САЩ: ЕС е длъжен да отговори на атаката на "Хизбула"
Източник: МВР Пресцентър
36
р ропейският съюз е длъжен да отговори на атаката на "Хизбула" в България", пише в. "Вашингтон пост" в редакционен коментар.

Водещи вестници в САЩ и Европа се спират върху оповестените вчера от България резултати от разследването на атентата в Бургас.

Вчера българското правителство потвърди онова, което по-голямата част от света знаеше вече месеци наред. Нападението на автобуса с израелски туристи е било извършено от членове на ливанската организация "Хизбула".

Резултатите от официалното разследване изправят лидерите от ЕС пред една реалност, която те трудно могат да игнорират. Те трябва да решат дали да позволят терористичен акт на европейската територия да остане ненаказан или да накажат движението, което е едновременно"упълномощено лице" на Иран и доминираща партия в ливанското правителство", посочва "Вашингтон пост".

Подчертава се, че

нападението в Бургас не е изолирано,

а част от терористична кампания срещу Израел, САЩ и страните от Персийския залив, взети на прицел от "Хизбула" и "Бригадите ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Според нов доклад на Матю Левит от вашингтонския Институт за близкоизточна политика двете групи са решили още през януари 2010 г. да започнат кампания на насилие, целяща да накаже Израел заради убийството на ирански учени и за да разубеди еврейската страна да извърши удар по иранската ядрена програма.

От тогава "Бригадите ал Кудс" заговорничеха да убият посланика на Саудитска Арабия в САЩ и американския посланик в Азербайджан и атакуваха жената на израелски дипломат в Индия.

"Хизбула" опита да извърши и нападения срещу туристи в Кипър, Гърция и Тайланд. Според Левит над 20 терористични акта на "Хизбула" и иранските сили са били засечени през период май 2011 г.- юли 2012 г., като за щастие повечето от тях са били предотвратени или са се провалили, подчертава "Вашингтон пост".

Израел също участва в тази сенчеста война. Петима ирански ядрени експерти бяха убити през последните няколко години. САЩ пък спонсорираха кибератаки по ирански ядрени обекти. Но нищо не оправдава опитите на "Хизбула" да убие туристи.

Не трябва една демократична общност като ЕС да толерира терористични нападения по своята територия от организация като "Хизбула", търсеща признание като легитимно политическо движение, достойно да управлява Ливан, отбелязва в. "Вашингтон пост".

По въпроса за санкциите срещу "Хизбула" вестникът припомня, че няколко европейски правителства, начело с Франция, са се противопоставяли на тази идея с аргумента, че санкциите щели да дестабилизират още повече Ливан или ще превърнат европейските миротворци в Южен Ливан в мишена на ответни удари.

Изводите от българското разследване би трябвало да сложат край на дебата.

Бездействието би означавало, че Европа може да стане зона за свободна стрелба за Иран и неговите "пълномощници", заключава вестникът.

Подобен извод прави и в. "Ню Йорк таймс".

Европа си правеше сметки, че каквито и да са дейностите на "Хизбула" в Близкия изток тя не представлява заплаха за континента. Хиляди членове и поддръжници на "Хизбула" действат в Европа, до голяма степен неограничавани, като събират пари, които пращат обратно на групата в Ливан, посочва вестникът.

"Хизбула" има двойнствена натура. Западните разузнавателни агенции я наричат терористична организация и политическа партия със значителни социални проекти, в това число изграждането на училища и клиники. Това превръща "Хизбула" в значителен политически актьор в Ливан и много европейски представители са особено загрижени това статукво да се запази, докато гражданската война се проточва в съседна Сирия, посочва "Ню Йорктаймс".

Изданието посочва, че "Хизбула" е отрекла да носи отговорност за нападението в Бургас. Вестникът цитира и пенсионирания генерал от ливанската армия Амин Хотаит, който поддържа връзки с "Хизбула". Според него движението обикновено не наказва Израел за ударите му като избива цивилни.

В. "Лос Анджелис таймс" също посочва, че

"Хизбула", която е част от управляващата коалиция в Ливан,

е отрекла да има каквато и да е роля в нападението. Движението и без това е под напрежение заради подкрепата за Башар Асад и е обект на критики заради подклаждане на насилие на верска основа и заради въвличането на Ливан във войната с Израел през 2006 г., посочва вестникът.

"Лос Анджелис таймс" добавя, че за страни като Великобритания и Холандия се предполага, че подкрепят обявяването на "Хизбула" за терористична група.

Някои европейски правителства гледат на "Хизбула" като на легитимна политическа организация със силно влияние в Ливан, пише в. "Сан Франциско гейт".

В същото време израелският вестник "Джерузалем пост" подчертава, че

политическите интереси на някои страни от Европейския съюз

определят отношението на общността към "Хизбула" и то няма да се промени заради българското разследване на атентата в Бургас.

Логично човек би си помислил, че уличаването на една организация в извършване на терористичен акт в чужбина, отнел живота на шестима души, би било достатъчно за определянето й като терористична организация. Но когато става дума за "Хизбула", ЕС има своя логика, отбелязва израелското издание.

Миналия месец координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил дьо Керков заяви, че дори "Хизбула" наистина да е извършила бомбения атентат на летището в Бургас, това не означава непременно, че тя може да бъде включена в списъка с терористични организации на общността, напомня вестникът.

"Никой не влиза автоматично в списъка само защото е стоял зад терористично нападение. Нужно е да вземете предвид не само правното изискване, но и политическата оценка на контекста, и момента", така "Джерузалем пост" цитира Дьо Керков.

"Израел очаква с внимание как ще реагира Европейският съюз

след изявлението на българското вътрешно министерство, свързващо миналогодишния атентат на летище Бургас с ливанската ислямистка групировка "Хизбула", пише руското мрежово издание "Утро".

Израел отдавна полага усилия ЕС да включи "Хизбула" в списъка с терористични организации, но досега те оставаха без успех, отбелязва електронният в. "Диверсант".

Обнародването на българските данни, че "Хизбула" е замесена в терористичния акт, предизвика в ЕС спорове дали трябва ливанската организация да бъде призната за терористична. За подобно решение се обявяват Великобритания и Холандия, а против е Франция, която се страхува от дестабилизиране на ситуацията в Ливан - "Хизбула" влиза в ливанското правителство, се казва в материал на информационния портал "Лента".

Ако "Хизбула" бъде обявена за терористична организация, това ще позволи да бъдат замразени всички нейни сметки и активи в Европа, което значително би затруднило дейността на радикалите, подчертава руското електронно издание.
Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности