Правителството на ГЕРБ получи вот на доверие
Правителството на Бойко Борисов получи вот на доверие от Народното събрание   
Източник: Гергана Костадинова / БГНЕС
587

Правителството на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов получи поискания от Народното събрание вот на доверие.

От гласувалите 214 народни представители 140 подкрепиха правителството, 60 бяха против, а 14 се въздържаха.

Седем от отсъстващите депутати са от парламентарната група на ДПС, начело с Ахмед Доган и Емел Етем. Отсъстваше и изключеният вече от тази парламентарна група Касим Дал.

 Димитър Колев и Дарин Матов - независими депутати, членове на партията РЗС, подкрепиха правителството и веднага след това заявиха, че замразяват членството си при Яне Янев.

Гласуването бе явно, чрез ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със "за", "против" и "въздържал се".

Тази процедура се оказа твърде сложна и тромава и поради възникнали съмнения при броенето и протест на депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Мая Манолова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева реши да бъде извършено прегласуване.

Резултатът беше, че опозицията получи 12 гласа по-малко. При първото гласуване "за" бяха 141, "против" - 72, "въздържали се" - 13 депутати.

Обсъждането в Народното събрание

на поискания от министър-председателя Бойко Борисов вот на доверие започна с кратко негово изложение на мотивите му.

За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на народните представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели, посочи Борисов.

Той е убеден, че мерките, които се прилагат, за да бъдат разрушени онези "кръгове, които години наред са източвали държавата", пораждат съпротивата срещу правителството и него самия.

"Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото", отбеляза премиерът.

Целта според правителството е да се дискредитира политиката на управление на ГЕРБ и доверието към него.

Вотът на доверие, който поиска Министерският съвет, се отнася за "цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта".

В пленарното заседание на Народното събрание участваха всички министри

По време на дебатите те направиха подробен и конкретен отчет на извършеното в областите, в които работят и съобщиха намерения на правителството до края на мандата.

Пръв се изказа вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Постигнахме по-добри параметри от заложеното в бюджета. Фискалният резерв е над 6 млрд. лв. при заложен минимум от 4.5 млрд. лв., т.е., с 1.5 млрд. лв. повече от заложеното през 2010 г. Изпълнението на приходите за 2010 г. е над 100%., заяви той.

Изплатихме задължението на предишното правителство. Започнахме да въвеждаме правила, които да се спазват от всички и да извеждат икономиката на светло, да няма скрити практики, не е лесно, но го правим, изтъкна министърът.

Той напочни, че в Агенция "Митници" е била извършена драстична реформа, а днес няма нито едно политическо назначение от нито една партия.

Дянков на няколко пъти иронично се обърна към бившия министър председател, лидера на БСП: "Това можеше да бъде направено и преди, но не го направихте, нали така г-н Станишев?"

Засегнат, Сергей Станишев направи реплика, за да заяви, че никой не вярва на изнесените от Дянков факти, цифри и статистики.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков поиска доверието на народните представители, че ако големите енергийни проекти, бъдат договорени в интерес на България, те ще бъдат продължени, но ако това не се случи - че няма да се работи по тях.

Той поиска подкрепата на мнозинството за продължаване на политиката на правителството за енергийната независимост на България.

Министърът информира депутатите,че започва работа единен орган за концесии за подземни богатства, нещо, което бизнесът е очаквал от над 10 години - при предишните три правителства.

Трайков напомни също, че за първи път настоящото правителство е намалило цената на газа по действащ договор. Той посочи, че през миналата година е имало устойчив растеж на туризма.

След изказването на министър Тотю Младенов депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че нито дума и нито една цифра в казаното от министъра не са верни, а в държавата цари хаос, предизвикан от правителството.

Депутатът от Ботевградско, който е председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, започна да се кара с премиера Борисов, предизвика скандал и бе отстранен от залата от председателя Цецка Цачева, тъй като според нея е нарушил няколко пъти правилника на Народното събрание.

Председателят на БСП и председател на парламентарната група на Коалиция за България

Сергей Станишев поиска Бойко Борисов да подаде оставка и да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори

Той съобщи резултати от социологически сондажи, според които ГЕРБ ще загуби евентуалните избори, но не посочи, кожй е прави тези сондажи.

Станишев нарече министър-председателя "гьонсурат", обвини го, че "презира народните представители" и "замита проблемите под килима". Не пропусна да упрекне и прокуратурата, която "услужва на управляващите", по думите му.

Скандал избухна, когато на трибуната излезе Тодор Великов, който напусна РЗС, и призова бившите си съпартийциС да подкрепят правителството, защото то е единствената алтернатива пред управлението на държавата, понеже останалото е "хаос и безредици".

Великов прочете част от писмо до лидера на РЗС Яне Янев от член на партията,  в което се споменава предложение да бъдат предоставени 100 хил. лева.

В това време Великов бе нападнат от члена на РЗС Емил Василев. Председателят Цачева изгони Василев за три поредни заседания.

По-късно пред журналисти Тодор Великов каза, че откъсът, който е чел е от писмо, написано от Емил Василев през юни 2009 г., в което той иска оставката на Янев като председател на партията, защото лидерът му казал, че може да му предостави средства в размер на 100 хил. лв., от които той да върне 50 хил. лв. като личен заем. Василев казал, по думите на Великов, че не е в състояние да извърши това, защото е беден човек, няма такива възможности и затова се оттегля от изборната кампания. След което променил решението си.

"Показах писмото, защото вчера г-н Василев си позволи да каже, че независими народни представители са били атакувани от ГЕРБ с крупни суми, за да гласуват за правителството", продължи Великов.

Ако имат смелост, колегите от РЗС да се явят на детектор и да кажат предлагани ли са им пари, за да гласуват "за" или "против" правителството на Бойко Борисов, каза още Великов.

Според зам.-председателя на ДПС Лютви Местан може да се предотврати трансформирането на усещането за морални проблеми във  властта в политическа и правителствена криза.

ДПС осъзнава, че все още го няма очертан форматът на евентуално следващо управление,

вие го знаете и експлоатирате успешно този дефицит на политическия процес, заяви Местан. Той обаче предупреди, че политиката не търпи дълго състояние на безалтернативност.

Въпросът има ли парламентарна подкрепа ГЕРБ днес ще получи утвърдителен отговор, но няма да замести въпроса все още ли има ГЕРБ достатъчна подкрепа от българския избирател, за да води същата политика или това доверие вече е разколебано и хората дават знак за спешна корекция на грешни политики, посочи Местан.

Днес ще получите редуцираната подкрепа, която ви е необходима - само на "Атака", каза Лютви Местан и изрази притеснение, че акопод една или друга форма сините не дадат подкрепата си, това означава да расте относителната тежест на "Атака" в управлението на страната, което било опасен сценарий.

Вицепримерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов напомни, че това правителство задържа "Килърите" и имаше куража да започне разследване за поръчковите убийства в България. "Бяха публикувани от неясен източник дадени разговори и вие веднага взехте да говорите със заключения за това, което се случва", така той коментира скандалите с публикуваните телефонни разговори.

Цветанов отбеляза, че сегашното правителство и сегашният парламент сформираха подкомисия за контрол върху работата със специални разцузнавателни средства (СРС) на паритетен принцип и тази комисия не се оглавява от мнозинството.Той бе категоричен, че приказките за подслушване на милиони граждани, не отговарят на истината. СРС се прилагат за 3 до 5 хиляди граждани.

Председателят на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов изложи аргументите, заради които той и колегите му ще гласуват "въздържали се".

Подкрепяме редица действия на правителството на ГЕРБ, но не и цялостната му политика, а днешният вот е за цялостна политика, обясни Костов.

Според Костов сегашният вот не е в състояние да реши въпроса с подслушването на телефонни разтовори и с употребата на СРС.

"Този въпрос се решава от съдебната власт. Това значи, че ние не можем да се произнасяме за него. Тези неща са въпрос на обследване от прокуратурата", каза Костов. И добави: "Въздържали се" означава, че ще ви подкрепим, когато тръгнете в посоката, за която настояваме. Ние можем да ви браним, за разлика от други. Тръгнете и ще ви подкрепим", заяви съпредседателят на Синята коалиция.

Като една от сериозните слабости на управляващите той посочи, че във висшата държавна администрация продължават да действат останки от корумпираните схеми на тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ.

"Искам доверието на Народното събрание, за да бъде свалена сянката на Държавна сигурност, легнала върху българската дипломация, да прекратим съмнението, че агентите, а не институциите, скритите, а не избраните, управляват страната." Така министърът на външните работи Николай Младенов обясни пред депутатите защо, според него, кабинетът трябва да получи подкрепа за провежданата политика.

Изказванията на членовете на кабинета обобщи министърът на отбраната Аню Ангелов: Не разчитам на вота на всички тук, разчитам на вота на достойните хора, които не зависят от никого, заяви той.

След като изслуша яростните, повторяни много пъти нападки на депутата Яне Янев, премиерът Бойко Борисов му каза от трибуната:"Трябваше да ми ги кажете тези неща, когато дойдохте след парламентарните избори в Банкя, за да се пазарите да влезете във властта, а не чак сега..."

В заключителното си изказване Борисов благодари на бившия премиер Станишев и на ДПС за европейските правила, по които според него участваха в дебата.

Той специално се обърна към депутатите от Синята коалиция, на които каза, че се чувства подведен от тях.

"Ако през 2009 г. ми бяхте казали, че няма да ме подкрепяте, а ще се въздържате, когато трябва да гласувате, аз нямаше да съставя правителство", обясни премиерът, обръщайки се към Иван Костов и Мартин Димитров.

По повод условията, поставени от лидерите на СДС и ДСБ за подкрепа на правителството, Бойко Борисов даде редица примери, с които доказа, че кабинетът му всъщност отговаря на тези изисквания и ги изпълнява.

Дебатът започна в 10,10 ч. и приключи в 17,10 ч., а гласуването продължи до 19 ч.

Коментари 587
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

587 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 3 минути

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Свят Преди 20 минути

Според Центъра за борба с киберпрестъпността, на територията на ЕС в момента действали десетки зловредни банди

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция