Адемов: В Социалното министерство са раздавани огромни бонуси
Хасан Адемов   
Източник: БГНЕС
11
Сж жители на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) при управлението на ГЕРБ са получавали по 4000 - 5000 лв. допълнително възнаграждение, обяви днес на пресконференция министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той представи днес приоритетите в работата на МТСП и политическия кабинет.

При анализ на данните е констатирано, че служители на министерството са взимали годишно между 35 хиляди и 50 хиляди лева по няколко договора, посочи министър Адемов.

Той каза, че най-фрапиращият случай е наличието на служител в МТСП, с когото има сключени пет договора по пет различни проекта, финансирани както по ОП "Развитие на човешките ресурси", така и директно от ЕК.

По един от тези договори са отчетени, че служителят е работил близо 180 работни часа месечно, извън работата му по трудово правоотношение. Това според министъра означава, че общо този служител месечно е работил повече от 340 часа.

Като се вземе пред вид и работата му по останалите проекти, практически излиза, че той е работил 24 часа денонощно без да има междуседмични почивки от два дни, както е по Кодекса на труда.

В отговор на журналистически въпрос министър Хасан Адемов посочи, че става въпрос за главният секретар на МТСП в правителството на ГЕРБ - Мая Никовска. В момента тя е в отпуска, но след завръщането ѝ ще бъде освободена от работа, уточни министър Адемов.

Той съобщи още, че през периода 2009 - 2013 година от МТСП са освободени 159 служители от общо 310, които са в служебни или трудови правоотношения с министерството.

За 30 от тях е установено заобикаляне на възможността за назначаване чрез конкурс, като за целта те са назначавани с намалено работно време по заместване.

Договорите за назначения на всеки един от тях ще бъдат преразгледани и ако се установят нарушения, служителите ще бъдат освобождавани, каза министър Адемов.

Той съобщи още, че по време на управлението на ГЕРБ са назначени 152 нови служители, което значи, че около 50% от състава на МТСП на практика е обновен.

Краткосрочни мерки за подпомагане на най-нуждаещите се български граждани, т.нар. стабилизиращ финансов пакет и засилването на борбата с безработицата, за да се предотврати нарастването ѝ са сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика,

оповестени днес от министър Адемов. Той посочи, че финансовият пакет е вече действащ, прието е законодателното предложение за промяна в Държавното обществено осигуряване и енергийното подпомагане, в ход е предложението за помощите за първокласниците.

Министър Адемов отбеляза, че се предвижда изготвяне на пакет от мерки за повишаване на заетостта на младежите и пригодността им към заетост. Социалното министерство подготвя заседание на работна група с цел обобщаване на мерките, схемите и проектите, които да бъдат част от реализирането на младежките политики.

Министерството на труда възнамерява да ускори усвояването на европейските фондове и ще се стреми да не допуска загуба на средства в рамките на настоящия програмен период, изтъкна министър Адемов. Той каза, че в следващия програмен период чрез инициативата на ЕК "Гаранция за младежта" за стимулиране на заетостта сред младежите, министерството може да усвои 100 млн. евро.

Сред останалите приоритети на МТСП са намаляване на негативните ефекти от реформата на пенсионната система и мерки за спиране на ръста на възрастта и стажа за пенсиониране

след консултация със социалните партньори. Разширяване на социалната закрила като се подпомагат повече нуждаещи се и осигуряване на качествени услуги за възрастните и хората с увреждания също са сред задачите на новия екип на министерството. Негов приоритет ще бъде и развиване на политиката по насърчаване на равните възможности и равенството между половете.

Министър Хасан Адемов представи днес и своя екип - заместник министрите на труда - Светлана Дянкова, Росица Янкова и Лазар Лазаров

Началникът на кабинета на министъра е Севинч Касабова и парламентарен секретар на министерството е заемащата тази длъжност и досега - Петя Доганова.

Светлана Дянкова е с ресор индустриални системи, обществено осигуряване, безопасност на работа и демографско развитие. Тя ще отговаря и за Главната агенция по труда.

Росица Янкова ще ръководи политиката на МТСП в областта на пазара на труда и насърчаването на заетостта, трудовата миграция, международното сътрудничество. Тя ще наблюдава и Агенцията по заетостта.

Лазар Лазаров ще бъде ангажиран с политиките за социално включване, социалните помощи и услуги, интеграцията на хората с увреждания. Той ще отговаря за Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.

Общият размер на договорените средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), възлиза на 2,24 млрд.лв., от започването ѝ до 30 юни т.г., което представлява 93,5% от бюджета на програмата,

съобщи Хасан Адемов. Той допълни, че извършените плащания по програмата са малко над 1 млрд.лв. или около 44% от общия бюджет на оперативната програма.

Според социалния министър има реална опасност по оперативната програма да бъдат изгубени между 30 и 70 млн.лв.

"За предотвратяване на тази загуба до края на 2013 г. общият размер на отчетените пред ЕК разходи по програмата от начало ѝ до момента трябва да достигнат 53% от нейния бюджет или не по-малко от 543 млн.евро.

Към момента отчетените разходи са 31%, което означава, че до края на годината трябва да бъдат усвоени 332,8 млн. лв.", отбеляза Адемов.

Той поясни, че за изпълнението на изискванията на ЕК за шест месеца трябват да се усвоят средства колкото предишното правителство е постигнало за 4 години.

За да намали загубите по оперативната програма, министър Адемов посочи, че МТСП ще направи преглед на състоянието на всички стартирали до момента проекти и ще прехвърли средства между схеми, чието изпълнение не е задоволително, към схеми, които са атрактивни. Подготвя се и предложение за прехвърляне на средства между отделните приоритетни оси, съобщи Адемов.

Той каза, че към момента от страна на Министерство на образованието и науката има възможност да се прехвърлят такива средства в размер на около 25 млн.лв. към други схеми на оперативната програма.

Министър Адемов възнамерява да отчита всеки месец направените разходи пред Министерството на финансите, както и да разпореди преглед на документите и анализ на отделните схеми, за да се опростят част от процедурите за изпълнение на схемите от страна на бенефициентите. Социалният министър съобщи още, че има риск за загуба на средства по проекта "Изграждане на интегрирана информационна система" в размер на 5 084 020 лева.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 53 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 2 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака