164

П резидентът Румен Радев в Русия се очаква да бъде на 21 и 22 май в Москва, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Подготовката за визитата продължава, тя ще бъде във връзка с честванията на Дните на славянската писменост и култура.

Днес президентът Радев на публична лекция в УНСС коментира ракетния удар на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия в отговор на химическата атака в Дума. Напрежението между Запада и Русия се покачи. Засега няма планове за нови бомбардировки.

За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за операцията в Сирия, военен ефект - пренебрежим. Финансов ефект - минус половин милиард долара. Политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара.

„Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, а засега никой не може да я замести. Това увеличава риска за света, вместо да го намалява”, коментира Радев. Според него спрямо Сирия не трябва да се прилагат стратегии от отминали конфликти. „Моят призив е за по-малко оръжие, повече диалог”, коментира той.

ВИЖТЕ УДАРИТЕ НА САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ФРАНЦИЯ В ГАЛЕРИЯТА

Президентът Радев подчерта, че на предстоящото заседание на КСНС ще бъде разгледана обстановката не само в Сирия, а и на Балканите. На 19 април ще има КСНС с тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Радев разтревожен за сигурността на България, свиква КСНС

Държавният глава допълни, че позицията на българското правителство не е съгласувана с него.

Малко по-рано френският президент Еманюел Макрон каза, че ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка.

Правителството обяви в петък, че използването на химическо оръжие е престъпление - това бе позицията ни след заседание при премиера, на което присъстваха външният министър Екатерина Захариева, военният министър Красимир Каракачанов и и вътрешният Валентин Радев.

„Разглеждаме ракетните удари в Сирия като еднократната военна операция и като възможност за предотвратяване на нови подобни химически атаки. Считаме, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани“, заяви още Захариева.

Джамбазки: Удариха Сирия, за да отвлекат вниманието

Путин: Русия осъжда нападенията над Сирия

Посланикът на Франция: Сирия няма бъдеще с Асад

На въпрос дали има нужда от затопляне на отношенията между България и Русия, Радев отговори: „Основната цел на България е постигане на диверсификация на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути. В това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме колко се може повече от повече места. Това означава по-голяма сигурност, повече опции и по-ниски цени”. 

Радев коментира и правовия ред в страната - в Деня на Конституцията.

"Неефективна е институционалната среда, нямам доверие и в съдебната система. Днес е Деня на Конституцията. Тя въвежда и отстоява важни идеи и принципи на демокрацията и отговорното управление. Нашата Конституция ясно задава основните институции в държавата, ясното разделение на властите и дължимото сътрудничество между тях". 

"Тези институции трябва да гарантират най-важното, от което се нуждае българския предприемач, инвеститор и данъкоплатец, а това е защита предвидимост, сигурност. Без тях нямаме как да имаме нужната среда за успешна икономика. Българският парламент е основната гаранция за демократичността на нашата политическа система, ние трябва да го подкрепяме, но не и безкритично. Искрено желая да имаме силен и успешен парламент, но когато имаме много чести и хаотични промени в законодателството, това води до непредвидимост и нестабилност. Съчетано с ниска степен на контрол, всичко това въздейства негативно на бизнес средата", допълни президентът.

"Липсва прозрачност и собственост на управленски решения и харченето на публични средства е друг основен проблем на бизнес средата, добави Радев. Например, взето решение на половин милиард без ясно решение и дебат. Когато едни и същи фирми печелят обществени поръчки за водни цикли и магистрали служебно", каза Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@