3

П ремиерът Бойко Борисов е предложил на македонския премиер Зоран Заев общи дипломатически представителства на България и Македония в някои държави, по подобен модел на скандинавските страни.

Двамата премиери са в Рим по повод честванията на 24 май. За първи път представители на България и Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий. Днес е предвидена аудиенция на българския премиер при папа Франциск.

Борисов и Заев за първи път заедно пред гроба на св. Кирил

Външният министър Екатерина Захариева определи като "историческо" съвместното честване от България и Македония на 24 май в Рим.

Възможно е България да позволи на Република Македония да използва българските дипломатически представителства в чужбина,

където съседката ни няма свои, каза Захариева по повод разговорите на Борисов и Заев. Това ще е пореден знак за сближаване, коментира тя в интервю за БНТ.

По повод предстоящото на 30 май посещение на Бойко Борисов в Русия, Захариева припомни, че премиерът Борисов и президентът Путин са провели телефонен разговор преди около 2 месеца.

Борисов отива при Путин в Русия на 30 май

Борисов говори с Путин за АЕЦ „Белене“

"Отдавна се координират президентството в Русия и Министерският съвет. Все пак трябваше да се намери дата.

Това посещение се координира отдавна. Не е по спешност",

каза Захариева и допълни, че ще се обсъждат теми, свързани с двустранните отношения, икономически и енергийни.

"Какво стои зад българския завой в енергетиката",

коментира в днешния си брой руският в. "Независимая газета". Според изданието московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, защото са "донякъде разочаровани" от действията на българските власти, "погребали през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди".

Очертава се България "да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и не само до енергийните проблеми", се посочва в публикацията. Цитира се Московският център "Карнеги", според който българското общество и политическият елит са "много разочаровани от това, че честно и старателно са следвали изискванията на евроатлантическата солидарност, ограничавайки връзките с Русия, но не са получили от Запада никакво обезщетение за тъй отговорното си поведение".

"Независимая газета" дава за пример проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", след който Западът оставил България "сама със скъсани договори, международни арбитражни процеси и изплащане на обезщетение".

Но българското "разочарование най-вероятно е само част от отговора. Основното е, че постепенно се променя силовият баланс, ярък пример за което са промените в политиката на САЩ в света. Русия повече или по-малко успешно се противи срещу наложените санкции. Между Европа и САЩ се очертава съществено разцепление по повод външната търговия и двата световни икономически центъра фактически са на ръба на търговска война. С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици започват вече повече да мислят за интересите на собствените си държави. Това едва ли ще предизвика разпадане на ЕС или на НАТО. Но както сочи визитата на Румен Радев, центробежни тенденции съществуват", добавя руският вестник.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@