Плевнелиев: Рестартът на държавата е мит
Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
341

Митът, че политическата класа в България трябва да бъде изметена, че е необходима коренна промяна в системата и рестартиране, е особено опасен.

Това каза президентът Росен Плевнелиев при отчитане на втората година от встъпването си в длъжност, предаде Агенция "Фокус".

По думите на държавния глава решението за България не е през нова доза революции, месии и популисти, а чрез работещи институции.

"България има нужда не от политици, които обещават всичко и са велики оратори, а които подсилват и надграждат институциите в демократичната държава", заяви Плевнелиев.

"Ако подкрепях определени политически субекти, бих бил президент разединител. Направих обратното – подкрепих гражданското общество в неговите искания. Президентът е обединител на нацията, не на управляващите, на една или друга партия", посочи държавният глава.

Това, че се говори за СРС-та, е удобно за много хора в България, защото се измества по-важният дебат – какво се случва в администрацията, енергетиката, здравеопазването, дори в българската политика и демокрация,

коментира президентът по повод поредния СРС-скандал, свързан с конфликтите в БСП.

"За първи път допускаме в демократичната история в България едно не толкова демократично действие – да допуснем лидерите да се сблъскат един с друг, да изгорят всички мостове помежду си, да не могат да се гледат, да се чува от парламентарната трибуна, че единият заплашва другия. Нормално е да има сблъсък на идеи и политически идеи, не е нормално да има личностен сблъсък, който да прерасне във войни и конфликти”, подчерта държавният глава.

"Ние ще видим този сблъсък да се разгори до идващите европейски избори. Българските граждани трябва да чуят добрите идеи по време на една кампания, но още отсега се започва със СРС-та, записвани разговори, подслушване, скандали, които са ни толкова познати и изместват по-важното", посочи още президентът.

Функционирането на пазарната икономика е затруднено от корупцията, олигархията и монополите,

смята Плевнелиев. "Това са пречките пред инвестициите. Нуждаем се от ефективни и независими регулатори", заяви държавният глава. "Политиците трябва не да командват и кадруват съдебната система - важно е те да заработят за народа, а не за себе си”, добави той.

"Трябва да бъдем равни с другите европейски народи. Трябва да оздравим българската демокрация, като докажем на себе си и на света, че сме достойни и силни да променим отечеството си и да гарантираме демократичността, посочи държавният глава.

"2013 г. беше годината на гражданската енергия. Тази енергия ще ни помогне да превърнем 2014 г. в година на отговорните решения”, допълни Плевнелиев.

Искането на хората за морал в политиката може да е закъсняло след толкова много разочарования в годините на прехода, но днес и за в бъдеще то е безспорно,

смята той. По думите му най-тежкият дефицит днес, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие. Държавата трябва да застане зад своето гражданско общество, каза още президентът.

Подадената ръка от гражданите за промяна и реформи е историческият шанс, за които говорих през годината и който се надявам да не се превърне в исторически срам, ако гражданската енергия бъде пропиляна, а политиците не променят нищо, посочи Плевнелиев.

Президентът заяви още, че приоритет на приоритетите за България трябва да бъдат работещите институции, защото идеите на политиците и на гражданите могат да намерят своята реализация само чрез институциите.

Плевнелиев съобщи, че през февруари ще свика КСНС по темата за финансирането на стратегическите приоритети на България чрез механизмите на ЕС и Договора за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г.

За съжаление, бежанците са тема, която не ще успеем да оставим в 2013 г.

"В страната ни дойдоха хора, бягащи от злото на войната и в Сирия. Те търсят помощ и закрила. Като толерантен и цивилизован народ, се отнасяме отговорно към това предизвикателство. По темата с бежанската вълна проведох и Консултативен съвет по НС. Този съвет излезе от спиралата на непрестанно политическо противопоставяне", обобщи Плевнелиев.

По думите на държавния глава ЕС е изправен пред предизвикателствата на популизма и радикалния национализъм. "Изборите за Европейския парламент през месец май 2014 година ще бъдат ключови за развитието на Съюза", добави той.

