Парламентът ще започне работа на 21 май
Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
1173

Около датата 21 май за свикване на 42-рото Народно събрание се обединиха партиите, които влизат в парламента.

Това стана ясно от проведените разговори на президента Росен Плевнелиев по тази тема с четирите парламентарно представени политически партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

След срещите си с ръководствата на партиите Плевнелиев обяви, че утре ще подпише указа за свикване на 42-рото Народно събрание на датата 21 май.

"Консултациите за кабинет ще бъдат след това. Във вторник на откриването на 42-рото НС ще направя обръщение към нацията", добави президентът.

Ще търся конструктивен диалог, а не да се заигравам с един или друг политически субект, добави той.

"Днес ще стане ясно кои депутати конкретно влизат в парламента. Конституцията дава срок от един месец на президента да свика НС, изразих позицията си, че парламентът трябва да заработи бързо", заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че предстои много работа. "Българските граждани очакват от новото НС конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решение на проблемите. Необходими са ни стабилни институции, а не дестабилизиране.

Добре ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка за приоритетите на НС чрез акт на парламента, преди да влязат в разговорите за съставяне на правителство. Политиците трябва да си върнат доверието на хората, а това може да стане чрез видими и устойчиви резултати", категоричен е президентът.

Борисов: Колкото по-бързо се свика новото Народно събрание, толкова по-добре

Казах на президента каквато дата за първото събиране на НС изберат останалите политически партии, с такава ще се съгласим и ние, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Президенството.

Искането на ГЕРБ за касиране на изборите няма да мине нито през президента, нито през Министерския съвет, заяви още Борисов. "Ще излязат юристите на ГЕРБ да ви разкажат. Както законът повелява, в рамките на няколко дни, ние ще си пуснем необходимата жалба", каза още той.

Борисов каза още, че от ГЕРБ са наели бившия конституционен съдия Георги Марков за консултант по жалбата.

Щом БСП и ДПС толкова искат да направят правителство със 120 депутати, означава, че са се разбрали с "Атака", смята Борисов.

Според него най-лошото за България е коалиция БСП-ДПС-"Атака", която била по-лоша дори от коалицията БСП-ДПС-НДСВ, защото тогава в нея са влизали две либерални партии.

Борисов очаква и следния сценарий в парламента - няколко депутати от "Атака" да напуснат и да гласуват за правителство на БСП и ДПС, след което да бъдат заклеймени от Волен Сидеров.

В допълнение Бойко Борисов съобщи, че е забранил на своите депутати и членове на ГЕРБ да разговарят с представители на други партии по телефона заради информациите за оказван натиск, рекет и предлагане на оферти от страна на ГЕРБ на другите
политически сили.

Той отбеляза, че с вчерашните си бързи реакции след пресконференцията на ГЕРБ политическите сили са признали заслужената победа на неговата партия, както и че служебното правителство си е свършило работата за произвеждането на честни и прозрачни избори.

Станишев: Ще настоявам първо президентът по-скоро да свика НС, защото няма време за губене

Страната се намира в изключително тежко състояние и хората очакват работещи институции, за това ще настоявам още в началото на седмицата, да се свика заседание на НС на 21 или на 22 май, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди да започнат консултациите между президента Плевнелиев и БСП.

"Не може това безвластие и хаос да продължат. Абсурдна е ситуацията - партията, която заявява, че е победител, иска касиране на изборите", добави лидерът на социалистите.

Формулата тройна коалиция с разделяне на места, на министерства, е дискредитирана обществено и не може да проработи в тази изключително тежка ситуация,

заяви пред журналисти Станишев, след среща при президента. В коментар на думите на председателя Бойко Борисов, че коалиция между БСП, ДПС и "Атака" е по-лоша от Тройната коалиция, Станишев заяви: "Г-н Борисов да се занимава със своята партия. Очевидно никой не желае да разговаря с него. Не става дума за коалиция между БСП, ДПС и "Атака".

Страната има нужда от програмно правителство, с ясни приоритети, със състав на правителството от професионалисти. Тази катастрофа не може да се решава на базата на дребни партийни сметки. Трябва да търсим съгласие, диалог, национални усилия".

Ние ще сработим една принципна рамка, за да намерим основа за съгласие, каза Станишев. Той добави, че не са водили разговори с „Атака”. „В момента екипите от експерти на БСП финализират вариант за програма на правителството с три хоризонта, в първите сто дни спешните мерки, които хората очакват, свързани с цените на тока, енергийните помощи”, посочи Станишев.

"Трябва програма за първата година, която трябва да даде стабилност и излизане от блатото, в което бяхме вкарани в последните години и програма за мандата. Ние сме готови и ще водим разговори с всички”, заяви Сергей Станишев.

"Ние ще водим публични разговори пред цялото общество за програмата. Трябва да се чуе коя партия какво приема и какво не, кой каква отговорност поема. На тази основа Пламен Орешарски ще предложи структура на Министерски съвет и екип. Този екип не може да бъде партийно разделен.

БСП ще прояви пълно разбиране и ще търси заедно с Пламен Орешарски най-силните хора. Те могат да бъдат далеч от БСП, ако могат да свършат работата, която отговаря на програмата. Ще носим политическата отговорност за работата на правителството", заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

ДПС предлага 21 май за свикване на новия парламент,

каза лидерът на ДПС Лютви Местан, след консултациите при президента, цитиран от Агенция "Фокус".

Местан каза, че няма преливане на гласове от ДПС към БСП, въпреки че по-рано лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че 200 000 гласа по-малко имат ДПС, а БСП - 200 000 повече. От думите на Лютви Местан стана ясно, че при преговорите с БСП

ДПС няма да се съгласи с премахването на плоския данък.

Ние ще се отзовем на поканата на Пламен Орешарски за разговори за програмата, която ще предложи, каза Местан.

"Ще направим и своите коментари, а е възможно да изразим определени свои несъгласия, ако в тази програма има идеи за провеждането на друга данъчна скала, ако има идеи за отмяна на плоския данък, Орешарски ще срещне съпротивата на ДПС, ако замени плоския данък с прогресивно подоходно облагане", поясни лидерът на Движението.

Местан беше категоричен, че ДПС няма под никаква форма да преговаря с "Атака" и няма да участва в консултации в троен формат с БСП и националистическата партия.

Местан: Няма да е от ДПС председателят на НС, според мен хипотезата, че ще е от "Атака", също трябва да се изключи

Време е г-н Бойко Борисов да се пренесе в реалността, заяви лидерът на ДПС за обвиненията на Борисов, че 200 000 гласа от ДПС са отишли към БСП на изборите.

"Имаме сериозни основания да се притесняваме за състоянието на г-н Бойко Методиев Борисов, защото не съм чул по-нелепи твърдения. Разбирам, че го боли от тежката загуба, но да ражда чак такива недомислия, не само езикови, не му прави чест. Той наистина претърпя тежка загуба.

Борисов преди 4 години спечели изборите с един много искрен и мощен вот на българските граждани, той се яви като алтернатива на тройната коалиция, от която в 41-ото НС оцеляха ПГ на БСП и ДПС. Той се яви като алтернатива на БСП и ДПС, цялото му управление се изграждаше на основата на разграничението от БСП и ДПС.

Вотът на гражданите на 12 май беше вот за това дали е бил успешен моделът на властта Борисов-Цветанов, ще рече ГЕРБ. Категоричният вот е, че моделът Борисов е неуспешен. Сега имаме качествено обръщане на вота на гражданите. 120 на ДПС и БСП, срещу само 97 мандата за ГЕРБ", заяви Лютви Местан.

Волен Сидеров: От поведението на Орешарски зависи дали ще го подкрепяме или бламираме

По думите му е блъф на ГЕРБ, че Явор Нотев или друг от "Атака" ще бъде председател на НС.

"Никой не е предлагал такова нещо, а Нотев има много по-добри качества от Цецка Цачева. В момента не предлагаме такива неща. За нас това не са важни неща, постове и позиции не са важни", заяви лидерът на "Атака".

Пред журналистите Сидеров изброи някои от условията на "Атака" за подкрепа на правителство:

"Искаме незабавно да се разгледа законът за енергетиката, махане на таксата за пренос, поевтиняване на тока бързо, защото наглите ЕРП-та искат повишаване на цената. Това не трябва да се допуска. Да се направи истински регулатор, да се разгледа нормативната база на ДКЕВР, здравната реформа и българските предприемачи които бяха ощетени, да се уредят разплащанията към тях и да се мисли за мерки против безработицата. На ход е този, който получи мандат", поясни Сидеров.

"Няма да предлагаме хора, ще предлагаме действия. При нас няма поведение от типа: забранил съм еди какво си. Подтиквам даже хората да имат идеи и да бъдат креативни", уточни Волен Сидеров.

"От поведението на Орешарски зависи дали ще го подкрепяме или ще го бламираме. Ние имаме 7,3%, първите две партии, които са на ход да кажат как ще повишат доходите на българите. Позорно е българинът да е 9 или 10 пъти по-ниско заплатен от своя колега в европейска държава", подчерта Сидеров.

За АЕЦ "Белене", Сидеров каза, че "Атака" подкрепя проекта. "Мога дори да осигуря инвестирането в "Белене", ако съм лично оторизиран мога да покажа дори как може за 5 г. да се построи "Белене" с чужди инвестиции без България да дава нито лев и България да запази мажоритарен дял. Изберете ме за премиер и ще ви покажа как точно ще стане. Мнението ми е неотклонно – да на АЕЦ "Белене", категоричен е Сидеров.

"За касирането питах президента какво мисли, той отговори, че не вижда причини и че лично той не би сезирал КС и е против това. Мисля, че президентът каза, че е безотговорно искането за касиране", посочи Сидеров.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 1173
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1173 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макет на прозрачен автомобил на щанда на Huawei по време на автомобилното изложение в Пекин през 2020 г.

Huawei пуска електромобил до края на годината

Технологии Преди 1 час

Агенция Reuters цитира четири свои източника, според които до края на годината ще видим поне един електрически автомобил с марка Huawei.

Как автоматично да изтриваме стари съобщения в iPhone

Как автоматично да изтриваме стари съобщения в iPhone

Технологии Преди 1 час

Лесна функция улеснява организирането на комуникацията

<p>Държавата отпуска още 100 млн. лв. за безлихвени кредити</p>

Държавата отпуска още 100 млн. лв. за безлихвени кредити

Теми в развитие Преди 12 часа

Хора обаче сигнализираха, че такива вече не се дават от банките

Мария Бакалова

Какво е посланието на Мария Бакалова към българите

Любопитно Преди 13 часа

Актрисата даде интервю за Асошиейтед прес

<p>Най-мързеливите породи кучета</p>

Най-мързеливите породи кучета

Любопитно Преди 14 часа

Изборът ви на порода куче за домашен любимец е най-правилно да бъде съобразен с вашия начин на живот

Паметникът на връх Шипка

Отменят тържествата на Шипка

Теми в развитие Преди 15 часа

Ето каква е причината

<p>Кошмар: над 300 ученички бяха отвлечени в Нигерия</p>

Кошмар: над 300 ученички бяха отвлечени в Нигерия

Свят Преди 16 часа

Това е поредното масово отвличане от училище в страната

Бойко Борисов, Зорана Михайлович, Теменужка Петкова

Съвместна работна група ще ускори изграждането на интерконектора между България и Сърбия

България Преди 16 часа

"Неслучайно проектът е от общ интерес за ЕС", заяви Теменужка Петкова

Бойко Борисов

Борисов: По-силен ЕС е в интерес и на глобалното сътрудничество

България Преди 17 часа

Премиерът взе участие във видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки

Алексей Навални

Алексей Навални е изпратен в наказателна колония

Свят Преди 18 часа

Там руският опозиционер ще излежава присъдата си от две години и половина затвор

<p>Ще ни изненада ли Баба Марта с времето</p>

Ще ни изненада ли Баба Марта с времето

България Преди 18 часа

От -7 до 27 градуса ще са температурите през март

За силен имунитет - яжте тези храни

За силен имунитет - яжте тези храни

Любопитно Преди 18 часа

Полезната и богата на витамини храна е важен избор, за да бъдем здрави

В Софийски градски съд започна по същество делото срещу Кристиан Николов (на снимката)

Какво разказаха свидетели за катастрофата с Милен Цветков

България Преди 19 часа

Продължават разпитите на свидетели по делото за катастрофата, при която почина журналистът Милен Цветков

<p>Нюйоркският вариант&nbsp;засяга по-възрастни хора&nbsp;</p>

Нюйоркският вариант на COVID-19 засяга по-възрастни хора

Теми в развитие Преди 19 часа

"Това е нещо, което трябва да следим", казва директор на институт по генетика