9
Ду утатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов не е в конфликт на интереси заради сключен от него консултантски договор със застрахователно дружество, съобщава БГНЕС, цитирайки утрешни издания.

Независимата комисия за конфликт на интереси е снела подозренията си за опасни връзки на народния представител.

Въпреки това Иванов ще бъде глобен между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал договора навреме.

Скандалът с хонорарите на депутата гръмна преди половин година, когато се разбра, че е получил 131 хил. лв. под формата на консултантски хонорари от застрахователното дружество "Евроинс" и охранителната фирма "Секюрити група алфа".

Породиха се съмнения за конфликт на интереси заради факта, че "Евроинс" е част от холдинг, който извършва и дейности по здравното осигуряване, а по същото време депутатът е бил шеф на комисията по здравеопазване в парламента и вносител на промени в закона за здравното осигуряване.

Самият Лъчезар Иванов призна за сключения договор, като обясни, че е играл ролята на служба по трудова медицина, като се е грижил за здравето на над 1500 души, за което е получил 120 хил. лв. от охранителната фирма.

Други 11 хил. лв. пък му платили от "Евроинс" като консултант за застрахователни продукти, предназначени за Румъния, Македония и ЕС.

"Личният лекар на премиера" обаче бе освободен от шефския пост в комисията след друг скандал - опита му да спре разследване на "Нова тв" за връзките му със съмнително забогатели митничари.

Комисията не е открила конфликт на интереси, тъй като депутатът е нямал договор конкретно със здравноосигурителното дружество на "Евроинс" и не попада под ударите на закона.

Тя е установила също, че внесените от Иванов законови промени не облагодетелстват по никакъв начин здравноосигурителните дружества в България и не създават преференции за отделен играч в тази сфера.

Измененията не създавали никакви правни последици и за директно свързаното с него дружество "Евроинс".

Проверката за конфликт на интереси бе поискана от самия депутат и продължи близо три месеца. Случаят даде повод Иванов да бъде сравнен с Ахмед Доган, който също взе консултантски хонорар от 1,5 млн. лв. за проекта "Цанков камък".

В свое оправдание депутатът от ГЕРБ заяви, че законът не му забранява да работи извънредно по специалността си.

"Секюрити група алфа", изплатила основната част от хонорара на Лъчезар Иванов, миналата година е влязла в бизнеса с охраната на столичните училища и детски градини, показа проверка на в. "Сега".

Фирмата печели две обществени поръчки на Столична община - за училищата в "Красно село" и "Триадица". Няма данни преди това да се е занимавала с охрана на училища. По същото време Лъчезар Иванов е бил председател на софийската организация на ГЕРБ.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@