3

С хемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, уреждащи условията и реда за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения скараха БСП и ГЕРБ.

В декларация от „БСП за България“ обвиниха управляващите, че са направили промени в условията на кандидатстване по схемите без да информират или потърсят мнението на тези, които досега са осъществявали изпълнението на програмите.

Потресаващо - това ли трябва да ядат децата ни в училище

Лошо хранене, стрес и ранен секс при учениците в България

Проверяват каква храна се продава до 800 училища

„Промените са плод на силно лобистки интереси“, заяви народният представител Георги Стоилов. „Приема се нормативен акт, който създава сериозно безпокойство дали българските деца ще имат достъп до плодове и млечни продукти. Кой носи отговорност за закъснението и липсата на комуникация с тези, които досега са осъществявали своите ангажименти“.

По думите на Стоилов, приетата от Министерски съвет на 23 май наредба, дава предпоставка за фалит на около 500 фирми в България, които в продължение на няколко години успешно осъществяват дейностите по схемите и са постигнали близо 95% усвояване на средствата по схемите за училищни закуски.

Основната критика на левицата е, че се използва понятието „къса верига на доставка“, за да се даде предимство на производителите пред търговците.

В декларацията на БСП се посочва, че от общо 225 млекопреработватели в България, 53 произвеждат различни продукти по БДС, а 20 от тях кисело мляко, кашкавал и сирене, като едва 9 производителя са преки участници в схема „Училищно мляко”. Според новата наредба те ще имат предимство заради „по-голям опит по схемата на базата на брой учебни заведения“.

От своя страна председателят на земеделската комисия Десислава Танева увери, че всички заинтересовани страни са били поканени по време на дискусията, когато промените в схемите са били обсъждани.

„Вашата роля като опозиция е да критикувате управляващата коалиция и нейните решения. Промените във въпросната наредба са с цел да осигурят възможно най-добрата доставка от български производители на българското производство плодове, зеленчуци и млечни продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ , финансирани с европейски средства. Към момента над 90% от тези доставки се доставят от търговците. За никакъв монопол, на който и да е производител, камо ли приближен на властта, не става въпрос“, категорична е Десислава Танева.

Според нея направените промени са продиктувани единствено от желанието на правителството да провежда политика в подкрепа на българското производство.

Участие в дебата взе и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той каза, че промените в наредбата са били публично съгласувани, взети всички становища на заинтересованите страни и отрече твърденията, че в доставките на продуктите е наложен монопол.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@