ДСБ иска да е ключов фактор за програмен десен кабинет
Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев   
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС
44
Оо овната цел на ДСБ е хората да бъдат освободени от хватката на бюрокрацията и на мафията, за да излезе България от кризата, каза зам.-председателят на партията Радан Кънев в интервю за Vesti.bg.

Той посочи, че целта минимум на коалицията ДСБ-БДФ е да влезе в парламента, за да не останат без представителство в Народното събрание хората, които произвеждат и създават благата. Програмата максимум е да бъдат ключов фактор за формиране на дясно програмно правителство, което да извади страната от кризата.

ДСБ знае как да се справи с икономическите монополи, защото те са "мишки в хамбар" - могат само да ядат, не могат да изграждат, защото нямат нито ресурса, нито желанието, нито намерението да градят нещо ново, посочи Кънев.

- Г-н Кънев, коалиция ДСБ-БДФ ви изпраща на битка в града, станал символ на протеста. Как дойде това решение и с какво смятате, че привличате варненци към каузите на ДСБ?


- Ако става дума за моето лично решение, то е взето много отдавна, защото моят род произхожда от Варна - още от ХIХ в. сме тук и наистина известни представители от рода ми са били от Варна и народни представители. Прадядо ми Никола Кънев, на чието име има и улица във Варна, е бил председател на Общинския съвет. Дядо ми Боян Кънев е един от основните проектанти на варненското пристанище горе-долу във вида, в който то е сега, на Корабостроителния завод. Така че родът ми е много свързан с Варна.

От момента, в който влязох в Националното ръководство на ДСБ, отговарям за града и освен това има една тенденция: от Варна тръгнаха много лоши неща в българската политика - разделението на десницата, образуването на тип мафиотски партии, мафиотско мнозинство в Общинския съвет, феноменът на купуването на гласове и фалшифицирането на изборни резултати.

Нашето желание е от Варна да тръгне и промяната - консолидацията на десницата, нова политика, нова икономическа политика. С кандидатирането на зам.-председателя като водач на варненската листа показваме един много силен ангажимент към района и целия Североизток, който беше в голяма степен зарязан от последните управления.

- И все пак, дори през последните месеци
обстановката във Варна като че ли се промени. В този град протестът носи и едно конкретно име и то е на бизнес групировката ТИМ. Как отговаряте на тези, които смятат, че справедливостта ще възтържествува само, ако градът бъде отново "отвоюван от ТИМ"?

- В голяма степен Варна наистина беше единственият център на спонтанни големи протести. Много беше показателно, че в протестите много масово участваха представителите на малкия бизнес, защото те страшно много пострадаха от управлението - коалицията между ГЕРБ и ТИМ, която де факто управлява града, и която е видима и на местно, и на национално ниво. Аз влизам много смело в тази политическа битка, защото съм един от малкото хора в България, които и като политик, и като публицист, не съм се свенил никога да говоря за тези проблеми, да предлагам и конкретни решения. Така че за нас това е предизвикателство, от което ни най-малко не се страхувам.

- Като юрист смятате ли, че има истинско решение на проблема с монополите, защото България не е единствената страна, където той съществува?


- Има две решения. Едното е юридическо и ние сме го дали преди година и два месеца, когато депозирахме в парламента промени в Закона за защита на конкуренцията, които отговарят на всички проблеми, които изкараха хората на улицата една година по-късно. Ние видяхме тези проблеми - говорим за монополи от две години, за това че в България няма истинска икономическа конкуренция от три години. Предложихме съвсем конкретни решения, които бяха отхвърлени от мнозинството на ГЕРБ и "Атака" умишлено, защото това мнозинство работеше за монополите, а не против тях. И до ден днешен и Бойко Борисов, и Волен Сидеров са хора, които обслужват монополите в България.

Важно е обаче и икономическото решение на този проблем и то до голяма степен преминава през привличането на ключови инвеститори, които реално могат да вложат в производство и инфраструктура. Защото икономическите монополи в  България са "мишки в хамбар" - те могат само да ядат, не могат да изграждат, защото нямат нито ресурса, нито желанието, нито намерението да градят нещо ново.

- Къде коалиция ДСБ-БДФ разпознава своята целева група избиратели?
Преди за ДСБ гласуваха антикомунистите, свободните, после фокусът беше пазарната икономика. Отново ли средната класа е вашият желан електорат?

- Съвсем опростено казано, можем да използваме и този израз. Нашата основна целева група са тези между половин и един милион българи, които всъщност имат ресурса да създават работни места и да извадят по този начин страната от кризата. Те създават на първо място работа за себе си - там са над 200 хил. самонаети българи и занаятчии, представители на свободните професии, и после създават работа на семействата си в семейния бизнес. Искаме те да бъдат освободени от хватката на бюрокрацията и мафията, така те ще могат да създават работа вече и на други хора, да наемат нови, да отварят работни места - всичко това, което не се случваше при управлението на ГЕРБ. ГЕРБ затваряха тези фирми, те изгониха тези хора в сивата икономика и не могат въобще да претендират за техния десен глас.

- При един толкова обеднял електорат, както сами констатирате,  дали са релевантни вашите послания, за да ви осигурят поне необходимите 4% за парламентарно представителство?


- Ние разговаряме с хора, които много добре знаят, че богатството не се създава от държавата, защото го създават те самите за себе си и за семействата си. Това че в момента всички сме много обеднели показва, че трябва да търсим решението в една власт, която да ни даде възможност и свобода да променим положението сами. Така че няма защо хората да са обезверени, те четат много внимателно програмите, знаят какво е правено в миналото и днес.

- Каква е програмата минимум и каква е програмата максимум, която си поставя вашата коалиция?

Програмата минимум, която смятам, че сме изпълнили и към момента, е парламентарно представителство, защото ние сме единствената дясна писта, опозиционна на ГЕРБ, и тези стотици хиляди българи нямат друг избор - те или ще си останат вкъщи, или ще гласуват за нас.
Така че ние се надбягваме единствено само със себе си на тези избори - нямаме конкурент. Трябва да си върнем доверието на хората, което през годините сме разколебали, няма защо да се лъжем. Така че програмата минимум е да не оставим без парламентарно представителство тези хора, а програмата максимум е да бъдем ключов фактор за формиране на дясно програмно правителство, което да извади страната от кризата. Аз нямам съмнение, че то ще бъде около нашата програма, защото нашата програма от последните 2-3 години е преписана в момента от абсолютно всички - от БСП, от ГЕРб, да не говорим от по-малките конкуренти. Ние не се сърдим, че крадат, хубаво е, че се учат, но става твърде бавно и не знам дали трябва да им вярваме, че като преписвачи ще имат смелостта да го приложат.

- Последните развития на събитията около ГЕРБ, изявленията на Мирослав Найденов, как ще се отразят на взаимоотношенията ви с партньорите ви в ЕНП и на възможността да се състави дясноцентристко правителство?

- За мен ГЕРБ не са никакви партньори. Винаги съм бил от хората в десницата, които са на позицията че с ГЕРБ на Борисов и Цветанов всяко сътрудничество е излишно и не може да носи полза на гражданите. Случилото се представлява една вътрешна война, която ме кара да мисля, че тази организация представлява интерес за прокуратурата, не за десния избирател. Така че десните избиратели ще търсят своя избор и ще го намерят, а те винаги са били повече от половината. Така че половината депутати ще бъдат десни.

- Как ще коментирате приоритетите  от
Хартата за добро управление на България в периода 2013 - 2018 г.?

- Хартата е изключително сериозен документ, подготвен от водещи експерти. С удовлетворение отбелязвам, че тя повтаря и развива позиции, които са защитавани трайно от ДСБ в периода от 2005 г. насам - както в социалната и здравна политика, така и в образованието, така и в съдебната реформа. Тя е поредно потвърждение, че ДСБ е безспорният лидер в политическия дебат в България, както и че само ние през годините сме имали смелостта да предлагаме и защитаваме верните решения, без да залитаме в популизъм. Тази харта е добра основа за програмно управление с кратък - например двегодишен - политически хоризонт, което да помогне за излизане от кризата и поставяне на основите на икономически растеж и здрави институции.

- Срещу кого ДСБ воюва на тези избори? Смятате ли, че намерихте точните си врагове. И какво стана със съюзниците ви?

- Ние не воюваме срещу никого и кампанията ни е 100% позитивна. Ние воюваме единствено срещу кризата, даваме решения за излизане от икономическата криза, защото това интересува хората, не подслушвания, не скандали, а липсата на работни места и на доходи.

- Оказахте се обаче, нека го наречем, капризни по отношение на коалиционната си политика.


- Ние не сме капризни към хора, от лични съдби не се интересуване. Безкрайно сме взискателни обаче към програмата, към това да има смелост и отговорност в политиката. Много хора, не се притеснявам да го кажа, преди тези избори мислеха единствено за себе си, развиваха личните си планове, включително повечето от тях развиват личните си планове отвъд изборите - те си правят сметки какво ще се случи в следващите 6-9-12 месеца с тях и с техните политически кариери. Ние не разсъждаваме така - ние хвърляме всичко на тези избори, защото те са решителни за активните и работливи хора в  България. Те могат да бъдат оставени без представителство и без шанс и как, като не са представлявани, ще извадят те страната от кризата.

- Доста от бившите Ви съпартийци се включиха в кампаниите на други партии. От гледище на случващото се в момента, смятате ли, че сгрешиха? Как се чувствате едни спрямо други като бивши партньори?


- Не искам да коментирам личните ни отношения а за това дали сгрешиха, мога да отговоря така: Не ги виждам никъде. Аз съм по улиците всеки ден и в градовете, в които са кандидати, тях ги няма - те правят някаква друга кампания. Така че очевидно са сгрешили - защото не ги виждам сред хората.

- Този път като че ли липсва традиционното вече за нашите избори чудо - битката се оказва между стари и малко или повече известни играчи в политиката. Дори хора като вас, които не са били в парламента, са разпознаваеми от гражданите.  Смятате ли, че това говори за установен по някакъв начин професионализъм и нормалност в политиката днес?
- Дай, Боже, да е така, но да не казваме големи думи. От едни избори не може да се направи окончателен извод. Явно е в момента, че няма месии, няма спасители, няма отмъстители, говорим за политиката сериозно - това за нас е хубаво, а съм сигурен, че е хубаво и за гражданите.

- Липсата на „чудо" от друга страна лишава „традиционните" партии от дежурните оправдания след вота. Какъв е днес човекът, който би разпознал партията на Иван Костов като свое представителство в следващото Народно събрание?

- Много хора ще я разпознаят и те ще бъдат различни, но аз понеже в момента правя много активна и много успешна кампания във Варна, мога да Ви кажа, че човекът е между 30 и 40 години, семеен е и носи отговорност за бъдещето на семейството си. Това са хората, които в голяма степен не са ни подкрепили през 2009 г., а на тези избори ще бъдат с нас.

- Кое е основното Ви послание към тях?

- Ние се явяваме на тези избори, за да освободим хора като нас - същите хора, от хватката на бюрокрацията и на мафията, защото те ни спират и заради тях няма работни места в България, заради тях моите връстници се чудят дали да не напуснат, след като веднъж вече  сме направили избора да останем в България преди 15 години, в момента сме изправени отново пред избор. Аз се явявам на тези избори, за да им кажа, че има смисъл да останат - да направим пак същи избор и да останем тук.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Toyota Prius

Автомобилите, с които собствениците им не могат да се разделят и след 15 години

Технологии Преди 1 час

В Топ 10 на класацията има само японски автомобили, а една от тези марки има смразяващите 7 представителя!

Снимката е илюстративна

Изключи, включи: Прости стъпки, с които да предпазим мобилния телефон от хакери

Свят Преди 1 час

Първа стъпка: Изключване на телефона Втора стъпка: Включване на телефона

<p>Вижте Лейди Гага в &quot;House of Gucci&quot;&nbsp;&nbsp;</p>

Първи постери на героите в "House of Gucci", вижте Лейди Гага като Патриция Реджани

Любопитно Преди 10 часа

Главните роли са поверени на Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино, Джаред Лето, Джереми Айрънс

29 юли 1981 г. - Чарлз целува Даяна на сватбата им

Предлагат на търг 40-годишно парче торта от сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз

Любопитно Преди 11 часа

През всичките тези години парчето торта е съхранявано в стреч фолио в стара форма за печене

Три нови заповеди, свързани с извънредната обстановка

Три нови заповеди, свързани с извънредната обстановка

Теми в развитие Преди 12 часа

Какво разпореди здравният министър

Директорът на "Св. Иван Рилски" сключил договор за наем без знанието на МЗ

Директорът на "Св. Иван Рилски" сключил договор за наем без знанието на МЗ

България Преди 12 часа

Сградата е с площ над 2000 квадратни метра и с наем от 66 000 лева на месец, които трябва да се изплащат от бюджета на болницата

COVID-19: Русия отново с рекорд по починали

COVID-19: Русия отново с рекорд по починали

Теми в развитие Преди 12 часа

Колко са ваксинираните във федерацията

Древните славянски ритуали, свързани със смъртта

Древните славянски ритуали, свързани със смъртта

Любопитно Преди 12 часа

Според древните славяни имало два вида смърт

При какви условия медиците ще получават допълнителните възнаграждения

При какви условия медиците ще получават допълнителните възнаграждения

България Преди 13 часа

Министерство на здравеопазването направи уточнения

<p>Жена носи лотариен билет за 33 милиона, без да знае&nbsp;&nbsp;</p>

Жена носила печеливш билет седмици наред, без да знае

Любопитно Преди 13 часа

Печалбата била за 33 милиона евро

Боил Банов

Антикорупционната комисия проверява имота на Боил Банов в Копривщица

България Преди 14 часа

ВАП сезира културния министър и изисква информация за имота

Шакира

Затвор заплашва Шакира

Любопитно Преди 14 часа

Съдия в Испания е видял "достатъчни основания" за процес срещу певицата

Почина народният певец Ивайло Герасимов

Почина народният певец Ивайло Герасимов

България Преди 14 часа

Новината съобщи синът му

<p>Спират строежа на правителствения комплекс&nbsp;</p>

Спират строежа на правителствения комплекс в "София Тех Парк"

България Преди 15 часа

Работна група ще изследва необходимостта от строежа

Вдигат пенсиите от 1 октомври

Вдигат пенсиите от 1 октомври

България Преди 15 часа

Средният им размер през тази година ще достигне 550 лв.

<p>Горят белите дробове на Турция (СНИМКИ/ ВИДЕО)&nbsp; &nbsp;</p>

Турски медии: Горят белите дробове на Турция

Свят Преди 15 часа

Въпреки усилията на огнеборците пожарите засега не са овладени