Плевнелиев: Няма да има "златен дъжд" от инвестиции
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
45

2010 г. ще е тежка както за икономиката като цяло, така и за строителния бранш, каза в интервю за БТА министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

По думите му страната ни няма да бъде залята от "златен дъжд" под формата на банкови кредити и лесни пари от чуждестранни инвестиции.

Амбицията ни е в края на седмата година усвояемостта на еврофондовете чрез оперативната програма "Регионално развитие" да достигне до 60% и страната да може да се гордее, че средностатистически е един нормален член на ЕС, заяви Плевнелиев.

Ето част от интервюто с него:

- Какви промени се предвиждат за 2010 г., за да не стане държавата отново длъжник на пътните компании при зимното почистване и при текущите ремонти на пътните участъци?

- Ще трябва да следим много внимателно да бъдем в определения бюджет. За целта ще въведем механизмите на финансов контрол и добрите практики на финансовия мениджмънт в пътната агенция.

Ще въведем всякакви механизми на отчетност, каквито до момента са липсвали - регистри на договорите, отчети всеки месец, прогнози.

Преди всичко ще заложим на дисциплината, което означава да не възлагаме договори устно и да не възлагаме финансово необезпечени договори, а да се движим в рамките на това, което разполагаме.

- Кога най-рано се очаква да заработи специален фонд, в който да се натрупват средства за поддръжка на пътната инфраструктура?

- Добро начало е, че всички приходи от винетки ще отиват за текущ ремонт и поддръжка на пътищата и това са прогнозно около 200 млн. лв. за следващата година. Вероятно от 2011 г. ще има възможност да се реализира идеята други приходи, които държавата събира като данъци и такси, да отиват за тази цел.

- Министерството инициира създаването на работна група за подобряване на нормативната база в областта на жилищната политика. Какви са очакванията ви за работата на експертите?

- Освен нормативните проблеми, предстои групата да се занимава със сеизмичната устойчивост на сградите, които ще се санират, тяхната енергийна ефективност, състоянието на инсталациите.

Необходимо е да подготвим добре структурирана стратегия за повишаване на енергийната ефективност в жилищния фонд на страната, защото досега нашите колеги в Брюксел достатъчно много сигнализираха, че се работи на парче.

Става дума за около 720 хил. жилища в около 14 600 сгради, в които живеят около 2,5 млн. българи. Условията на Брюксел, когато отпуска средства, е парите да стигат до обикновените хора, което значи да не бъдат откраднати по веригата и те да имат дългосрочен смисъл.

- Кога очаквате експертите да приключат работа?

- Вероятно ще са им необходими между четири и шест месеца. Ако успеем да подготвим качествена стратегия през 2010 г. и намерим финансиране, най-късно през 2014 г. с новите европейски програми би следвало да се справим. Стратегията ще бъде предложена за обсъждане в парламента, тя ще бъде разгледана и от браншовите и бизнес организациите. Единственият начин да успеем е, когато имаме обществен консенсус.

- Съществува и проблем с изчерпването на живота на някои от панелните блокове. Какви мерки могат в тази посока да бъдат предприети от държавата?

- Животът на панелните сгради е минимум 80 - 90 години, от които вече са минали 30 - 35. Срокът може да се удължи с правилни действия, защото в момента там водата влиза отвсякъде, а тя е най-големият враг на една сграда.

Към решаването на проблемите с течове е насочена програмата на ПРООН - ремонт на покривите, на фасадата, изолация, т.е. опаковаме сградата отвън и тя спокойно ще може да живее поне още 100 години.

В момента държавата финансира солидарно със собствениците с по 50% от средствата за саниране. Сметките за ток падат с между 40 и 60 на сто, но и държавата икономисва от вложенията си в енергийна ефективност, защото голяма част от енергията се губи от пренос.

- Прогнозирахте, че следващата година ще бъде тежка за строителния сектор. Дали има ревизия в октомврийските ви прогнози?

- Поне до средата на следващата година ще ни е много тежко, защото ние нямаме финансова криза, а има икономическа криза и то дълбока. Нашите пазари се сринаха, безработицата тепърва ще се увеличава, банките не финансират реалната икономика и това ще се задълбочава още повече.

Преди всичко това ще се отрази на строителния сектор. Причината е, че банките смятат, че строителната индустрия като цяло е високорискова и няма да финансират подобни проекти или това ще стане в много малка степен.

От тази гледна точка искам да съм по-скоро консервативен реалист, отколкото лекомислен оптимист и виждам една много тежка 2010 г.

Правителството прави всичко което може, но при пълното ограничение на Бюджет 2010 и при всичко останало, което може да предприемем, ние не можем да извадим пари и да наливаме просто така, защото ще създадем проблеми на всички българи.

- Като казвате, че следващата година ще е много тежка, визирате цялата икономика или конкретно строителството?

- Визирам цялата икономика. Поне до средата на следващата година минимум. Виждам цялата 2010 г. много тежка за строителния бранш, защото той от двигател на растежа сега ще се превърне в следствие на растежа. Това означава, че досега се наливаха бързи кредити в недвижими проекти, което генерираше работа за строителния сектор.

Досега имаше два основни двигателя на растежа - банките, които еднократно между 2004 и 2008 г. раздадоха страшно много кредити. Вторият важен фактор бяха евтините пари, които се изразиха в 15 млрд. лв. чуждестранни инвестиции, които заляха България и от тях една голяма част отидоха в строителния сектор и свързаните с него финансови отрасли и услуги. Това също беше еднократен акт.

Лесните пари ги няма, следователно нещата вече стоят обратно - първо икономиката трябва да тръгне, за да може и строителството да се съживи.

- Докъде стигна идеята за създаване на Агенция по водите, която да поеме единното управление на сектора?

- Агенцията по водите е еманацията на държавността и, ако успеем да я направим заедно с Министерството на екологията, това ще бъде страхотно, защото продължавам да твърдя, че при една голяма суша в страната ще възникнат проблеми.

В България собственици на язовири са най-различни институции, които не са координирани помежду си, това е пълен абсурд. Все едно пътищата да са в пет министерства. Как очаквате тогава да се случват пътища!

Идеята е сектор "Води" да отиде в една агенция, която да формира държавната политика по аналогия на агенциите за горите, за информационните технологии и пътната агенция. Все още не е ясно дали тя ще бъде към екоминистерството.

Преди това ще трябва да се сформират асоциации, да се уреди възможността общините да могат да влязат в тези асоциации, да се направи пилотният проект с Международната финансова корпорация по сключен договор с нея, да се тестват първите възможности за публично-частно партньорство. Това означава, че 2010 г. ще е годината за подготовка на тази агенция, още повече, че в бюджета за следващата година не са предвидени средства.

- Има ли промяна в сроковете за магистрала "Тракия"?

- На 11 януари трябва да получим офертите по ЛОТ 2 (Стара Загора и Нова Загора) и комисията започва да работи от 12 януари. ЛОТ 3 между Нова Загора и Ямбол ще бъде пуснат около 15 януари, като идеята е търгът да бъде подобрен и да можем да се поучим от всички въпроси, които бяха зададени по ЛОТ 2, а те са над 100. Търгът за ЛОТ 4 (Нова Загора - Карнобат) ще бъде обявен в средата или най-късно до края на февруари.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Денков: Присъединяването към НАТО е първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история

Денков: Присъединяването към НАТО е първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история

България Преди 3 минути

То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации, заяви премиерът в оставка

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 22 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха