57
Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати, каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от лондонското Сити.

Той се срещна с тях днес в британската столица, съобщи прессекретариатът на президента.

В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава.

По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълнил президентът. Според Росен Плевнелиев,

въпросът за България не е дали, а колко бързо ще върви напред.

Президентът припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор. Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, казва още Плевнелиев.

Пред представители на финансовите институции в лондонското Сити държавният глава посочил, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа. Според президента,

огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област.

Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България. "Не искаме да сме зависими само от една тръба", коментирал още държавният глава и допълнил, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представил и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години, казва Плевнелиев.

Пред българския президент представителите на лондонското Сити посочили, че макроикономическата картина на България изглежда "перфектна" - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж

Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда

и в отрасли с висока добавена стойност.

Участниците в бизнес срещата проявили интерес към възможностите за приватизация на "Българския енергиен холдинг" и Пристанище-Варна, както и за правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.

Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Плевнелиев получил и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия късно снощи и класирането им на полуфинал на Олимпийските игри в Лондон.

В рамките на програмата си днес президентът ще посети информационно-технологичния клъстер "Tech City UK", a вечерта ще се срещне с наши сънародници, работещи в Лондонското Сити.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@