23

Б ез данъчно облекчение за основно жилище и пълен размер на данъка за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно. Това решиха депутатите с приети на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси и редица други данъчни закони.

„Досега за основно жилище се ползваше облекчение 50% от данъка,

всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона“, обясни логиката председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По този начин се давала и възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона. „Основно жилище е това, където живее семейството, не може да имаш три или пет основни жилища, досега това се случваше“, отбеляза Стоянова.

Промени с въвеждане

на нов компонент при налога за старите коли,

одобриха депутатите. Занапред ще се отчита и екологичен компонент заедно със сегашния имуществен (мощност и година на производство). Той отчита екологичната категория на колата. Така по-старите автомобили с евросертификати под 3 ще имат утежнения в данъка за сметка на по-новите с евро 5 и 6, обясни председателят на бюджетната комисия.

Стъпката според нея е доста умерена и налогът ще скочи с не повече от 20-30%. „Като се има предвид, че по принцип тези коли са с по-ниско облагане, крайната сума няма да натежи много върху бюджета на собствениците на автомобили“, обори Стоянова обвинението на левицата, че с тази промяна хората ще обеднеят още повече. Мярката била най-вече срещу замърсяването на въздуха и ще ограничи превръщането ни „във втора употреба пазар за старите коли на Европа“.

Нено Димов: По-високият данък е „инвестиция в здраве“

Ще скочат ли данъците за старите коли

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@