Политици: Кой вдига цената на тока?
Източник: БГНЕС
77
Увеличението на цената на електроенергията е заради лобисткия закон за ВЕИ, приет от тройната коалиция през 2007 г., заяви Цвета Караянчева в декларация в Народното събрание от името на депутатите от ГЕРБ.

От 2007 г. до средата на 2011 г., когато правителството на ГЕРБ промени закона за ВЕИ, са подписани ангажименти на държавата за около 12 хиляди мегавата инсталирана мощност, която се равнява на около шест атомни електроцентрали, каза Караянчева.

Ако законът не е бил променен, сега увеличението на цената на тока е щяло да бъде не с 13, а с 28 процента.

Народната представителка посочи, че с влизането в сила на измененията, предложени от ГЕРБ, през май миналата година, договорите са намалели до 4 хиляди мегавата, а от тях са допуснати да се построят едва 600 мегавата - т.е. 5% от подписаните по реда на стария закон договори. Не е подписан нито един нов договор за ВЕИ с цел да се защити общественият интерес и бизнесът.

Върнати са правомощията на ДКЕВР, за да може комисията да ограничава чрез определяне на преференциални цени инвеститорския интерес, обясни Караянчева.

Тя обясни, че в закона от 2007 г. освен гаранция за изкупуването на електроенергията за десетилетия, е била фиксирана цената на тази енергия, като така реално са отнети всички правомощия на ДКЕВР да се намеси и да "охлади" инвеститорския интерес.

"Може би защото сме най-богатите в ЕС, правителството на тройната коалиция реши да направи закон, с който да привлече капитали от цял свят в този сектор в първите години на периода до 2020 г. и да обрече обществото и бизнесът да плаща най-високите цени за ВЕИ за десетилетия напред.

Това е лобизъм - да ощетиш обществото и бизнеса с десетки милиарди левове, да се облагодетелстваш, като създаваш проекти, подписваш договори и ги продаваш на чужди инвеститори", заяви Караянчева.

Всеки може сам да сравни стотина отсечени дървета заради лифт или влек с десетките милиарди левове, с които този закон ощети хората, каза тя.

Казаното от народната представителка беше потвърдено в Народното събрание и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Похвално е, че тройната коалиция си призна, че са за зелена енергия и за България, но кой ще плати сметката?

Сега я плащаме сметката, сега я плащат и хората, и бизнесът, благодарение на закона от 2007 г.",

заяви той.

"Чухте много ясно - 12 000 мегавата подписани договори по реда на закона от 2007 г. Целият свят се изсипа тук да инвестира в зелена енергия", допълни Добрев.

Той отново напомни, че законът, разрешаващ тези 12 000 мегавата, е бил променен и от 3 май миналата година, са спрени всички ВЕИ проекти. Няма нито един нов договор.

"От 12 хиляди мегавата ги намалихме на 600 мегавата - това са едва пет процента. Ако бяха 2, 3 или 5 хиляди мегавата, знаете ли какво щеше да се случи с цената на електроенергията в България? Щеше сигурно да се увеличи с поне 100%. Така че, не спекулирайте с тази тема. Оправихме вашите каши. 95% от проектите не се случиха, благодарение на това, че променихме закона" , обърна се министърът към депутатите от БСП и ДПС.

Около 130-150 млн. лева ще са допълнителните загуби за НЕК, ако токът не поскъпне с още 3 процента от 1 юли, заяви министърът по-късно пред журналисти в парламента.

След като говори пред депутатите, той се върна в сградата на Народното събрание, за да отговори на въпроси и да опровергае твърдения, че е избягал от репортерите.

"Не бягам, не се крия, само от кучета като дете съм бягал",

така Добрев иронизира някои медии.

Той обясни, че не е разбрал, че има интерес за още въпроси към него, а и е закъснявал за среща със синдикатите от ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Добре, че Семерджиев имаше куража да види реалните цифри и даде реалното увеличение, защото ако регулаторът беше оставил 10% увеличение, тези 3 процента отново щяха да са сметка на НЕК, която знаете в какво състояние е. Това щяха да са допълнителни 130-150 млн. лева щета, загуба за НЕК", коментира министърът.

Отново попитан на какво се дължи допълнителното увеличение на цената на тока с 3%, министърът обясни, че при предварителната прогноза регулаторът е сметнал около 300 мегавата нови ВЕИ-мощности, а в последствие са се оказали над 600 мегавата.

"Според мен регулаторът можеше още преди един месец да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация и да не става тази изненада в последния момент", каза Делян Добрев.

Но посочи, че още от март-април се е виждало, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата.

"Въпреки че виждах, че прогнозата е грешна, никога не съм се бъркал в работата на независимия регулатор", добави Добрев. Той обясни, че тези 3 процента увеличение са специално за "зелена енергия", те са допълнение към 5-те процента в първоначалната прогноза.

От цялото увеличение на цената на електроенергията с 13 процента от 1 юли, 8% са за зелена енергия.

Грешки и на сегашното, и на предходното правителство

са причина за рекордното увеличение с 13 процента на цената на електроенергията, заяви депутатът Мартин Димитров.

От името на парламентарната група на Синята коалиция той обясни, че грешна политика на тройната коалиция е допуснала заявления за 12 000 мегавата ВЕИ-проекти. Ако те бяха реализирани, щеше да има още  по-голямо повишение на цената на тока, каза Димитров и добави, че предишното управление не е имало държавна стратегия за  развитието на ВЕИ-сектора.

Другата основна грешка е, че се избърза с осъществяването на  тези проекти по високите цени, каза Димитров и добави, че цената на "зелената енергия" намалява всеки ден. Имахме срок до 2020  г. - защо беше това бързане, попита съпредседателят на Синята  коалиция и посочи, че това е отговорността на сегашното  управление.

Мартин Димитров, който е председател на парламентарната Комисия по икономическа политика, заяви, че комисията е взела редица мерки за решаване на проблема, но бързането да се сключат договорите по високите цени се е оказало фатално.

Депутатът предложи три мерки за решаване на проблема с високите цени на тока. Трябва да се развие енергийната ефективност, това е начинът гражданите да усетят в по-малка степен увеличението на цената на тока, каза той.

Друга мярка е удължаването на живота на Пети и на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Ако бъде допусната най-малката грешка, ще загубим най-евтиния и най-сигурния ток в България, каза Димитров и добави, че двата блока могат да работят поне още 15, дори 20 години.

Икономическата комисия ще бъде в централата в началото на идната седмица, за да разбере как се движи този процес.

Синята коалиция призова правителството да не подписва ангажиментите по "Южен поток", преди да е осигурило ниска и добра цена за руския природен газ за България.

"Коалиция за България" поиска компенсации на доходите на най-уязвимите

групи български граждани заради рекордното нарастване на цената на тока.

Зам.- председателят на парламентарната група Ангел Найденов от трибуната на Народното  събрание посочи, че поскъпването на електроенергията с 13 процента е поредната изненада, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот.

Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации, попита  Найденов.

Според БСП трябва да се направи и анализ на въздействието на всички компоненти в цената на електроенергията.

Депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза пред журналисти, че до днес прогнозата на ДКЕВР е била за 10% увеличение на цената на тока. Откъде се появиха тези 3 процента отгоре, тази "зелена  добавка" нямаше ли я до вчера, попита той.

"Някой е наредил тази нова цена, това е независимостта на ДКЕВР. Изпълнителната власт е дала заповед да се вдигне с 13 процента токът на българина в годината, в която очевидно кризата ще се повтори в ЕС", подчерта Петър Димитров.

Той смята, че причината за повишението на цената на електроенергията е, че управляващите дълго време са задържали цената, с което са вкарали в несъстоятелност НЕК, и понеже сега НЕК е в изключително тежка финансова ситуация, тежестта  трябва да се прехвърли върху всички българи и върху бизнеса.

Петър Димитров посочи, че парламентът не носи отговорност за  тази цена, която ДКЕВР е формирала.
Коментари 77
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

77 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче