Сините ще опитат да сезират Конституционния съд за референдума
Михаил Михайлов   
Източник: БГНЕС
36

Депутатът от "Синята коалиция" Михаил Михайлов заяви, че вече е предложил да започне събирането на подписи на народни представители за сезиране на Конституционния съд по казуса с референдума за АЕЦ "Белене".

Той участва в дискусия на кръгла маса в БТА различните аспекти от провеждането на подобен референдум.

Форумът бе организиран от Движение за енергийна независимост (ДЕН).

Много от участниците в дискусията се обединиха около тезата, че въпросът на БСП, както е предложен в подписката за референдума ( "Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на АЕЦ "Белене"?"), е противоречив от юридическа гледна точка и затова е нужно тълкувателно решение от съда.

На дискусията бяха обсъдени правните, икономическите и политическите аспекти от провеждането на националното допитване.

Правни аспекти

Емил Георгиев от Института за модерна политика заяви по време на кръглата маса, че е ненужно висок прага за валидност на референдума - не по-малко от броя гласували на предишните избори.

Теоретично е възможно да участват всичките регистрирани над 6 млн. избиратели, възможно е и да участват около 1 млн. души например - и в двата случая те имат легитимност, смята Георгиев.

Според него разумната граница би била 50% от регистрираните граждани. Трябва да се направи всичко възможно да има електронно гласуване, иначе идеята за пряката демокрация е ограничена от бюрокрацията, смята още експертът.

Според Георгиев разяснителната кампания е ключовият момент при провеждането на референдум. Тя се финансира от държавния бюджет, но може да се помисли по-активно и за включването на партиите в този процес, защото те са тези, които доведоха със своята политика до това суверенът да се изказва по този въпрос, заяви Георгиев.

Той предложи всички партии, които получават държавна субсидия, да участват в разяснителната кампания със свои средства.

Емил Георгиев заяви, че има редица вътрешни противоречия в законодателната база относно провеждането на референдум у нас. Законът всъщност е така направен, че да няма референдуми, каза Георгиев.

Правото на Народното събрание да формулира въпроса или въпросите в референдума не е достатъчно ясно формулирано, посочи той.

Във формулирания от БСП въпрос - "Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на АЕЦ "Белене"?" има два въпроса - дали искате да се развива ядрената енергетика изобщо и да се развива ли точно проекта "Белене" и гражданите ще са затруднени да отговорят едновременно и на двата въпроса, защото някой може да иска да се развива ядрената енергетика, но не чрез този проект, посочи още той.

Противоречие е още, че решение за строителство на ядрени централи според българското законодателство се взима от Министерски съвет, а решението за референдум се взема от Народното събрание.

Последно референдум у нас е имало през 1971 г. Сега при първия демократично проведен референдум е много важно това да е един легитимен инструмент, отбеляза Георгиев.

Според Димитър Иванов от ДЕН така, както е зададен въпросът от БСП, той противоречи на българското законодателство и затова трябва да се потърси тълкувателно решение от Конституционния съд по отношение на въпроса на референдума.

Ще използваме за сезиране на КС всички предвидени по конституцията на страната методи - чрез омбудсмана, чрез председателя на ВАС, председателя на ВКС, чрез главния прокурор или с подпис на 48 народни представители, каза Иванов.

Според Иван Сотиров от СДС, член на ДЕН, въпросът, формулиран от БСП, е незаконен, защото в него не се дават варианти - например "да, аз съм за развитие на ядрената енергетика - чрез строителство на АЕЦ "Белене"; чрез запазване на съществуващите мощности; чрез развитие на друг проект.

Коректният въпрос е "Искате ли да се развива ядрената енергетика изобщо", заяви още Сотиров.

Икономически аспекти

Председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски заяви, че себестойността на АЕЦ "Белене" изкуствено се занижава до два пъти под реалната й себестойност, защото не се представят всички разходи, свързани с проекта.

Централата ще има и експлоатационни разходи и заедно с тях цената на произведената електроенергия дори при най-оптимистичните допускания става 7 евроцента на киловатчас, ако централата заработи през 2016 г., както бяха първоначалните планове, каза Хиновски.

Това по думите му би било с около 40% по-висока от средната цена електроенергията през 2016 г. След 4-5 години цената на зелената енергия ще спадне и може да бъде дори и по-евтина от конвенционалната, каза още Хиновски.

Ние имаме свръхпредлагане на енергия в момента, а сме задължени да регулираме енергийния си товар, добави той. Ако задаваме въпрос на референдум, посочвайки конкретен проект, влизаме в капан, от който не се знае как ще излезем, добави Хиновски.

Красен Станчев от Института за пазарна икономика заяви, че заради проекта АЕЦ "Белене" и неговото развитие през годините страната ни е пропуснала развитието на други по-перспективни проекти - например ТЕЦ "Марица Изток 4".

ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобовдол" са рехабилитирани, но идеята беше да се затворят, за да се освободи място в енергийната система за новата ядрена мощност, каза още Станчев. Той посочи, че има пет различни експертизи от неправителствени организации и от консултанти по проекта, които отхвърлят необходимостта от този проект.

Върху него има много политически и исторически тежести и затова разглеждането на въпроса за референдум и разясняването на този въпрос на хората не бива да се претупва, категоричен е Станчев.

Политически аспекти

Не поставям избягването на референдума като абсолютно необходима цел, ако е необходимо, нека да има референдум, но той да бъде организиран по начин, така че да има стойност, коментира пред БТА Огнян Минчев, председател на Института за регионални и международни изследвания.

Според регламента за референдум по закон в него трябва да участват поне толкова хора, колкото са участвали на последните парламентарни избори, а тогава избирателната активност е била 62% от регистрираните гласоподаватели, посочи Минчев.

Швейцария и Нова Зеландия са единствените страни, в които референдумът се възприема като резонно средство за взимане на различни решения, във всички останали държави референдум се прави по ключови въпроси за националния суверинитет, посочи Минчев.

Като пример за възможен референдум Огнян Минчев посочи например членството ни в ЕС, но по този въпрос тогава не е имало допитване. По подобен на българския казус референдуми е имало в Италия и Австрия и не е лошо според Минчев да се чуе общественото мнение по въпроса за развитието на ядрената енергетика, но ако в този въпрос се включи конкретен проект, то въпросът става неизчерпателен и подвеждащ.

Ако се пита за АЕЦ "Белене" по тази логика трябва да се пита и за АЕЦ "Козлодуй", посочи Огнян Минчев. Политологът заяви, че зад искането за референдум от страна на БСП стоят политически цели, свързани с предстоящите парламентарни избори.

През казуса АЕЦ "Белене" се търси подкрепа, която съществено надвишава подкрепата на която самата БСП може да разчита в други условия, заяви Минчев.

Мотивацията пък на сега управляващата партия според него също да иска провеждането на референдум е, че по един по думите му "простодушен начин" в българския парламент са били представени хора с инвестиционни интереси в проекта.

"Това простодушие много бързо бе покрусено и веднага след това дойде новото решение - за подкрепа на референдума от страна на ГЕРБ", коментира Минчев по време на дискусията.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове