Радева: Миналата година Костинброд скри дистанцията между ГЕРБ и БСП
Мира Радева   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
32

Т ези резултати имат много лица, но все пак ги разглеждам като едно тържество на справедливостта, първо, заради много категоричната победа на ГЕРБ. Това каза за Агенция "Фокус" социологът Мира Радева.

"Очакваше се, че в една манипулирана социална среда, когато БСП, ДПС и Атака определят изборния кодекс, определят ЦИК, определят изборните правила, държат цялата държавна машина, те ще утвърдят властта си, но народът им каза друго: „Щом сте арогантни, щом ви усещаме като насилници, ние няма да го приемем", каза Мира Радева.

Според нея  ГЕРБ не е най-любимата партия на българския народ, дори обратното

"Другият момент, който е много съществен: много хора гласуваха на тези избори с идеята, че не могат да им се натрапват политически ГМО-та, политически инженеринг. Обяснявам си голямата дистанция между БСП и ГЕРБ с факта, че се натрапваше нов формат на политическа коалиция", каза още социологът Радева.

"Това, което показаха изборите е, че този тип партии – „България без цензура” и "Атака", разчитат на едни и същи гласове. „България без цензура”, плюс ВМРО, изсмукаха един и същи електорат, който се поддава на този тип популистко говорене.

Оттук нататък най-тежкият удар е върху БСП, защото ще излезе Бареков, ще каже: "Ето, ние сме млада партия, какъв резултат постигнахме”, поясни още Радева.

"БСП е сериозно подядена, един път от АБВ, втори път от "Българската левица", трети път от националистически партии от типа на "Атака", които се борят за любовта на Путин.

Тя се оказа един колос на глинени крака, т.е. нещо, което всички знаехме, че БСП се опира на една носталгия, на едни възрастни хора, че сред младите тя няма никакво влияние.

Едни реалности за тази партия бяха видими и узаконени. За мен, това съотношение от 10% дистанция между БСП и ГЕРБ, това е реалното съотношение на силите. Това щяхме да видим и на изборите през 2013 г., ако нямаше костинбродска манипулация”, поясни Мира Янова.

Андрей Райчев
Андрей Райчев Източник: БГНЕС

"Прекрасно представяне на ГЕРБ на изборите, те са безспорни победители,  повече от прекрасно представяне на Бареков, който взима двуцифрен процент. Това са чудесата на тези избори", каза в интервю за Би Ти Ви Андрей Райчев.

През последната седмица преди изборите три социологически агенции предрекоха първо място за БСП - "Медиана", "Сова Харис" и "Галъп".

Той призна провала на социолозите в прогнозирането на резултатите за европейските избори

и заяви, че ГЕРБ показва много добра форма и реализира максималния си потенциал. Райчев обясни резултата на Бареков с много тичане по провинцията и с много работа на място.

"За пръв път виждаме аудиторията на БСП да се държи така, както се държи сега – неявяване",

коментира Райчев. "Нито една агенция въобще, включително такива, които крайно не симпатизират на БСП, не предвиждаше нещо подобно. Това е голяма въпросителна, какво направиха тези хора, защо не се явиха на урните", попита той.

Според него за слабия резултат на БСП има три фактора:

"Фактор номер едно е Украйна. Лидерите на БСП заеха проевропейска позиция по въпроса за украинската криза и за Крим. Второто е безспорно разпадният процес АБВ-БСП. За обикновения бесепар така и не стана ясно защо прекрасният Първанов се сби с прекрасния Станишев.

Третият е куриозен – тук има една малка партия, даже не знам как се казва – Обединена левица или Българска левица, която е получила 3% почти. Тази партия е номер едно в листата. И пропагандната кампания на БСП не е успяла да съобщи на възрастния електорат, че не това е БСП, а другото", смята Райчев.

По думите му има няколко явно губещи в тези избори. "Освен колабиралата БСП, формацията на господин Първанов нищо хубаво не я чака. И двете националистически партии имат сериозен проблем. Големият политически въпрос – какъв е политическият резултат от тези избори? Сега отново ситуацията е патова. Единствената голяма промяна е, че на мястото на „Атака” седи Бареков”, каза още Андрей Райчев.

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов Източник: БГНЕС

Големият губещ на тези избори е БСП, коментира политологът Евгений Дайнов пред Нова ТВ.

Според него основното на тези избори е, че антиевропейските партии не влизат в Европарламента. Дайнов отбеляза, че макар да се смяташе, че ниска избирателна активност ще работи за социалистите, се оказва, че дори при относително ниска избирателна активност БСП не може да мобилизира избирателите си.

Възможно е да има избори до края на годината, заяви Дайнов в коментар за резултатите от днешните избори за Европейски парламент.

Повечето партии гледат на евроизборите не като на европейски, а като на репетиция за съотношение на силите тук, очевидно е, че БСП излиза като ранена от днешния вот, очевидно е, че това ранява и правителството, коментира Дайнов.

По думите му има двама победители на тези избори -  Николай Бареков, който добре организирал кампанията си и „извирал отвсякъде“, и малкият победител – ГЕРБ.

Татяна Дончева
Татяна Дончева Източник: БГНЕС

Татяна Дончева не се съгласи с него за победата на Бареков, като коментира, че в кампанията му са вложени огромни средства. Тя определи кампанията му като скъпа дори за парламентарно представителна партия.

"Атака" с днешния си резултат, който е под четири процента, е с "въпросителна" да влезе в нов парламент, заяви Татяна Дончева в изборното студио. Тя посочи, че затова "Атака" става потенциален крепител на статуквото, а БСП, със сегашния си резултат, по-скоро ще бъде за запазване на статуквото.

"Всеки разумен политик, особено амбициозен като Бойко Борисов, ще иска да обърне палачинката, дори само в рамките на този парламент", коментира Дончева. Според нея инструментите за преобръщане на палачинката са чрез прегрупиране на парламентарно мнозинство.

Трябва да маркираме какъв процент заема Българска левица с номер 1, смята Дончева,

защото битката на Станишев с ГЕРБ и на Станишев с Първанов изключва, че традиционно леви симпатизанти може да са гласували за левицата с номер 1.

Същият коментар направи Първан Симеонов от "Галъп" пред БНТ, който определи представянето на БСП като изключително слабо. По думите му е възможно объркване на гласоподаватели, които са гласували за първата партия в бюлетината "Българската левица" вместо за "Коалиция за България".

Огнян Минчев
Огнян Минчев Източник: БГНЕС

Европейските избори в България показват картина на сериозно променена политическа ситуация, на променени политически баланси, каза пред Радио "Фокус" политологът Огнян Минчев

"Имаме много ниска избирателна активност, която говори за обща криза на доверието в политическата система на България. Имаме много сериозна разлика между първата и втората политическа сила. Това е успех за ГЕРБ от една страна, но от друга страна е много сериозен неуспех, много сериозна криза за БСП.

Това, което се случи при по-малко от 35% гласували, само 20% да подкрепят БСП означава, че тя е била напусната, отказана и е била подкрепата на съществена част от нейното твърдо ядро. Това означава криза на доверието в партията в най-твърдо подкрепящите я български граждани.

БСП ще се опитат да обяснят това с феномена АБВ, но АБВ взе 3%, а кризата на партията надвишава много сериозно тези 3% - 10% е разликата с ГЕРБ

На практика поддръжниците на БСП са много сериозно разочаровани от начина, по който тя управлява страната, от коалицията, в която тя участва“, коментира Огнян Минчев

Той каза още, че след резултатите от евровота ще се върви към предсрочни парламентарни избори. Те ще са най-рано есента, най-късно началото на следващата година.

Политическото равновесие в страната е сериозно нарушено. ГЕРБ има пълното право да претендира, че е победител в днешните избори и че тази победа затвърждава водещата роля на партията в страната. ГЕРБ ще трябва да намери партньори, за да материализира победата си и на националните избори.

Антоний Гълъбов
Антоний Гълъбов Източник: БГНЕС

Политологът Антоний Гълъбов: Става дума за сериозна загуба на БСП, която не би трябвало да остане без последствия

В момента трябва да се види как ще реагира основната партия мандатоносител, а именно БСП. Тук вече става дума за сериозна загуба, която не би трябвало да остане без последствия, каза в интервю за Агенция "Фокус" Антоний Гълъбов.

Аз смятам, че ефективното управление на страната изисква получаване на ясен мандат. В момента имаме един управляващ политически съюз, подкрепян от една политическа, която не успява да преодолее прага за представителство в Европейския парламент. Единственото средство за преодоляването на подобна криза на политическа легитимност са изборите, каза още той.ю

По думите му активността на гражданите, в сравнение с тази от 2008 г. и 2009 г. е в рамките на това, което сме виждали до сега. „Тя е ниска, спрямо нашите очаквания за категорично ясно изявено гражданско участие, но е съизмерима с досегашния ни опит в това отношение”, обясни Антоний Гълъбов.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности