стартира отново бяха проведени над 1000 консултации. Високият интерес е показателен, че у все повече хора се наблюдават чувства на тревожност и стрес, причинени от извънредната обстановка. Споделянето на тези притеснения със специалист е не само полезно, но и силно препоръчително. Затова призоваваме всеки, който изпитва нужда да се консултира, да го направи на уебсайта ни. Там експерти на БЧК ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения и при желание ще ги свържат с квалифициран психолог.

Всеки, изпитващ затруднения, може да се възползва и от новооткритата национална гореща линия с номер 0800 1 1466 към контактния център за подкрепа в Пловдив. Тя е напълно безплатна и достъпна за всеки гражданин, който има нужда от подкрепа.

- В началото на годината стартирахте мащабната информационна кампания „Направи го за тези, които обичаш“. Разкажете ни малко повече за нея – какво я мотивира и какви са резултатите към момента?

- Искрено вярвам, че информацията е едно от най-ценните оръжия, които имаме. Тя ни дава силата да правим осведомен и правилен за нас избор. Затова и беше ключово наред с всички други активности на БЧК да стартираме и информационна кампания за COVID-19. Днес, когато информацията се разпространява онлайн за секунди, е все по-важно да се борим умело с фалшивите новини и да предоставяме повече надеждна информация, особено по една толкова важна и сериозна тема като пандемията.

Както подсказва и името на кампанията – идеята ѝ е да предизвика емоционален отзвук и реакция у хората. Да им напомни, че спазването на мерките е важно всеки ден, заради всеки от нас – заради нашите приятели, близки, колеги. В рамките на само три месеца достигнахме до над 200 000 души, като кампанията продължава активно и днес. Адаптираме се бързо спрямо динамичната обстановка и се стараем да предоставяме на гражданите подкрепа и помощ, но и достъп до ценна информация от официалните информационни ресурси на различни институции.

Инициативата изведе на преден план важността да бъдем възможно най-осведомени относно ключовите теми. От вече близо година се сблъскваме с предизвикателствата на една от най-големите здравни кризи в съвременната история. Единственият начин да открием ефективните решения е като бъдем възможно най-информирани за различните възможности.

- Споменавате борбата срещу фалшивите новини, която е все по-актуална и широко дискутирана тема. Защо е толкова важна според вас?

- Надеждната информация ни прави независими от фалшивите новини, защото чрез нея по-лесно можем да ги разпознаем. Така развиваме умение да идентифицираме различните несъответствия и впоследствие даже да информираме хората около нас за наличието на такива. Затова борбата срещу фалшивите новини е битка на всеки един от нас и важен въпрос, на който ние от БЧК опитваме да акцентираме все повече чрез кампаниите си.

- Съвсем наскоро Българският Червен кръст откри и Национален кризисен оперативен център. Какви ще са неговите функции?

- Националният кризисен център бе открит преди по-малко от месец на територията на Учебно-логистичния ни център в Лозен с цел да можем по-добре да координираме дейностите си по време на кризи. Основните му цели могат да се обобщят в няколко ключови думи: организация, информация и техническа експертиза.

Той служи като централизирано звено за координация и реакция при бедствия, като към него е въведена софтуерна система за управление и мониторинг при кризисни ситуации в реално време.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 11 минути

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 21 минути

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 1 час

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 1 час

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 2 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 2 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 9 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите