Румяна Бъчварова вече е вътрешен министър
Румяна Бъчварова и Бойко Борисов в Народното събрание   
Източник: БГНЕС
120

Н ародното събрание одобри номинацията на вицепремира Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

139 депутати гласуваха "за" първата промяна в сегашното правителство. "Против” бяха 69 народни представители, а един се въздържа.

В подкрепата на оставката на досегашния министър Веселин Вучков и номинацията на Бъчварова гласуваха парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ.

Бъчварова бе номинирана лично от премиера Бойко Борисов в миналия четвъртък. Тя запазва поста и правомощията си като вицепремиер коалиционна политика и администрация в правителството.

Дебатите по гласуването на персоналните промени продължиха над три часа и бяха разводнени от изказвания извън темата.

Подкрепата на ПГ на ГЕРБ за Румяна Бъчварова ще бъде изцяло, в пълния си обем, декларира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. С изказванията си от тази трибуна парламентарно представените сили носят отговорност за омразата, която насаждаме в българското общество, коментира Цветанов.

ПГ на ГЕРБ няма да влиза в този дебат, коментира той и допълни, че ГЕРБ е единствената партия, която е дала алтернатива на всички български граждани, независимо от техния етнически произход . Когато нямаш реалните политики, търсиш тази агресия и този реваншизъм, посочи Цветанов. Той заяви, че в първият управленски мандат ГЕРБ са допуснали и своите грешки.

Изводите, които извлякохме са, че трябва да спрем с това противопоставяне и да даваме реална алтернатива с реални политики, отбеляза Цветанов. Цветанов каза още, че когато ПГ на ГЕРБ внесе законодателен пакет за службите за сигурност, те няма да бъдат предложени от името на ПГ на ГЕРБ, а на всички, които са участвали в тези дебати.

Ние няма да си приписваме заслуга, а ще дадем възможност и шанс на всички парламентарно представени партии да участват активно в този дебат, отбеляза Цветанов. ГЕРБ ще участва във всеки дебат по същество, няма да има лични нападки, защото ние имаме достатъчно политически аргументи, допълни той. Никой не говори за това, което прави българското правителство, отбеляза Цветанов и даде като примери програмата за енергийна ефективност и изплатените в края на 2014 г. средства по оперативните програми.

Нека да гласуваме по съвест, да дадем шанс и кредит на доверие на Бъчварова, иначе ще вървим в тази плоскост на противопоставяне и ще губим ценно време, апелира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Не искам в оставката ми да се провижда нищо мистериозно, тя е по съдържателен въпрос, отговори Веселин Вучков по време на дебатите на въпросите каква е истинската причина да се оттегли от поста и на съмненията за натиск върху него от страна на реформаторите или от негови съпартийци да смени ръководителите на спецслужбите.

От БСП официално заявиха, че не вярват на обясненията за юридически противоречия с администрацията на Министерския съвет. В отговор министърът в оставка подчерта, че не може да приеме главният секретар на МВР да е лице, срещу което ГЕРБ са се борили като опозиция, чието име се свързва с модела, отхвърлен от голяма част от гражданското общество с протестите по улиците.

В допълнение Вучков наблегна на факта, че Светлозар Лазаров като главен секретар не е вдъхвал доверие и сред самите служители - полицаи и пожарникари. Логиката на оставката си Веселин Вучков обясни и с противоречието между него и премиера, при което си отива министърът. Той обаче оставал оптимист за реформата в службите след министерската рокада и в лицето на наследника си Румяна Бъчварова.

"Румяна Бъчварова ще бъде вътрешен министър само номинално. Решенията ще ги взема друг и ако това е Бойко Борисов, по-добре той да съчетае двата поста, а не да се крие зад своя вицепремиер", обяви преди това от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Атанас Мерджанов

Той обяви, че това решение на Борисов е взето под натиск и поради тази причина от БСП ще гласуват против.

"Опозицията е против и заради това, че сътресенията в сектор "Сигурност" идват в най-лошия възможен момент. Цяла Европа е наострила вниманието си към нови терористични заплахи, а вие оставяте службите без професионално и политическо ръководство", предупреди той.

Защо си отива министър Вучков - защото спори с администрацията по юридически въпроси, цитира официалните мотиви ли, запита Мерджанов и добави, че министър и премиер не можаха да прочетат закона заедно, въпреки че са го приели заедно наскоро и толкова много са се гордеели с него.

БСП не вярва, че това е истинската причина, обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата. Настояваме за истинската причина, каза той и обяви, че очевидно това решение е плод на натиск. Кой натискаше Вучков да иска оставките на Лазаров и Писанчев и кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с "ченгеджийски номера", каза Мерджанов и попита дали това е "реформатор №1 или гербер №2".

Бъчварова, докато отговоря за сложните отношения в коалицията, между другото ще трябва и да бди над сигурността на българските граждани, посочи Мерджанов. "Радан Кънев се кълнеше, че не искаше оставката на Вучков да е факт, но след няколко часа в Банкя видя в тази номинация "висока степен на политическа отговорност". Патриотите свикнаха никой да не ги пипа, а АБВ - каквото и да кажат сега, не се знае какво ще се промени до гласуването", анализира отношенията в управляващата коалиция Атанас Мерджанов.

Радан Кънев: Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР

По думите на съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок това не е джендър баланс, а скъсване с манталитетен модел. "Много е важно за нас, че Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа”, каза Кънев. Той посочи, че Реформаторският блок е влязъл в настоящия парламент с ясното съзнание, че в рамките на Народното събрание трябва да се правят трудни коалиции.

"Още преди провеждането на парламентарните избори, ние бяхме наясно, че не хора ще подкрепяме за министри, а принципи, програма и смелост за реформи. Има смелост, има участие на Реформаторския блок в кабинета, няма смелост - няма участие”, обясни той.

Кънев заяви, че Реформаторския блок са подкрепяли Веселин Вучков и му благодарят за работата. "Г-н Мерджанов, не съм подкрепил Бъчварова, а отговорността на ПП ГЕРБ да продължи реформите”, заяви Кънев, обръщайки се към депутата от "БСП лява България" Атанас Мерджанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се възползваха от прякото предаване на заседанието на Народното събрание

От трибуната Сидеров обяви, че България в момента участва във военни операции, които застрашават българската национална сигурност и призова Борисов да обяви неутралитет на България и страната ни да не участва в никакви учения или операции на НАТО.

Преди декларацията на Сидеров, министър-председателят Бойко Борисов представи проекта за решение, с който Веселин Вучков се освобождава като министър на вътрешните работи и на негово място се назначава Румяна Бъчварова, която запазва и функциите си на вицепремиер.

Сидеров взе думата веднага след Борисов, за да използва прякото излъчване на заседанието заради оставката, но по време на изказването му председателят на парламента Цецка Цачева призова камерите да бъдат изключени до започване на дебатите по оставката и избора на нов министър. "За първи път изключвате камерите специално заради депутат, който говори от трибуната", каза Сидеров.

Валери Симеонов пък изчете декларация за циганската престъпност и отново повтори тезата си, че част от циганското малцинство представлява "озверени човекоподобни", които убиват и грабят. Веднага след изказването му всички депутати от ДПС напуснаха пленарна зала

Патриотичният фронт ще инициира широка обществена дискусия за връщане на смъртното наказание, обяви Симеонов. Той обърна внимание на годишнината от атентата на гара "Буново", като нарече това "най-кървавият атентат в новата история на България". Днес голяма част от българските мюсюлмани виждат истинското лице на ДПС и поради тази причина емисарите на тази партия са насочени към друго малцинство - циганското, анализира Симеонов.

Защо не отидете във Велико Търново и Правец, за да им изнесете лекция за расизма на българите?, попита Симеонов колегите си от ДПС. Той призова ДПС да спре да се заиграва с етническата карта и настоя, че "етносите в България нямат нужда от посредници".

Патриотичният фронт ще настоява за публичен регистър на тези близо 700 осъдени, които са свобода и се "шляят из България", каза Симеонов и обяви, че ще настоява и за затягане на мерките за неотклонение и за широка обществена дискусия за връщане на смъртното наказание. 

Лютви Местан призова премиера да се разграничи от "ксенофобското изстъпление" на ПФ и обяви, че ДПС няма никакво присъствие в службите 

Той попита как правителството ще изпълни една, по думите му, невъзможна задача - да се изтръгне ДПС от МВР и специалните служби. "Как се изтръгва нещо, което го няма, г-жо вицепремиер?", попита Местан.

"Нас в службите ни няма и това е тежък проблем на състоянието на българската демокрация, на интегритета на българското общество", заяви той. Нормално е да ни изтръгнете от властта, но тезата - да изстържем ДПС от обществено-политическия живот на страната, стои извън полето на политиката, това е ксенофобия, каза Местан.

Лидерът на ДПС призова премиера Бойко Борисов да се разграничи от днешното "ксенофобско изстъпление, което нарича българските граждани човекоподобни". Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни явления, каза Местан. Днес ДПС не вади етническата карта, днес ДПС издига високо глас срещу инертното националистическо озвучаване на българската политика, заяви той.

Вчера се поклонихме пред паметта на Димитър Пешев, който предотврати депортирането на българските евреи и се противопостави на идеология, която превръща евреите в универсалното зло на Европа, каза Местан.

"Трябва ли днес да сложа символа еврейска значка на ревера си, за да придобие конкретен образ представата за ДПС като за новите евреи на България в 21-я век?", попита той и допълни, че няма да го направи, защото отказва да вярва, че това се случва в родината му. Вярвам, че тя ще остане страната на толерантността, посочи той.

Лютви Местан заяви, че рискът за националната сигурност не е бежанската вълна, а проникването на "радикални бацили" чрез тази нея. "Г-н премиер, не една, три телени мрежи да изградите на границата, този бацил не може да бъде спрян. Най-надеждната бариера срещу бацила на радикализмите е ДПС със своя модел, със своя национален, либерален и европейски профил. И отношението към ДПС е част от големия въпрос за вътрешната и външната сигурност на страната", каза още Лютви Местан.

Радан Кънев: ДПС нарича ксенофобия всеки опит в България да бъде спряно закрепостяването на общности с цел задържане в мизерия и пазаруване на техните гласове

В реплика към него съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви: "Наричате ксенофобия не езика на г-н Симеонов, който дълбоко не споделяме. Наричате ксенофобия всеки опит в България да бъде спряно закрепостяването на общности с цел задържане в мизерия и пазаруване на техните гласове".

Кънев се съгласи, че нито един от избирателите на ДПС не може да се види представен в назначенията на Движението в МВР и службите. "Никой не видя в Пеевски представител на българските турци, мюсюлмани и либерали, защото той не беше.

Защото заплахата за националната сигурност не са българските турци, мюсюлмани и либерали, не са българските роми. Заплаха са двете лица на ДПС", заяви Радан Кънев. Зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт каза, че ксенофобия означава омраза към чужденец. "Може би вие се смятате за чужденци в България? Но ние не ви мразим, ние критикуваме по нормален начин", заяви той. 

Коментари 120
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

120 коментара
 
- Не ти ли се иска да се върнеш към 50-те? - Еее, аз съм родена 80-те! Къде ме засили?! - За килограмите говоря...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Радев: Само две оферти за заместване на МиГ-29 и цената няма да се хареса

Радев: Само две оферти за заместване на МиГ-29 и цената няма да се хареса

България Преди 2 минути

Радев: Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските партньори на България

Няма заведено дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“

Няма заведено дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“

България Преди 11 минути

КЕВР предложи природният газ да поевтинее с 4%

<p>&quot;Легитимни мишени&quot;: Думите на руския посланик, които ядосаха Швеция</p>

"Легитимни мишени": Швеция привика руския посланик заради негови изказвания

Свят Преди 1 час

Руският посланик каза, че присъединяването към НАТО "ще превърне двете скандинавски страни в легитимни мишени на руските ответни мерки, сред които са и тези от военно естество"

Неизвестно животно

Останки от неизвестно животно озадачиха учените

Любопитно Преди 1 час

Изследователи в Австралия открили неизвестно досега древно торбесто животно, обитавало континента преди около 25 милиона години

Лойд Остин

Лойд Остин: Украинската армия се нуждае днес най-вече от системи за ПВО с голям обсег

Свят Преди 1 час

Според него в сегашната фаза от войната многоцелеви самолети Ф-16 не биха били от полза за Украйна

Неочаквани събития преобръщат живота на героите в „Много мой човек“

Неочаквани събития преобръщат живота на героите в „Много мой човек“

Любопитно Преди 1 час

Гледайте комедийната поредица утре вечер от 20:00 ч. по NOVA

Мамут

Огромно кюфте от мамут беше представено в Нидерландия

Любопитно Преди 1 час

Огромно кюфте от мамут беше представено в Нидерландия

Пол Нюман

Предлагат на търг часовници, принадлежали на холивудската легенда Пол Нюман

Преди 2 часа

Два ръчни часовника "Ролекс Дейтона", принадлежали на легендарния американски актьор Пол Нюман, ще бъдат предложени на търг през юни

Снимката е илюстративна

Киев призовава руснаците да не осиновяват деца, които са били "откраднати" от Украйна и депортирани в Русия

Свят Преди 2 часа

"Още веднъж напомням на всички т. нар. руски "осиновители" и "настойници": Рано или късно ще ви бъде потърсена отговорност", каза Ирина Верешчук

.

Марк Куин: Творецът, който изцежда кръвта си всяка година

Любопитно Преди 2 часа

За някои произведението "Аз" на Куин е изкуство, за други - вампирски трик

Фандъкова за новата детска градина в кв."Павлово-Бъкстон": Вече е завършена и има акт 15

Фандъкова за новата детска градина в кв."Павлово-Бъкстон": Вече е завършена и има акт 15

България Преди 2 часа

"Детската градина ще бъде за четири групи. 78 места са обявени за прием пред май", каза кметът

<p>Испания ще изпрати на Украйна първите шест танка &quot;Леопард&quot; след Великден</p>

В. "Паис": Испания ще изпрати на Украйна първите шест танка "Леопард" след Великден

Свят Преди 2 часа

Шестте танка ще бъдат доставени първо до Полша, откъдето ще бъдат предадени на украинските власти, уточнява изданието

"Домът на дракона": Защо съкращават втория сезон

"Домът на дракона": Защо съкращават втория сезон

Любопитно Преди 2 часа

Той ще се състои от осем епизода

Дълъг COVID и хронична умора: Как променят мозъка

Дълъг COVID и хронична умора: Как променят мозъка

Любопитно Преди 2 часа

Промените в мозъка при дълъг COVID имат много общо с промените в мозъка ни при хроничната умора, разкриват учените

Google

Google улеснява проверката на данни в търсачката

Технологии Преди 2 часа

Потребителите ще могат да виждат повече гледни точки

<p>&quot;Досиетата Х&quot; се завръщат</p>

Райън Куглър връща хитовия научнофантастичен сериал "Досиетата Х"

Любопитно Преди 2 часа

Научнофантастичният сериал "Досиетата Х" се завръща на екрана с разнообразен актьорски състав