Споразумението с "Уестингхаус" е подписано
Източник: БГНЕС
139

С лед консултации с всички български политически партии американската енергийна компания "Уестингхаус" е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от американската компания и от АЕЦ "Козлодуй".

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните, се казва в прессъобщението, цитирано от БГНЕС.

Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, добавят от компанията.

"Ядреният реактор на "Уестингхаус" "Р1000" беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. ​"Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него", съобщават още от "Уестингхаус".

През следващата година "Уестингхаус" ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора.

Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании. Планира се реакторът Р1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, заявяват още от компанията.

Oт АЕЦ "Козлодуй" разпространиха прессъобщение, в което се казва, че за влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия,

сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти, се казва в прессъобщението от АЕЦ "Козлодуй"

Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности, се казва още в съощението.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, добавят от "Козлодуй"

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг. След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, което предстои, акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, завършва съобщението.

Съобщението от компанията, че споразумението е подписано след консултации с всички партии влиза в противоречие с изявленията на депутати от "Коалиция за България" от днес, че то не е съгласyвано с тях

От парламентарната група на социалистите привикаха министъра на икономиката в оставка Драгомир Стойнев на днешното си закрито заседание, за да разясни какво включва договорът.

Във всичките си изказвания пред медии днес Стойнев увери, че споразумението не води до финансови ангажименти за страната и че за да влезе в сила, то ще трябва да получи одобрението на следващото правителство.

Пред депутатите Стойнев обясни, че с подписаното споразумение се одобряват досегашни стъпки. Той посочи, че за да се направи реактор ще бъдат необходими десет години. Все още нямаме най-важните неща - финансов модел, който да определи каква ще е крайната цена на реактора и съответно на произведената електроенергия, кои ще бъдат банките кредиторки, нямаме договор за проектиране, за доставка на оборудване и за строителство. Едва когато имаме цялата рамка, ще можем да говорим за конкретни ангажименти на българската държава, каза Стойнев.

Според министъра за момента идеята е никакви пари да не се харчат, докато не е ясно колко ще струва изграждането и експлоатацията на реактора. За да не оставим в неудобно положение новите управляващи, така че да се чудят какво да правят, сме сложили клауза, че договорът ще се активира единствено, когато бъде одобрен от следващо правителство, поясни министър Стойнев.

По думите му това споразумение е първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили. Ако няма съгласие в следващия кабинет, всичко приключва, отбеляза Стойнев.

Атанас Мерджанов: БСП ще изработи цялостна политическа позиция по сключеното акционерно споразумение с "Уестингхаус"

След изслушването на министър Стойнев председателят на ПГ на Коалиция за България (КБ) Атанас Мерджанов посочи, че въпросът с подписаното споразумение ще бъде обсъден на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП.

Там ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на партията, което ще се състои на 8 август, обясни председателят на ПГ на КБ.

Депутатът от БСП Таско Ерменков допусна възможността правителството в оставка на Пламен Орешарски да изпълнява поети ангажименти, защото иначе нямало логика от бързане да се парафира "нещо, което не предизвиква действия"

По думите му най-неприятно е че така на практика ние резервираме площадката само за американската компания и няма възможност българската страна да води преговори и с други евентуални партньори. Това за мен е поведение, което излиза от рамките на нормалното за правителство в оставка, три дни преди да бъде разпуснато с президентски указ, обясни Таско Ерменков.

Ерменков смята за притеснително да се строи нещо, без доказани експлоатационни възможности. Той имал възражения и по отношение на посочената цена на ядрения блок. Индикативната цена за един реактор от 5,3 млрд долара е по-висока от тази на двата реактора на един проект, който е спрян, разясни Таско Ерменков, вероятно визирайки спрения проект за АЕЦ Белене.

Коментари 139
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

139 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 6 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 7 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 10 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 11 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 12 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 12 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 13 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 13 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 13 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 13 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 13 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 14 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 14 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете