Столичната община обещава по-добър транспорт тази година
Любомир Христов   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС (архив)
4

През 2013 г. Столичната община планира да започне рехабилитация на някои от по-големите булеварди, ще насочи усилията си към модернизацията на градския транспорт, ще продължи проектите за кръстовищата на две нива, изграждането на съоръженията на "Симеоновско шосе" и "Стоян Михайловски", както и на кръстовището на бул. "България".

Това казва в интервю за БТА Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта в Столичната община.

Общината планира да започне рехабилитация на някои от по-големите булеварди в столицата - "Цариградско шосе" и "Европа", а вероятно и "Дондуков" в рамките на транспортната си програма за 2013 г., посочи той.

"Възнамеряваме да насочим усилията си към

модернизацията на градския транспорт,

проектите са за трите основни вида обществен транспорт - метро, електро- и автобусен транспорт.

Предвижда се да бъдат закупени десет влака за нуждите на метрото, които ще обслужват разширението на първата линия за метрото до летище София и до бизнес парка в квартал "Младост", уточни Христов.

Строителството на метрото до летището ще върви паралелно с реализацията на проекта за доставка на влакове.

Предвижда се и доставката на

двайсет нови трамвайни мотриси,

които консумират много по-малко електроенергия в сравнение със старите мотриси, каза заместник-кметът.

Освен това те отговарят на всички съвременни изисквания за комфорта на пътниците като достъпна среда, нисък под, климатизиран салон, системи за оповестяване на спирките, уточни заместник-кметът.

Проектите предвиждат

закупуването на поне 120 нови модерни и комфортни автобуса

с двигатели на газ - с цел максимален екологичен ефект. В момента Столичната община подготвя тръжните процедури, прави анализ на разходите и ползите, както и анализ на въздействието върху околната среда.

Вероятно този месец управляващият орган на оперативната програма ще отправи официална покана към общината, коментира Христов.

Втората линия на метрото, която свързва квартал "Надежда" с "Лозенец", според заместник-кмета е безспорно най-голям успех и най-важен инфраструктурен проект в сферата на обществения транспорт на столицата през изминалата година.

Около 200 хил. пътници дневно ползваха едната линия на метрото, а откакто е пусната в експлоатация втората линия, вече повече от три месеца, на ден в него се возят повече от 300 хил. души, отбеляза Христов.

Не на последно място Европейската комисия одобри финансирането на проект за интегриран столичен градски транспорт, по който ще бъдат доставени

нови тролеи за електротранспорта на столицата,

ще бъде извършена рехабилитация на трамвайното трасе по бул. "България", ще се въведе интелигентна система за управление на трафика, казва още заместник-кметът. 

Зам.-кметът взема отношение и по въпроса за натоварения трафик в столицата, проблемите с паркирането и синята и зелена зона.

По думите му буферните паркинги около метрото, които на практика са нова инфраструктура за града,

стоят почти неизползвани

"Дълги години се говореше как не се прави нищо за решаването на проблема с паркингите. Заедно със строителството на втората линия на метрото, в рамките на две години, бяха построени паркинги за около три хиляди автомобила.

Дори минималните 50 стотинки на час за паркиране отказват хората да оставят там автомобилите си.

Много е вероятно да сме изградили у себе си желанието да паркираме безплатно. Трябва обаче да бъдем наясно, че строителството на тези съоръжения не е безплатно, нито евтино.

В същото време никой не очаква таксите за паркиране да изплатят строителството на паркингите, макар че голяма част от тези средства, част от проекта за метрото, в известна степен са безвъзмездни. Стои въпросът за покриването на разходите за охрана, обслужването и поддържането на буферните паркинги", посочва Христов.

"През първия месец от отварянето му за автомобили паркингът в кв. "Надежда" беше зает  60-70%. Когато таксата за паркиране беше одобрена от Столичния общински съвет,  автомобилите там бяха не повече от 7-8.

Стои проблемът и за

невидима конфронтация между живущите и приходящите

в зоните на буферните паркинги. Тя е породена от факта, че тези, които не искат да оставят колите си в специалните паркинги, търсят места за паркиране в междублоковите пространства", казва още зам.-кметът.

Равносметката от въвеждането на новите правила за паркиране в центъра потвърждават очакванията: с около 25% се намаляват автомобилите в центъра.

"За разлика от преди месеци, в централната градска част вече могат да бъдат намерени места за паркиране. Трябва да се имат предвид и създадените допълнителни алтернативи за гражданите като пускането на втората линия на метрото, довела още 100 хил. души в обществения транспорт.

Немалка част от тях преди откриването на тази линия са ползвали автомобилите си. Особено ефективна се оказа връзката "Обеля" - "Надежда" от гледна точка на голямата маса хора, които пътуват всеки ден за работа в посока центъра и не ползват автомобили", каза Христов.

Попитан

защо няма паркинги в центъра на града,

зам.-кметът посочва, че пречките това да се случи не са малко.

"Подземните паркинги се възпрепятстват от наличието на немалко археология в идеалния център на града. Освен това подземната комуникация в центъра на столицата чисто технически е проблемна.

Надземните паркинги също са трудно изпълними от гледна точка на свободни терени, ефективност и възвръщаемост на такъв тип инвестиции. Собствениците на свободни терени в идеалния център се насочват към инвестиции и изграждане на сгради с далеч по-голяма възвращаемост като например офиси или жилищни сгради.

Причината да няма частни инвестиции в такива паркинги е това, че подобни проекти биха били икономически неефективни. Освен това трябва да имаме предвид, че въпросът е изключително дискусионен, тъй като построяването на паркинги създава условия за генериране на трафик от и към паркинга, а когато той е в центъра на града, това би се превърнало в сериозен проблем", обяснява Христов.

"Дори и да се построят още няколко паркинга в центъра, това би дало още например 1000 места, а за сравнение в синята и зелената зона местата за паркиране са около 15 000.

Процентно няма как да бъде решен проблемът с паркирането, ако всички столичани искат да паркират колите си в центъра", подчертава Христов.

Той признава още, че на този етап общината

няма окончателно решение за проблема с "тапата" на Орлов мост

"Действително това е първото светофарно кръстовище, което посреща трафика от "Цариградското шосе" и затова там натоварването е огромно. В близките една-две години в организацията на движение на този участък не се планират промени.

Технически разширението е възможно с навлизане в Перловската река или със стесняване на пешеходната зона, но все пак реката е свързана с традицията на града.

Темата несъмнено е дискусионна, което забавя реализацията на проектите. Вероятно чрез обсъжданията ще се намери и правилното решение", казва зам.-кметът.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 9 минути

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 28 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