Президентът Плевнелиев кани германци за проекта "София Тех парк"
Президентът Плевнелиев: В България имаме изключително талантливи и умни млади хора, много способни изследователи в БАН, имаме добри преподаватели в университетите...   
Източник: БГНЕС - архив
38
Пз зидентът Росен Плевнелиев покани специалисти от германския технологичен център "Адлерсхоф" да участват в разработването на концепцията на българския проект "София Тех парк", която трябва да бъде готова до края на годината

Държавният глава, който е на официално посещение в Германия, посети "Адлерсхоф" в Берлин (adlershof.de), който е един от най-успешните и мащабни германски проекти за високи технологии. На площ 4,2 кв. км в него работят 900 фирми и 17 академични института, заети са 15 000 сътрудници и 8500 студенти.

Акцентите в дейността на институтите и фирмите са в сферата на оптиката, информатиката, медиите, биотехнологиите, фотоволтаиката и останалите видове възобновяеми енергийни източници.

Това място е било първо средище на германското самолетостроене, след това приютило филмови и телевизионни студия, през 1929 г. BMW произвежда именно там модела си "Дикси”, а през 1959 г. от "Адлерсхоф” излизат първите произведени в ГДР противозачатъчни хапчета.

Основното ядро на "Адлерсхоф" е научният и технологичен парк с около 429 фирми и 11 извънуниверситетски изследователски института.

Президентът Плевнелиев посочи, че

България иска да развива не само традиционните сектори като земеделие, туризъм, машиностроене, а да се позиционира по пътя на идеите,технологиите и иновациите.

Плевнелиев изтъкна, че "СофияТех парк" е първата в България иновационна екосистема в подкрепа на предприемачеството и иновациите.

"В България имаме изключително талантливи и умни млади хора, много способни изследователи в БАН, имаме добри преподаватели в университетите. Искаме да им дадем възможност с помощта на "София Тех" да формират продукти и технологии и да печелят от тях", каза президентът.

Росен Плевнелиев и придружаващата го делегация присъстваха на презентация за технологичния център, след което разгледаха част от центъра и посетиха някои от институтите и компаниите, работещи в него.

Както е известно, бъдещият технологичен парк в София ще се намира на бул. "Цариградско шосе" на мястото на бившите казарми на Четвърти километър.

От днес президентът Росен Плевнелиев е на първото си официално посещение в Германия по покана на германския държавен глава Йоахим Гаук.

Плевнелиев тази вечер изнесе лекция "България - надежден партньор в ЕС" в Представителството на Европейската комисия в Берлин.

Българите вярват на политици, които посочват проблемите и дават решения,

заяви президентът. Той посочи, че неговата цел не е да бъде преизбран, а да свърши максимално много работа, докато заема поста. Не искам да водя безцелни политически битки, но се боря ежедневно за изграждането на модерна България като достоен член на европейското семейство, заяви държавният глава. Той следва принципа, че политиката трябва да постига видими резултати за хората.

Според Плевнелиев политиците не трябва да надуват "балони", а да посочват проблеми и да предприемат спешни действия и реформи. По-силната интеграция е правилният път за излизане от кризата, в която ЕС се намира. Рецептата е "Повече Европа" и България е готова да работи, заедно с Германия, активно за силна интегрирана Европа, каза държавният глава.

Според него голяма част от проблемите са национални и решенията за изход от кризата също трябва да бъдат национални. Днес се нуждаем от европейска солидарност, но и от национална отговорност, каза Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че трудните времена изискват ефикасен кризисен мениджмънт и ясни решения. "И двадесет и седемте държави сме в една лодка. Когато се появи дупка, дори и тя да е в периферията на лодката, не в центъра, това пак би потопило лодката", отбеляза Плевнелиев.

По думите му пътят за излизане от кризата не е лесен - нужна е политическа воля, решителност и кураж на национално и на европейско ниво.

Решението, каза Плевнелиев, е финансова дисциплина в комбинация със структурни реформи и политики за растеж. Той посочи, че държавите членки са длъжни да поставят дефицитите си под контрол и изтъкна, че България вече го е направила - дефицитът ни за 2011 г. е 2,1 процента, а през 2012 г. ще бъде по-нисък.

Росен Плевнелив изтъкна още необходимостта от политика и създаване на потенциал за растеж, което по думите му се постига с реформи с цел да бъде повишена производителността и конкурентоспособността, а не да се наливат милиарди в нереформирани сектори.

"Всички знаем, че в Брюксел няма бутон за растеж, който да бъде натиснат и всичко да бъде наред. Растежът стартира от вкъщи, всяка държава трябва да изпълни със съдържание думата "растеж" и да приложи политики и реформи за растеж - да намали разходите в правенето на бизнес, да подобри ефективността на администрацията, прозрачността на обществените поръчки, да инвестира в образование", посочи президентът.

Сред примерите в търсене на решения за изход от кризата у нас президентът Плевнелиев посочи , че банковата ни система следва нови модерни правила и е два пъти по-ликвидна от тези в другите европейски държави; страната ни има макроикономическа стабилност, оценена от Европа, процедурата по свръхдефицит срещу България беше прекратена.

Ние осъзнаваме, че България не е перфектна, каза обаче Плевнелиев и посочи проблеми като неефективната администрация и недобре развитата инфраструктура.

Плевнелиев посочи още, че днес страната управлява много по-ефективно и прозрачно европейските фондове отколкото преди три години.

Президентът каза, че икономическият растеж е невъзможен без добро дългосрочно планиране и отбеляза работата по Националната програмата за развитие "България 2020", която е важен инструмент за модернизиране на страната.

В рецептата за икономически растеж Плевнелиев посочи подкрепата за малките и средните предприятия, иновациите и технологичния прогрес.

Той изтъкна, че целта е към 2020 г. значителна част от малките и средните предприятия у нас да станат иновативни и експортно-ориентирани.

Плевнелиев посочи също целта инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност да се увеличат трикратно до 2020 г.

При откриването на бизнес форума в Берлин президентът Плевнелиев изрази увереност, че ще има тласък на германските инвестиции в България. През 2011 г. България и Германия постигнаха "рекорд" във  взаимното сътрудничество в икономиката - стокообменът между  двете страни е 4,5 милиарда евро, а износът от България към  Германия се е увеличил три пъти в последните 10 години, отбеляза президентът.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира пред журналисти, че възможна сфера за германски инвестиции у нас е производството на  части за автомобили. Той допълни, че предстои откриването от  германска фирма на клъстер от предприятия, които произвеждат части за автомобили, както и че друга германска фирма обмисля  възможността да построи завод за климатици за автомобили в  Пловдив.
Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности