Парламентът прие на първо четене отказа от Бургас-Александруполис
Парламентът прие на първо четене отказа от Бургас-Александруполис   
Източник: БГНЕС
149

Парламентът прие на първо четене Закона за денонсиране на споразумението между Русия, България и Гърция за строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас–Александруполис.

Гласуваха 141 народни представители, 115 бяха "за", 25 – "против" и един се въздържа.

Гласуването на законопроекта на второ четене бе отложено за следващата седмица.

Проектът е неосъществим и неизгоден за България, каза по време на дебатите финансовият министър в оставка Симеон Дянков, цитиран от Агенция "Фокус".

Като основна причина за денонсирането на споразумението Дянков посочи, че проектът е финансово неосъществим, той бил финансово бреме не само за България, но за всички участници в него.

Дянков каза, че при най-благоприятната схема петролопроводът ще струва 6,8 млрд. долара, от които България трябва да плати около една четвърт, при средния вариант - 7 млрд. долара, а при трудния - 7,9 млрд. долара.

По думите на Дянков, цитиран от БТА, българската част в проекта е между 1,5 и 2 млрд. долара. Като сметнете тези огромни разходи и какво евентуално би получила България финансово, се вижда, че проектът е неосъществим и не е в интерес на България, отбеляза министърът в оставка.

От ГЕРБ и от "Синята коалиция" посочиха, че проектът "Бургас-Александруполис" трябва да бъде спрян, защото изгода от него имат Русия и Гърция, а екологичните рискове са за България.

От левицата посочиха, че МОСВ е дало положителна оценка за въздействие върху околната среда и отбелязаха, че годишната полза за България от проекта ще е 30 млн. долара.

Очаква се трасето на петролопровода Бургас–Александруполис да премине през множество археологически обекти, коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев.

В Александруполис няма никакъв туризъм, а в Бургас има, добави той. Освен това депутатът припомни резултатите от референдума в област Бургас във връзка с петролопровода, на който жителите на морския град гласуваха против изграждането му.

По думите му становището на Икономическия институт към БАН посочва, че има спорни икономически ползи и съществуват сериозни екологични рискове.

Георги Пирински от "Коалиция за България" запита защо след като проектът бил финансово неосъществим, гръцката и руската страна са отказали да денонсират споразумението за него.

В доклад на министъра на околната среда и водите се казва, че проектът не е риск за околната среда, добави той.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ще подкрепи денонсирането на споразумението, "само че без лицемерието на Синята коалиция и на ГЕРБ". Според Цонев истината е, че това споразумение не е икономически изгодно за България.

България трябваше да търси други ползи от този петролопровод, по друг начин трябваше да бъде формирано дяловото участие, каза депутатът.

"На Синята коалиция ще кажа: Да не дава Господ нашите стратегически партньори да ни препоръчат някой петролопровод, който да не е с руски газ", каза още той.

Очевидно ползите от проекта Бургас - Александруполис са за Русия и Гърция, а рисковете са за България, заяви председателят на икономическата комисия и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

"Този проект трябва да бъде спрян, защото за максимално възможна полза от 30 млн. долара на година можем да разрушим целия си туризъм. Съществува риск от разлив в Черно море. Ако това се случи, какво ще стане с българския туризъм. Неслучайно референдумът е Бургас даде недвусмислен отговор", заяви Димитров.

"Основната ни задача е да не навредим. Формалното основание, което е записано в мотивите за денонсирането на споразумението, е че няма финансиране. Рисковете за българския туризъм и българската природа са много сериозни", коментира той.

На дебатите съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че те са първите, които са показали на бургазлии какви ще са резултатите от изграждането на петролопровода. "Гигантски танкер ще се изправи пред очите на всички туристи. Никой от почиващите не иска да гледа това гигантско туловище и не иска да се къпе до него", заяви Костов.

"България плаща пари за несъществуващ проект. Съгласен ли е българският данъкоплатец през Народното събрание да плаща на руската резидентура през несъществуващ проект да им издържа агентите?”, коментира Костов.

Иван Иванов от "Синята коалиция" заяви, че проектът тръгва не в правителството на Иван Костов, а през 1993 г. в правителството на Любен Беров.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш регионален министър Асен Гагаузов заяви, че не е вярна информацията, че проектът ще струва 7 млрд. долара.

"Аз съм подписал този проект и усилията, които бяха хвърлени по неговото изработване, не заслужаваха да бъде отхвърлен. Но освен да разрушавате, друго не правите. Задачата на Симеон Дянков беше да разруши това, което е създадено в енергетиката", заяви Гагаузов.

"Кой има интерес петролът да минава само през Босфора? Ако денонсирате това споразумение, не защитавате националния интерес на България, нещо повече – вие обслужвате чужди интереси", заяви депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков.

"Това е проект с високо оценяван на европейско равнище като възможност за диверсификация на доставките и алтернативен път на доставки. Никой с никакви сериозни икономически и екологични доводи не се обоснова. Как едно съоръжение е екологично опасно, а онова от 40-50 години да не е екологично опасно", заяви Миков.

"Знам, че ще се развихри русофобска война. Е, а Гърция не е ли член на ЕС", подчерта Миков.

Няма друг път в България да има толкова антируско мнозинство и антируско правителство и правите всичко възможно да спрете този проект, заяви депутатът от "Коалиция за България" и бивш енергиен министър Петър Димитров.

"В този парламент се роди идеята да се разруши паметникът на Цар Освободител. Много се радвам, че не ви стигна времето да отмените 3 март като национален празник”, коментира Димитров.

"Скъпи бургазлии, знаете ли, че такива нефтопроводи в България има, от Нефтохим до Девня има такъв нефтопровод. На него дори имаше авария, нещо да загина в България, да изчезна туризмът, да изчезнаха милиардите", коментира Димитров.

"Има проектна компания, не може да намери пари, проектната компания решава, че не може да реализира проекта. Защо се навираме в това с политически акт България да излезе от проекта? За да платим неустойките ли? Защо ни е необходим този ход? Защо Русия излиза? Защо Гърция не излиза? Те ще поискат неустойки", заяви депутатът.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов възрази остро в пленарната зала срещу израза "национални предатели", който от няколко дни се повтаря в парламента

Костов се обърна към водещата заседанието Менда Стоянова: "Появи се лексика – национални предатели, снимки на национални предатели, смърт на национални предатели. Какви са тези простотии, които допускате да се леят от трибуната".

"Докъде ще търпим ние това словоблудство и давате ли си сметка накъде се тласкат хората отвън. Що за поведение в Народното събрание? Едно Народно събрание, което не може да излъчи правителство, което е безпомощно да излезе от кризата. Излезте на улицата и протестирайте, тук да останат трезвомислещите", коментира депутатът.

Завчера, без да внимаваме, Конституционният съд избра един председател, който в монография е обявил Народния съд за легитимен, каза още Костов.

Коментари 149
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

149 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 6 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 13 минути

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

Покрити с кръв коне предизвикват хаос в Лондон (ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикват хаос в Лондон (ВИДЕО)

Свят Преди 32 минути

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 42 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 47 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 59 минути

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 2 часа

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца