18

Депутатът Корман Исмаилов (профил във Фейсбук) бе изключен от парламентарната група на ДПС на съвместно заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група на партията.

На 12 април лидерът на движението Ахмед Доган даде една седмица на Исмаилов да изясни позицията си дали подкрепя ДПС или Касим Дал. Това се случи след като Исмаилов участва в среща на Касим Дал със симпантизанти в Търговище.

Бивш зам.-председател на ДПС и много близък до лидера, Касим Дал беше изключен от ДПС през февруари т.г. заради остри критики и искане за смяна на Ахмед Доган. При гласуването тогава Исмаилов бе сред малцината гласували против изключването.

Днес от ДПС посочиха, че през изминалата седмица Исмаилов не дал отговори на въпросите, които са му били поставени и позицията му изглеждала доста объркана.

"Казусът е ясен, останахме с впечатлението обаче, че колегата не е наясно със себе си", коментираха още от ДПС.

След заседанието Корман Исмаилов не пожела да коментира решението пред журналистите, но раздаде изложението, което е направил пред ПГ и ЦОБ.

"Уважаеми господин председател, това че не спазвате устава и програмните документи на ДПС и уронвате престижа на партията, както и системно не изпълнявате задълженията си на народен представител, силно ерозира доверието ми към вас през последните години", обръща се Исмаилов към лидера Ахмед Доган и декларира, че Доган няма моралното право за нов мандат като председател на ДПС.

ДПС има спешна нужда от демократизиране и модернизиране, посочва още Исмаилов в изложението.

Според него партията днес е по-централизирана и капсулирана от когато и да било през последните 10 години. Политическите стереотипи, традиционните техники за манипулация, заедно с остарелите и изтъркани авторитети започват да носят все повече негативи, пише още той.

Бюджетът на партията е почти непрозрачен и неясен, твърди Корман Исмаилов. Той предлага 45% от държавната субсидия на партията да се разпределя между общинските структури.

След изключването от групата на Касим Дал и Корман Исмаилов ДПС ще остане с 36 депутати в парламента.

Корман Исмаилов е 38-годишен. Роден е в София, по професия е икономист. Първи мандат народен представител, той беше избран в Добрички избирателен район.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@