"България винаги е защитавала своята проевропейска ориентация. Вярвам, че ще го докаже и на предстоящите евроизбори”, каза още Плевнелиев.

Подкрепям строителството на газопровода "Южен поток" при съобразяване на проекта с изискванията на европейското законодателство и изпълнение на проекта по европейските правила и на пазарни цени,

каза  още президентът. "Работим усилено за диверсификация на страната чрез строителството на газови интерконектори, како и концесия за добив на газ в Черноморския шелф на България. Стратегически важен за страната е газовият интерконектор България – Гърция, осъществяващ връзката с газопровода Транадриатическия газопровод, по който ще тече газ от Азербайджан за Европа”, допълни държавният глава.

"България е важен фактор за стабилизирането и европейското развитие на държавите от Западните Балкани. Работим за добросъседство, европейско развитие и просперитет на Балканите.

Заздравихме отношенията с държавите на Балканите, които никога не са по-добри, а перспективите за развитие в региона – толкова силни. Получаването от Сърбия на дата за преговори в присъединяване към ЕС е стратегически важно за мира и просперитета на Балканите”, посочи още Плевнелиев.

Сегашните управляващи показаха, че не правят разлика между такса и данък, а когато не разбират от това, то не разбират от Конституция,

каза президентът в отговор на въпрос за таксата на ВЕИ, сезирането на Конституционния съд и реакцията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде Агенция "Фокус".

"Сезирам Конституционния съд. Какво толкова правим, че министърът на енергетиката иска да инициира протести срещу държавния глава? Инициираме протести, когато държавният глава ползва конституционното си право? Каква държава сме? Докъде ще го докараме", запита Плевнелиев.

"Във ВЕИ сектора има хиляди малки и средни производители, в „кафявата” - има трима, в ядрената – не коментирам. Аз застанах зад малките и средните. Това, за което аз алармирах, е прозрачността в сектора", каза президентът.

Президентът Росен Плевнелиев каза в отговор на въпрос за отношението му към правителството, че неговият подход е изцяло прагматичен

Плевнелиев каза, че има добра комуникация с премиера и с някои от министрите като тези, които имат компетенции спрямо правомощията му - министрите на външните работи и на отбраната. Той посочи, че за него е важно да бъде полезен на нацията и да подкрепя смислени дългосрочни национални приоритети.

Моите отношения с управляващите днес са базирани изцяло на моето разбиране, както и че като президент обединител съм длъжен да застана зад всяко смислено искане на моя народ и да се опитам да го вкарам в дневния ред на институциите, посочи Плевнелиев.

Президентът каза, че е застанал категорично на страната на гражданското общество в България и възможността на българите да посочат проблемите си и да изискват тяхното решаване. Той допълни, че не съжалява за това и ще продължава да заема такава позиция.

За работата си с другите институции Плевнелиев изрази убеденост, че с действията си показва един смислен подход , при който грешките се посочват и доброто се надгражда. Той посочи, че с правителството са постигнали не малко в последните шест месеца по осигуряването на последователност в българската външна политика, работят заедно за енергийна диверсификация и се радва, че и сегашното правителство постига не малко по тази тема.

На различни позиции са за АЕЦ "Белене", за енергийната ефективност, за електронното правителство

Плевнелиев каза още, че административно-командното смъкване на сметките на ток с 5% е временно решение, което влошава финансовото състояние на НЕК и което ще се плати от българските граждани. Президентът каза, че реформата в енергетиката е повече от важна, но тя още не се е случила, както и актуализацията на стратегията за енергийна ефективност.

Президентът каза, че ще присъства на закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи

Плевнелиев каза, че като държавен глава е последният човек, който ще политизира спорта. Той допълни, че като човек, който обича спорта и спортува, знае колко е важно спортът да не се политизира.

По време на работното си посещение, освен че ще присъства на заключителната церемония на игрите, Плевнелиев ще се срещне с българските олимпийци.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова Източник: БГНЕС
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова Източник: БГНЕС
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова Източник: БГНЕС

 

Коментари 341
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

341 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите