56

П обедата на Румен Радев на изборите за президент на България може да разшири влиянието на Русия в Източна Европа, прогнозира „Гардиън” (The Guardian)

Британското издание посочва, че „Радев се възползва от недоволството от дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов заради усещането за неуспех да се постигне значителен прогрес по отношение на изкореняването на корупцията, както и бавните реформи в публичния сектор“.

Радев: Аз съм проевропеец, Цачева е кандидат на ДОСТ

Ройтерс за изборите: Курс към Русия, АФП: Неудобен неуспех

Според „Гардиън“ антиимигрантските проруски послания на Радев докосват българите, които са загубили вяра в членството на страната в Европейския съюз.

„Радев е по-мек спрямо Русия, поне отчасти, за да отговори на русофилските настроения сред част от електората, но въпреки това смятам, че той е 100% про-НАТО“, обаче коментира пожелал анонимност западен дипломат пред „Ройтерс” (Reuters).

„Радев, който е завърши военно-въздушен колеж в САЩ, описва себе си „като един обучен от САЩ пилот, летящ със съветски самолети, и като български генерал. Той отхвърля критиките, че ще пренасочи българската външна политика към Москва“, пише „Блумбърг“ (Bloomberg).

От „Евронюз” (EuroNews) пък считат, че „Радев спечели българите, разочаровани от политическия си елит, който те смятат за корумпиран и егоистичен”.

„Резултатът от президентските избори може да придвижи България по-близо до Русия”, продължава „Евронюз”. „Изборите печели мъж, който е приятелски настроен към Кремъл. Румен Радев изрази толерантност към руските ходове в Украйна. Той също подкрепя отслабване на санкциите срещу Русия. Победата на независимия кандидат ще изправи България в противоречие с нейните съюзници в ЕС и НАТО”.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@